Meta a anunțat o serie de modificări ale practicilor sale de moderare a conținutului, care vor pune capăt efectiv programului său de verificare a faptelor, o politică introdusă pentru a limita răspândirea dezinformării pe rețelele sale sociale. Facebook și Instagram vor renunța la verificările de fapt și le vor înlocui cu „note ale comunității”.
Potrivit The New York Times, inversarea politicii vechi de decenii este un semn clar al modului în care compania se repoziționează pentru președinția lui Trump în săptămânile premergătoare acesteia.
Meta a spus că, compania s-a îndepărtat prea mult de valorile sale în deceniul precedent.
Într-o serie de anunțuri în timpul tranziției prezidențiale, Meta și-a schimbat dramatic strategia ca răspuns la ceea ce CEO-ul său Mark Zuckerberg a numit „punctul de inflexiune culturală” marcat de alegeri.
“Vrem să inversăm misiunea care a făcut regulile noastre prea stricte și prea predispuse la aplicarea excesivă”, a declarat Joel Kaplan, proaspăt numit șef de politică globală al Meta, într-un comunicat.
Acesta notează că, în loc să folosească organizații de știri și alte grupuri terțe, Meta, care deține Facebook, Instagram și Threads, se va baza pe utilizatori pentru a adăuga note sau corecții la postările care pot conține informații false sau înșelătoare.
Mark Zuckerberg a spus în videoclip că noul protocol, care va fi lansat în Statele Unite în lunile următoare, este similar cu cel folosit de X, numit Community Notes.
“Am ajuns într-un punct în care avem prea multe erori și cenzură. Alegerile recente au fost un reper in favoarea prioritizării din nou a libertății de exprimare. Ne vom întoarce la rădăcini, ne vom concentra pe reducerea erorilor, simplificarea politicii și restabilirea libertății cuvintelor pe platformele noastre.”
El a mai spus că Meta intenționează să colaboreze cu președintele ales al SUA, Donald Trump, pentru „a respinge guvernele care vizează companiile americane și cer o cenzură mai strictă”. Zuckerberg a recunoscut că, în urma acestei decizii vor fi mai multe „lucruri rele” pe platformă.
“Realitatea este că va fi un compromis. Înseamnă că vom prinde mai puține lucruri rele, dar vom reduce și numărul de postări și conturi de oameni nevinovați pe care le ștergem accidental”, a spus el.