Premierul Marcel Ciolacu a anuntat astazi ca isi asuma proiectul reformei administrativ teritoriale si a evidențiat că în România există multe localități care nu justifică menținerea unor structuri administrative complexe. Potrivit premierului, situația actuală a administrației locale din România este caracterizată de o risipă considerabilă a banilor publici.
“România are nevoie de o reformă administrativ-teritorială. Dacă vrem să găsim în continuare justificări pentru a nu o face, sunt ferm convins că vom găsi. Eu vă spun că mi-o asum cu toate riscurile. Nu mai putem continua așa. Nu mai putem ca statul să investească în școli, unde sunt doi elevi, pentru că nu se face nici învățământ și sunt și cheltuieli. Nu putem ca o primărie care are 500 de locuitori să aibă serviciu pentru achiziții publice“, a spus Marcel Ciolacu intr-o conferinta de presa.
Un alt punct criticat de premier a fost modul în care România a abordat utilizarea fondurilor europene. Ciolacu a explicat că alte state au înțeles importanța reformei administrativ-teritoriale și au realizat-o cu mult înainte, ceea ce le-a permis să acceseze resursele europene într-un mod mai eficient.
“Acel lucru trebuie regândit. Se fac la nivelul Consiliului Județean, se fac la nivelul primului oraș. Am investit foarte mult în microbuze și în transportul școlar, unde este este un efort foarte mare de la bugetul de stat. Vrem, totuși, și o calitate şi în zona de educație, și în zona de sănătate. Nu mai putem să ne batem joc de banul public, în funcție de cum credem noi că este bine. Alte state au făcut acest lucru mai devreme, când au venit fondurile europene, astfel încât să acceseze fondurile mult mai ușor cu trei proiecte, noi am mers cu 10.000 de proiecte și am văzut că ne-a costat, că am avut și execuții de 54%. Am ajuns acum la execuții de 97%. România trebuie să aibă o reformă administrativ-teritorială“, a mai precizat Marcel Ciolacu.
Romania va avea pana la viitoarele alegeri o alta organizare administrativa teritoriala potrivit unui plan al partidelor de guvernamant. Momentan, tara functioneaza cu 3181 administratii locale si 41 judete plus municipiul Bucuresti.