Șahul este un joc de strategie și abilități mentale care a captat imaginația oamenilor din întreaga lume de secole. Originar din India, șahul s-a răspândit rapid pe toate continentele și a devenit una dintre cele mai populare și respectate competiții intelectuale. Jocul de sah se desfășoară între două persoane, fiecare având 16 piese care se mișcă pe un tablou de 64 de pătrate, iar scopul este de a da „mat” regelui adversar.
Iașul continuă să fie un important centru al șahului românesc, fiind locul în care tinerii talentați își dezvoltă abilitățile și ajung să se remarce pe plan național și internațional. Iașul, cu tradiția sa în educație și cultură, rămâne un loc de referință pentru sportivii tineri care visează să ajungă printre cei mai buni la nivel mondial. Prof. Vlad Ungureanu, cunoscutul pedagog și specialist în șah, a fost ales Președinte al Federației Mondiale de Șah în Școală. În această calitate, Vlad Ungureanu își propune să extindă impactul șahului în educația tinerelor generații, subliniind beneficiile cognitive și dezvoltarea abilităților de gândire critică prin intermediul acestui joc.
Prof. Vlad Ungureanu, Președinte Federația Mondială de Șah în Școală:
“Un an extrem de incarcat si ma bucur ca am avut si foarte multe rezultate, atat la nivel nationat cat si la nivel international. Marian a fost la campionatul mondial in Italia, cu o evolutie foarte buna. Irina Burmaga sa zicem ca a luat locul V la campionatul European dar a ratat de putin locul I. Ulvia Vataliev a jucat pentru echipa Iasului la Superliga Nationala unde a obtinut si medalia de aur. Sa zicem ca astea ar fi pe plan international, iar pe plan national sunt foarte multe medalii. Toate sunt importante si aici as anunta pe Lehas Miruna care este pentru a doua oara campioana nationala de senioare, echipa CSM Iasi 2020 a fost campioana nationala pe echipe la Superliga dar si la junioare avem foarte multe medalii. Aici as vrea sa anunt mai mult copii, Nicolas Cazacu, Tacaciuc Smaralda, Maria Nistoroaei dar sunt si foarte multi alti copii care au obtinut rezultate extraordinar de bune”
În 2025, Vlad Ungureanu va continua să joace un rol crucial în promovarea educației prin șah, atât în România, cât și pe plan internațional.
Prof. Vlad Ungureanu, Președinte Federația Mondială de Șah în Școală:
“Inseamna o noua provocare pentru noi. Este foarte important sa avem copii in mare forma, sa-i pregatim. Este foarte importanta echipa de pregatire si echipa cea care lucreaza efectiv la toate proiectele noastre, sa fie foarte bine pregatita. Ne dorim in continuare sa obtinem cat mai multe medalii cat mai stralucitoare la campionate nationale. Ne propunem in continuare sa atacam campionatele mondiale. Avem obiective foarte mari si pe plan general ramane acelasi, Iasul e pe primul loc”
Tanarul din imagini este un fost campion mondial, in varsta de 10 ani care a inceput sa joace sah de la o varsta foarte frageda. Baiatul ne-a marturisit ca a mostenit pasiunea pentru sah din familie, chiar de la bunicul sau care l-a invatat cum sa mute piesele. Acesta se antreneaza cate 3 ore pe zi si uneori joaca sah si cu sora sa.
Nicolas, Campion Mondial la Șah:
“N: Da, am fost campion mondial acum 3 ani cand aveam 7 ani.
R: Cum te-ai simtit in momentul in care ai devenit campion mondial?
N: Eu m-am simtit foarte bine deoarece am mers la foarte multe emisiuni si tot ma intreba lumea daca este fain sa fii campion mondial
Cand o sa fiu mare vreau sa ma fac ori antrenor de sah or isa fiu in top 20 in lume la sah“
Smaralda joaca sah de aproximativ 6 ani si reuseste foarte bine sa imbine scoala cu hobby-ul.
Smaralda:
“Merg la scoala 5-6 ore si dupa vin acasa, imi fac temele, mai lucrez pentru scoala si dupa sah. Joc aproximativ o ora.
Anul acesta am luat locul II la proba de dezlegari, anul trecut am luat locul I la categoria de Blitz si acum 3 ani am luat locul I la categoria de Blitz si locul II la categoria de rapid“
Maria are 12 ani si visul ei cel mai mare este sa devina IT-ista sau judecatoare. Din cand in cand, tanara se antreneaza cu fratele ei fost campion mondial la sah.
Maria:
“Bunicul meu era pasionat de sah si l-a invatat pe fratele meu si am fost si eu curioasa sa vad ce face acolo si cumva asa am invatat si eu sa mut piesele. Cand a murit bunicul meu, dupa putin timp am inceput sa joc cu fratele meu si cu tatal meu acasa. Ne-am luat tabla, piese si tot ce trebuie si dupa aceea tatal nostru a decis sa ne duca la un club de sah.
Acum vreo 3 ani am mers la campionatul national de sah si am luat cu echipa locul II la clasic si la rapid si locul I la Blitz, iar anul acesta tot cu aceeasi echipa am mers la campionatul national de sah fete 12 ani si am luat locul I la clasic“
Anastasia are 8 ani si joaca sah de la 5 ani cand a descoperit ca este pasionata de acest sport.
Anastasia:
“Eu pe atunci faceam gimnastica si parintii mi-au zis sa incerc sa fac ceva nou si asa a fost. Mi-a placut sa incerc sa fac si sah si am renuntat la gimnastica si am facut sah. Mi-a placut, a fost o activitate interesanta si distractiva si in momentul de fata fac 3 activitati, sah, pian si tenis“
Aceasta are si o piesa preferata.
“Preferata mea este dama pentru ca poate sa se miste oriunde si este foarte puternica. Este cea mai puternica de pe tabla“
România se mândrește cu o nouă generație de tineri șahiști extrem de talentați și ambițioși, care promit să ducă mai departe tradiția de performanță în acest joc de strategie. În ciuda vârstei fragede, aceștia demonstrează o maturitate și o disciplină impresionante, având deja realizări remarcabile pe plan național și internațional.