Primăria Municipiului Iași a elaborat un draft al unui Regulament Local de Arhitectură și Estetică Urbană. Acesta urmărește stabilirea unui cadru armonios pentru intervențiile asupra clădirilor și a spațiilor publice. Practic, autoritățile încearcă să interzică amplasarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele laterale ale clădirilor, montarea întinzătoarelor de rufe și impugn respectarea unei cromatici specifice zonei.
După ani de zile, municipalitatea vrea să ofere un aspect modern blocurilor și clădirilor din Iași, prin interzicerea unor practici uzuale ale ieșenilor, de a-și usca rufele în afara balcoanelor sau de a monta aparatele de aer condiționat, după bunul plac. Un nou Regulament Local de Arhitectură și Estetică Urbană se află în dezbatere publică și va fi aprobat în cursul acestuia an.
Mihai Chirica – Primar Municipiul Iași: ,,Este într-adevăr o provocare, pentru că vine să ordoneze, cât se poate de corect și într-un cadru reglementat ceea ce se întâmplă în estetica urbană a orașului nostru. Nu este un act de interzicere a oricărei dorințe, a oricărui cetățean care dorește să facă ceva cu casa lui, cu fațada lui, ci doar de a o face într-un mod ordonat, care să nu irite ochiul, care să nu ducă la un aspect total neconform cu zona respectivă. Prin acest regulament vom promova, în special, utilizarea jardinierelor în balcoane, a florilor, a plantelor în general, dar și ele trebuie să se încadreze într-o normă estetică, fără a deveni o zonă de haos”.
Noul regulament îmbunătățește aspectul estetic al clădirilor. În mare parte, ieșenii sunt de acord că orașul ar arăta mai bine, dacă aceste noi reguli ar fi adoptate.
,,Cred că e o idee bună. Antenele de pe bloc? Nu se mai folosesc în ziua de astăzi. O să arate altfel cartierul sau orașul fără acele sârme. Da, bineînțeles. Sunt uscătoare speciale. Toată lumea are așa ceva, părerea mea. Referitor la aerul condiționat, nu prea sunt de acord. Alți bani, altă distracție. Și părți bune și părți rele”.- a declarat un ieșean.
,,Este foarte bine că s-a luat această hotărâre, pentru că arată urât. În primul rând, fiecare dacă își așează în felul lui, o sârmă mai sus, o sârmă mai jos, și cu tot felul de rufe, chiar arată urât. E un aspect urât și chiar cred că este o idee foarte bună”.- a menționat o locuitoare a orașului.
,,Dacă-s jos și-s sub nivelul balconului și totu-i mascat, da. Dar nu expuse, așa cum e steagul ăla de acolo”.- a afirmat un ieșean.
,,Nu sunt de acord. Nu o să aibă lumea unde să-și usuce hainele, în primul rând. Și le ții pe toate în casă, ca să faci umiditate în casă, cât mai multă? Cu toate că stau la casă, dar nu sunt de acord, îmi place să stea afară, la aer. Trebuia să facă balcoanele, cum trebuia. Tinerii au copii mici, nu trebuie să-și pună hainele la uscat? Unde le țin, în casă, cu copiii sau cum? Poate nu e plăcut să scoți hainele afară, dar să le creeze condiții”. -a declarat o ieșeancă.
Locuitorii care nu vor respecta noul regulament, riscă să fie sancționați, de-a lungul timpului.
Mihai Chirica – Primar Municipiul Iași: ,,Și sigur nu vom fi un aparat opresiv de la început. O să încercăm să explicăm de ce vrem lucrurile acestea, să-i avertizăm pe cei care nu le respectă și doar în cazuri extreme să aplicăm și sancțiuni. Sancțiunile sunt cele pe care le prevede Legea pentru autoritate publică locală, într-un cuantum de la 1000 la 5000 de lei, și asta doar în situații extreme”.
Primarul susține că ieșenii au și alte soluții pentru uscarea rufelor decât varianta clasică sau de mascare a aparatelor de aer condiționat, astfel încât să nu irite ochii, mai ales pe bulevardele principale din oraș.