Elveția se va alătura proiectului de mobilitate militară al UE, care își propune să asigure circulația rapidă și ușoară a personalului militar, a echipamentelor și a bunurilor, după ce statele membre au convenit luni seară să trimită țării o invitație oficială.
Consiliul Federal al țării neutre a decis în august anul trecut că Elveția va participa la inițiativa UE de reducere a birocrației atunci când mobilizează armate prin sau între statele membre ale UE, fie pe calea ferată, rutieră, aeriană sau maritimă – dar statele membre încă trebuiau să acorde aprobarea finală pentru Țările de Jos, coordonatorul proiectului, pentru a trimite scrisoarea oficială de invitație.
Inițiativa de mobilitate militară a UE acționează ca un spațiu Schengen pentru forțele armate. Acesta permite trupelor statelor membre să răspundă mai rapid și mai eficient la crizele de la frontierele externe ale blocului sau dincolo de acestea, atât pentru operațiunile UE, cât și pentru desfășurari în alte configurații multilaterale, cum ar fi NATO, inclusiv în termen scurt și la scară largă.
Planul de acțiune privind mobilitatea militară (2022-2026) urmărește, de asemenea, să consolideze gradul de pregătire și reziliența infrastructurii de transport, cum ar fi căile ferate, drumurile, căile navigabile și aeroporturile utilizate în scopuri civile și militare.
În urma invitației statelor membre, Elveția trebuie acum doar să încheie un acord administrativ pentru a deveni membru oficial. Modalitățile de cooperare vor fi stabilite într-un acord administrativ fără caracter obligatoriu.
De asemenea, țara intenționează să se alăture proiectului Cyber Ranges Federation, coordonat de Estonia din 2021, pentru a îmbunătăți calitatea pregătirii forțelor armate elvețiene și a aprofunda interoperabilitatea acestora.