Zile intregi a fost blocaj total pe Aeroportul Iasi din cauza cetii. Oamenii au fost pusi pe drumuri pentru ca sistemul de aterizare pentru ceata nu poate fi folosit nici astazi. Cursele au fost anulate sau redirectionate catre Suceava si Bacau pentru ca avioanele nu au putut ateriza sau decola de la Iasi. Ba chiar, un zbor de pe ruta Paris – Iasi a fost nevoit sa deviat in Bulgaria. Pasagerii au aflat de pe retelele de socializare ce se intampla cu zborurile, acestia fiind de cele mai multe ori redirectionati catre companiile aeriene. Singurul raspuns oficial pe care l-au primit pasagerii este faptul ca Aeroportul Iasi ar avea un sistem performant de aterizare pe timp de ceata, doar ca nu a putut fi functional din cauza a 7 case din comuna Aroneanu care depasesc inaltimea maxima admisa si care sunt un real pericol.
„Aeroportul Iași are asigurate toate condiţiile tehnice pentru navigarea pe vreme cu vizibilitate redusă. Sistemul de navigare instrumentală pentru vizibilitate redusă a fost instalat chiar în această toamnă, înlocuindu-l pe cel vechi, investiție realizată de către ROMATSA. Avem ILS cu capabilitate CAT 3. Reiau informațiile publice din ultimii ani, prin care am anunțat că Aeroportul Iaşi are CAT 1, exclusiv din cauza existenței unor obstacole (7 case cu înălțime mai mare decât limita stabilită prin regimul de servituti aeronautice) aflate în comuna Aroneanu, și nu din motive tehnice. De ce s-a ajuns aici? E o situație pe care am moștenit-o și facem eforturi să o rezolvăm. S-au făcut demersurile legale necesare, singurele posibile în acest context, pentru a obține anularea autorizațiilor de construire și demolarea caselor, în instanță. Aceste imobile ne împiedică să avem o categorie superioară. Până la finalizarea proceselor și epuizarea tuturor căilor legale, având hotărâri definitive, Aeroportul nu are alte soluții prin care să recupereze CAT 2 pe capătul 14 al pistei de decolare-aterizare”.
Pe de alta parte, Consiliul Judetean Iasi trece la capitolul realizari pentru anul 2024 terminalul T4.
Marius Dangă, presedinte CJ Iasi
„Unul dintre proiectele noastre capatai a fost finalizarea noului terminal T4 de la Aeroportul Iasi, cu noua parcare si dotarile necesare”.
Numarul nemultumirilor este foarte mare pe retele de socializare. Oamenii spun ca nu exista spatii cu alimente, doar niste automate cu apa, sucuri si snacks-uri care se epuizeaza rapid daca exista un flux mare de pasageri. Mai mult decat atat, Aeroportul Iasi sta foarte prost la capitolul comunicare deoarece informarile cu privire la zboruri sunt facute mult prea tarziu. Dintr-o alta lume paralelă, Consiliul Judetean Iasi considera ca singura problema pe care Aeroportul Iasi o are sunt caile de acces.
Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași
„Drumurile de legatura sunt principala noastra preocupare în ceea ce priveste Aeroportul dar care nu tine de compania autonoma a aeroportului si asa cum am spus de fiecare data acolo sunt doua proiecte care vin sa se completeze. Un proiect al municipiului Iasi care va moderniza strada aeroportului care va duce din Tatarasi spre aeroport conectand terminalul T4 pe un drum care vine din sud. Consiliul Judetean va crea un drum nou se va conecta spre Aroneanu catre aeroport ajung mai intai la T1, T2, T3 si apoi la T4.”.
Intr-un delir al numararii pasagerilor care tranziteaza Aeroportul Iasi, aerogara are destule probleme care persista.