Și-au început ziua cu drumeții, ori plimbări cu bicicleta, apoi au încercat bunătățile pregătite de gazde sau în restaurante, în mare parte preparate tradiționale.
La munte, a fost ziua plimbărilor lungi, prin stațiuni sau pe poteci marcate. În Sinaia, turiștii s-au orientat spre Stâncile lui Frantz Josef, Poiana Regală sau schitul Sfânta Ana.
Turist: „Am mers inițial la Cota 2000, s-a stricat vremea și am zis totuși să facem o drumeție prin pădure. Merită, e superb. E un peisaj chiar reconfortant.”
Turist: „Când eram copil veneam în tabără. Este superb, liniște, aer curat.”
Unii tineri au testat traseele de mountain bike abia redeschise între Cota 1400 și Cota 1000. Au aproape 10 kilometri.
Biciclist: „Traseele sunt foarte bune, curate, e distracție maximă.”
Biciclist: „5-6 ture de încălzire și după aceea ne întoarcem la pregătirile de Paște.”
Soarele a rămas ascuns între nori și în Poiana Brașov, dar vizitatorii au fost fericiți că măcar nu a plouat.
Femeie: „Nu m-am dat în leagăn de când eram copil și mă dau acuma, la bătrânețe.”
Spre prânz s-au animat și restaurantele, iar cele mai căutate au fost terasele în aer liber cu mâncăruri românești. Deși este ultima zi din postul Paștelui, unii au cedat ispitelor din meniu.
Femeie: „Ciolan afumat cu fasole, pentru că îmi doream de foarte mult timp. Numai mă uitam la el, acum o să-l și savurez.”
Într-o bucătărie se lucrează încă la preparatul emblematic al acestor sărbători – un cotlet de miel tăvălit prin cimbru, rozmarin și usturoi, lăsat la macerat o noapte întreagă.
Vasile Lupoi, bucătar șef: „Este rulat într-un anumit fel, sunt scoase afară toate oasele. Îl porționez și îl punem pe grătar.”
La poalele munților Apuseni, în satul Glod, în prepararea bucatelor s-au implicat și turiștii. Au gătit împreună cu gazdele drob. Apoi au înroșit și ouă.
Turist: „Avem parte de niște experiențe tradiționale și redescoperim cum se petreceau sărbătorile.”
Sâmbătă seară, turiștii vor merge la biserica din sat, să ia lumină.