Breb, din Maramureș, și Polovragi, din Gorj, au fost selectate din cele șase localităţi înscrise de România în competiţie. În viitor, ar putea primi titlul de „Best Tourism Village”, care a fost câștigat deocamdată doar de Rășinari, din Sibiu.
Comuna Polovragi, unde găsim cel mai îngust canion din Europa şi peştera Polovragi, despre care se spune că a fost lăcaşul zeului dac Zamolxe, este din 2018 staţiune de interes local.
Ana Maria Caralicea, administratorul unei pensiuni: „Avem munte, aer curat, natură, monumente de vizitat, avem o istorie a comunei Polovragi”.
Ion Pătroescu, ghid în Peștera Polovragi: „Sunt turiști care revin în zonă cu mare drag și, pe lângă aceștia, sunt foarte mulți care nu mai pleacă”.
Marius Nițoiu, localnic: „Suntem din Craiova, am văzut frumusețile locului și am decis ca la un moment dat să ne mutăm, la pensie, să avem și aer curat și munte în spate și peșteră și mănăstire și multă multă liniște”.
Resursele naturale şi culturale, dezvoltarea turismului și infrastructura au fost printre criteriile de selecţie care au ajutat localităţile câştigătoare.
Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi: „Faptul că există aici o mănăstire ne-a adus plus valoare, așezarea dacică fortificată și această vatră dacică ce a pus în valoare simbolistica în arta lemnului”.
Breb și Polovragi se află pe o listă de 20 de sate din întreaga lume, la categoria Upgrade Programme. Printre cele selectate, mai sunt localităţi din Mauritius, Peru, Chile, Mexic sau Japonia.
Breb, cel mai vizitat sat din Ocna Șugatag, Maramureș, a impresionat cu frumuseţea locului de la poalele munţilor Gutâi, dar şi a caselor vechi, tradiţionale. Breb l-a atras inclusiv pe Regele Charles, care deţine în localitate două case vechi, din stejar.
„Aceasta este una dintre casele regelui, care anul viitor va fi restaurată, făcut acoperișul, renovată”.
Despre Breb se spune că este cea mai fotografiată localitate din Maramureş.
Ancuța Bud, administratorul caselor Regelui Charles: "Turiștii caută un loc traditional, unde sunt case vechi făcute doar cu lut și paie, acoperite cu șindrilă, ulițele satului sunt pietruite, nu sunt asfaltate”.
Maria Marinca, proprietara unei pensiuni: ”Le place horinca din Breb, mâncarea”.
Ioan Oanea, primarul comunei Ocna Șugatag: „Pentru aceasta a fost nominalizat satul, pentru unicitate, tradiții și tot ce înseamna păstrarea tradițiilor și valorilor culturale”.
Până acum, în România a fost acordată o singură distincţie de - cea mai bună destinaţie turistică rurală din lume - la Rășinari.