Misterul celor două pietre uriașe care par tăiate cu laserul. Inscripțiile de mii de ani i-au uluit pe cercetători

Misterul celor două pietre uriașe care par tăiate cu laserul. Inscripțiile de mii de ani i-au uluit pe cercetători
📅 2024-09-16

Al Naslaa este o formațiune de stâncă din deșertul de nord-vest al Arabiei Saudite, constând din două blocuri de piatră uriașe, simetrice, care sunt separate printr-un misterios spațiu gol, perfect realizat, așezate pe piedestale mici, scrie Live Science.

Formațiunea de stâncă Al Naslaa este un punct de reper în deșertul Arabiei Saudite, formată din două blocuri mari de gresie separate printr-un gol misterios, subțire cât un creion.

Ruptura este perfect dreaptă și netedă, împărțind ceea ce a fost odată o stâncă masivă în două pietre gemene simetrice.

Formațiunea Al Naslaa are aproximativ 6 metri înălțime și 9 metri lățime. Oamenii de știință nu știu cum s-a format ruptura ciudată dintre cele două blocuri de piatră, dar pare să fie de origine naturală, potrivit Geology Science, un site web care acoperă știri și tendințe în geologie.

Cercetătorii au propus mai multe teorii pentru a explica despărțirea din mijlocul rocii, dintre care una sugerează că acest golul s-a deschis ca urmare a tectonicii plăcilor.

Al Naslaa este situat într-o regiune îndepărtată și aridă din nord-vestul Arabiei Saudite, care se confruntă ocazional cu activități tectonice, potrivit Geology Science. Cercetătorii cred că o mișcare bruscă a scoarței Pământului ar fi deplasat și ar fi fracturat piatra de la Al Naslaa.

O ipoteză spune că apa și vântul au șlefuit mii de ani ruptura pietrelor

Blocurile sunt din gresie, adică piatra este stratificată și, prin urmare, relativ fragilă. Dar ceva trebuie să fi șlefuit fractura, deoarece este puțin probabil ca o fisură rezultată din mișcarea plăcilor sub stâncă să devină atât de netedă.

Cercetătorii sugerează astfel că timp de mii de ani, după ce stânca s-a rupt, vântul și apa au început să lucreze în cele două jumătăți. Este posibil ca golul nou format să fi creat un canal pentru vânturile care transportă nisip și alte particule abrazive care au erodat treptat ambele părți ale rocii până când au devenit perfect netede, conform Geology Science.

O altă teorie este că spațiul s-a format atunci când roca s-a rupt în mod natural, dar fără a se fi deplasat. Ruptura poate rezulta din tectonica regională - inclusiv procese care comprimă scoarța Pământului pentru a forma lanțuri muntoase - sau din răcirea rocilor, potrivit Institutului Federal de Tehnologie Elvețian din Zurich (ETHZ). Astfel de procese rup adesea rocile de-a lungul liniilor drepte, dar ca și în teoria anterioară, eroziunea ar fi putut ajuta ulterior la netezirea fisurii.

”Pietrele ciuperci”, care fac cele două pietre să pară că levitează, sunt mai frecvente decât s-ar crede

O a treia teorie este că Al Naslaa s-a împărțit în două ca urmare a înghețului apei și a extinderii fisurilor mici din stâncă. Este posibil ca aceste mici crăpături să se fi unit în cele din urmă și să fi deschis golul drept pe care îl vedem astăzi.

În acest caz, Al Naslaa ar fi devenit două roci separate, pe măsură ce o perioadă rece s-a încheiat cu mii sau milioane de ani în urmă, topind apa din gol.

Dacă Al Naslaa nu era deja destul de misterioasă, cele două blocuri ale sale stau fiecare pe un mic piedestal, făcând să pară că formația de pietre levitează. Aceste piedestale sunt naturale și surprinzător de comune în peisajele deșertice.

Cunoscute sub denumirea de „pietre ciuperci”, astfel de blocuri rezultă de obicei din vânturile care suflă mai repede aproape de pământ decât mai sus.

Blocurile Al Naslaa dețin și petroglife, care sunt simboluri și imagini sculptate în stâncă. Cercetătorii au documentat gravuri cu cai arabi, ibexuri și oameni vechi de mii de ani la Al Naslaa, dar exact când au fost făcute rămâne un mister.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un muncitor român a murit în timpul unor teste efectuate la un rollercoaster la festivalul Oktoberfest, în Germania

Un muncitor român a murit, luni, în Germania, în timpul unor teste efectuate la un rollercoaster din zona în care se desfăşoară Oktoberfest, transmite agenţia DPA.  

Hidrologii privesc cu „uimire şi groază” cum previziunile lor devin realitate. Cum explică forța ciclonului Boris

Ploile torenţiale care s-au abătut începând de sâmbătă asupra Europei Centrale şi de Est anunţă inundaţii care ar putea atinge "o amploare inedită", au avertizat oamenii de ştiinţă.

Ce au simțit românii în timpul cutremurului puternic de luni după-amiază. „Aș fi zis că m-au luat palpitațiile”

Cutremurul de magnitudine 5,4 produs luni după-amiază în Buzău a fost resimțit în cea mai mare parte a țării, dar și în țările vecine.

O răfuială între clanuri s-a încheiat cu cel puțin 30 de morți. Polițiștii au primit permisiunea de a folosi forța letală

O serie de schimburi de focuri între triburi rivale, care își dispută o mină de aur, s-a soldat cu cel puțin 30 de morți în Papua Noua Guinee, a anunțat, luni, Poliția.

Horoscop 17 septembrie 2024, cu Neti Sandu. Apar niște bani care vă pot scoate dintr-o încurcătură

Horoscop 17 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi cu provocări. O să ne descurcăm frumos dacă pășim cu grijă, că e teren minat pe ici, pe colo și prudența ne prinde bine.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..