O poveste biblică despre strămoșul lui Iisus, Iosia, „ultimul rege bun al lui Iuda”, ar putea fi adevărată, potrivit unui studiu recent, notează The Telegraph.
Existența sa nu era susținută de dovezi arheologice sau izvoare istorice până de curând, domnia sa fiind menționată numai în Cartea a patra a Regilor. Cu toate acestea, cei mai mulți istorici acceptau faptul că Iosia a fost un personaj istoric adevărat.
Arheologii au făcut săpături în Tel Megiddo, un oraș antic care apare și în Apocalipsa după Ioan, situat în nordul Israelului de astăzi, și despre care se crede că este locul unde strămoșul lui Iisus, regele Iosia, a fost ucis de faraonul egiptean Necho al II-lea, conform Bibliei.
Acum, săpăturile arată că a existat o prezență egipteană la locul respectiv în timpul lui Iosia, aceasta fiind prima dovadă arheologică care susține povestea biblică.
Assaf Kleiman de la Universitatea Ben Gurion din Beersheba, Israel, coautor al unui studiu despre descoperiri, a declarat că descoperirile au fost o „mare surpriză” pentru arheologi.
„Săpăturile noastre recente din apropierea zonei administrative din Megiddo au dezvăluit rămășițele unei structuri mari datate la sfârșitul secolului al VII-lea î.Hr. În interiorul acestei clădiri, am găsit cantități mari de vase de ceramică brută și temperată cu paie importate din Egipt, precum și câteva vase din Grecia de Est”, explică Assaf Kleiman.
Iosia este descris în Biblie ca un reformator religios care a pus capăt închinării la orice alt dumnezeu în afară de Yahweh (n.r. numele ebraic pentru Dumnezeu). De asemenea, este menționat ca strămoș al lui Iisus în Evanghelia după Matei. Însă Vechiul Testament oferă relatări multiple despre moartea sa.
„Biblia relatează moartea lui Iosia la Megiddo în două locuri. El este ucis de Necho în timpul unei întâlniri la Megiddo în Cartea Regilor și ucis într-o luptă cu egiptenii în Cartea Cronicilor. Pe acest fundal, noile dovezi privind o garnizoană egipteană, posibil cu mercenari greci, la Megiddo la sfârșitul secolului al VII-lea î.Hr. pot oferi contextul evenimentului. În plus, în două locuri din operele profetice, Ezechiel și Ieremia, Biblia sugerează că anatolienii din vest - lydienii - au fost implicați în uciderea lui Iosia”, explică Assaf Kleiman.