Delta Dunării va deveni un uriaș centru științific pentru întreaga Europă. Proiectul costă în total 130 de milioane de euro

Delta Dunării va deveni un uriaș centru științific pentru întreaga Europă. Proiectul costă în total 130 de milioane de e
📅 2025-01-15

Cercetători români și străini vor analiza acolo inundațiile, seceta, biodiversitatea ori calitatea apelor, pentru ecosistemele fluviilor care se varsă în mările din Uniunea Europeană. Centrul va fi construit la Murighiol și va fi primul consorțiu internațional de acest fel, cu sediul în România.

Proiectul se numește Danubius și a pornit de la o idee românească, anunțată prima dată acum 25 de ani, țara noastră fiind poziționată la vărsarea Dunării în mare. Cercetările nu vor viza însă doar Dunărea și Marea Neagră, ci și alte fluvii mari, precum Rinul sau Tamisa. Datele vor fi puse la comun și analizate comparativ.

Mihaela Păun, director general INCDSB: „Apa este o provocare importantă a acestui secol și, practic, prin această infrastructură cu componente puternice românești, România are șansa să joace în prima ligă.”

Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv Comisia Europeană: „Competitivitatea Europei și poziția sa în această cursă către o economie curată și digitală va depinde de începerea unei noi etape de inovare și cercetare.”

Hub-ul va fi construit la Murighiol și va avea laboratoare cu tehnologii de ultimă generație pentru 300 de cercetători. Clădirea va fi gata în 5 ani, dar oficialii speră ca, de anul viitor, să înceapă deja activitatea. Cercetătorii au deja pe agendă 7 teme majore, printre care inundațiile, cum au fost cele de pe Dunăre din această vară, care au afectat în special Ungaria. Rezultatele obținute aici vor duce la soluții la nivel global, spun specialiștii.

Adrian Stănică, director general GeoEcoMar: „Trăim deja în extreme, cu perioade foarte lungi de secetă, care sunt întrerupte de momente scurte în care sunt ploi, debite istorice. Cum putem gestiona, astfel încât nici să nu distrugem totul datorită secetei, cum putem gestiona curgerea apei, astfel încât, în momentele de ploi torențiale, cu întreruperi de nori, să nu avem pagube mari și pierderi de vieți omenești.”

O altă temă este cea a poluanților, clase noi și necunoscute, care ajung în ape și, în cele din urmă, la om. Toate acestea vor fi studiate cu ajutorul a 6 stații de cercetare în teren și 52 de puncte de observație distribuite în Delta Dunării ori în zona costieră a Mării Negre.

Proiectul costă în total 130 de milioane de euro, din care 85% sunt bani europeni, iar restul cofinanțare românească.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Aceasta este prima casă de pe Lună: ”O idee nebunească”. Misiune spațială internațională pentru amplasarea ei

Un artist suedez este pe cale de a-şi vedea visul cu ochii: o creaţie de-a lui, o machetă de mici dimensiuni a unei case de culoare roşie, va fi lansată în spaţiu şi, dacă totul decurge conform planurilor, va fi plasată pe suprafaţa Lunii.  

O femeie care bătea în tavan din cauza gălăgiei din apartamentul de deasupra va plăti despăgubiri vecinilor ei

O femeie din München, Germania, trebuie să plătească vecinilor ei suma de 300 de euro drept despăgubire pentru că a bătut în mod repetat în tavan din cauza unui presupus zgomot.

FOTO Azi-dimineață se știa eliminată, iar acum e în turul doi la Australian Open. Cum a fost posibil

VIDEO Ceartă la antrenamentul lui FCSB între doi grei: "Ai ajuns tu să vorbești la echipa asta!" Pintilii a intervenit

Marcel Ciolacu, viral pe TikTok cu sarmale pe cap, din biroul său de prim-ministru al României | VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu a postat pe TikTok un clip realizat în biroul de la Palatul Victoria, în care apare cu sarmale pe cap. Prim-ministrul României realizează un top al mâncărurile sale tradiționale preferate.  

Incendiile din Los Angeles. Un sat imens apărut pe nisipul auriu al unei plaje din Malibu găzduiește temporar mii de pompieri

Un sat imens a apărut pe nisipul auriu al unei plaje din Malibu: găzduieşte temporar mii de pompieri veniţi din toată America de Nord pentru a lupta împotriva incendiilor care devastează în prezent zona din jurul Los Angeles-ului, relatează AFP.

Secretarul general al Organizaţiei Maritime Internaţionale: „Canalul Panama va rămâne pe mâna panamezilor”

Arsenio Domínguez declară ca răspuns la ameninţări ale preşedintelui ales al Statelor Unite Donald Trump de anexare a Canalului Panama, că acesta ”va rămâne” pe mâna panamezilor, relatează AFP.

O cometă rară poate fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Astronaut NASA: „Este absolut uimitor”

O cometă strălucitoare ar putea fi văzută pe cer în întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.

Ultramaratonistul Polgar Levente arată ce indemnizație de handicap îi dă statul român. ”Dragă sistem, îmi cer scuze că exist”

Sportivul Polgar Levente, singura persoană cu handicap din lume care a terminat de două ori ultramaratonul Tor des Geants, una dintre cele mai dure curse la nivel mondial, a arătat ce indemnizație de handicap îi plătește statul român.  

Horoscop 15 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Unei zodii i se aprobă un împrumut bancar

Horoscop 15 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi destinsă. Ne facem planuri cu bătaie lungă și căutăm și strategii care să ne împlinească visurile.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.