Cum s-a rezolvat în 5 minute o problemă de matematică ce i-ar lua unui calculator mai mult timp decât istoria universului

Cum s-a rezolvat în 5 minute o problemă de matematică ce i-ar lua unui calculator mai mult timp decât istoria universulu
📅 2024-12-26

La fel ca alţi giganţi din domeniul tehnologiei, precum Microsoft şi IBM, Google - parte a companiei Alphabet - este interesat de calculul cuantic deoarece promite viteze de calcul mult mai mari decât cele mai rapide sisteme actuale.

Deşi problema matematică rezolvată de laboratorul cuantic al companiei din Santa Barbara nu are aplicaţii comerciale, Google speră că într-o zi computerele cuantice vor rezolva probleme din medicină, chimia bateriilor şi inteligenţa artificială care sunt inaccesibile pentru computerele actuale.

Rezultatele publicate luni provin de la un nou cip numit Willow care are 105 qubiţi (bit cuantic), care sunt elementele de bază ale computerelor cuantice.

Qubit-urile sunt rapide, dar predispuse la erori, deoarece pot fi afectate de ceva la fel de mic ca o particulă subatomică provenită din evenimente din spaţiul cosmic.

”Am depășit punctul-cheie”

Pe măsură ce mai mulţi qubiţi sunt alocaţi pe un cip, aceste erori se pot acumula şi fac ca cipul să nu fie mai bun decât un cip de computer convenţional. Prin urmare, încă din anii 1990, oamenii de ştiinţă au lucrat la corectarea erorilor cuantice.

Într-o lucrare publicată luni în revista Nature, Google a declarat că a găsit o modalitate de a înşira qubiţii cipului Willow astfel încât ratele de eroare să scadă odată cu creşterea numărului de qubiţi. De asemenea, compania spune că poate corecta erorile în timp real, un pas esenţial pentru ca maşinile sale cuantice să devină practice.

„Am depăşit punctul-cheie”, a declarat într-un interviu Hartmut Neven, care conduce unitatea Google Quantum AI.

În 2019, IBM a contestat afirmaţia Google conform căreia cipul cuantic al Google a rezolvat o problemă care i-ar lua unui computer clasic 10.000 de ani, afirmând că problema ar putea fi rezolvată în două zile şi jumătate folosind ipoteze tehnice diferite despre un sistem clasic.

Un computer obișnuit ar avea nevoie de un miliard de ani pentru a obține aceleași rezultate ca noul cip Google

Luni, într-o postare pe blog, Google a declarat că a luat în considerare unele dintre aceste preocupări în cele mai noi estimări ale sale. Chiar şi în cele mai idealiste condiţii, Google a afirmat că un computer clasic ar avea nevoie de un miliard de ani pentru a obţine aceleaşi rezultate ca cel mai nou cip al său.

Unii dintre rivalii Google produc cipuri cu un număr mai mare de qubiţi decât Google, dar Google se concentrează pe producerea celor mai fiabile cipuri posibile, a declarat într-un interviu Anthony Megrant, designer-şef pentru Google Quantum AI.

Google şi-a fabricat cipurile anterioare într-o instalaţie comună de la Universitatea Santa Barbara din California, dar şi-a construit propria instalaţie de fabricare dedicată pentru a-şi produce cipurile Willow.

Megrant a declarat că noua instalaţie va accelera viteza cu care Google poate fabrica viitoarele cipuri, care sunt răcite în frigidere uriaşe numite criostate pentru a efectua experimente.

„Dacă avem o idee bună, vrem ca cineva din echipă să poată să o ducă în camera izolată şi într-unul dintre aceste criostate cât mai repede posibil, astfel încât să putem obţine o mulţime de cicluri de învăţare”, a spus Megrant.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un tânăr a plonjat cu autoturismul în râul Cavnic. Trei persoane au fost spitalizate

Un tânăr a plonjat cu autoturismul în râul Cavnic, din oraşul cu acelaşi nume situat la poalele Munţilor Gutâi, iar trei persoane au fost spitalizate, a informat, joi, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Florina Meteş.

Boarding Pass: E posibil ca facturile prezentate de Marcel Ciolacu să fi fost emise în perioada noiembrie 2023 - mai 2024

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.  

O femeie din Dolj a fost arestată după ce şi-a înjunghiat soţul. Ce declarație șocantă a făcut în fața anchetatorilor

O femeie din judeţul Dolj a fost arestată preventiv, fiind cercetată pentru tentativă de omor asupra unui membru al familiei, după ce, în ajunul Crăciunului, şi-a înjunghiat soţul în piept.

Un an plin de provocări pentru sectorul auto european. De la costuri ridicate la concurența acerbă din China

Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii reduse şi costuri ridicate de producţie, până la concurenţa acerbă a rivalilor chinezi. 

Un șofer băut și posibil sub influența substanțelor psihoactive a lovit cu mașina 6 pietoni în Argeș și apoi a fugit

Un accident rutier grav a avut loc, în noapte de miercuri spre joi, în localitatea Slobozia, județul Argeș. Un șofer băut și posibil sub influența substanțelor psihoactive a lovit cu mașina șase pietoni și apoi a fugit de la fața locului.

Peste 3000 de solicitări la ambulanță, în București și Ilfov, din dimineaţa de Ajun și până în a doua zi de Crăciun

Peste 3000 de solicitări, au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIF) din dimineaţa zilei de 24 decembrie, până joi dimineaţă, a declarat managerul SABIF Alis Grasu.  

Poliţia a adus în ţară, în ziua de Crăciun, din Belgia, doi fugari care aveau mandate de executare a unor pedepse

Poliţia Română anunţă joi că a adus în ţară, din Belgia, în prima zi de Crăciun, două persoane pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate sau de arestare preventive.

Patinoare deschise în București, în iarna 2024 - 2025. Unde poți să mergi să patinezi

Una dintre bucuriile iernii o reprezintă târgurile de Crăciun, bunătățile tradiționale, dar și activitatea preferată a copiilor: patinatul.

Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul

Cozonacul este de nelipsit în perioada sărbătorilor, fiind un deliciu care face parte din tradiția românească. Pe de altă parte, este un aliment caloric, iar mulți români se îngrijorează cu privire la creșterea în greutate de sărbători.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.