Agnes Keleti a decedat într-un spital din Budapesta, a precizat Tamas Roth, care a confirmat informaţia cotidianului Nemzeti Sport, prima publicaţie sportivă a ţării. Ea a fost spitalizată săptămâna trecută din cauza unei pneumonii, cu câteva zile înainte de a împlini 104 ani.
Cvintuplă medaliată olimpică cu aur, sportiva născută pe data de 9 ianuarie 1921 a avut o viaţă extraodinară. Ea a câştigat în total zece medalii olimpice, dintre care cinci de aur la JO de la Helsinki (1952) şi Melbourne (1956), toate după vârsta de 30 de ani.
Ungaria se afla atunci în spatele Cortinei de fier, sub stăpânire sovietică. "Am făcut sport nu doar pentru că acest lucru îmi făcea bine, ci pentru a vedea lumea", a declarat Keleti în 2016.
Agnes Keleti s-a născut la Budapesta sub numele Agnes Klein, iar apoi şi-a schimbat numele cu unul cu rezonanţă ungară. Convocată la lotul naţional în 1939, ea a primit apoi interdicţia din orice activitate sportivă din cauza originilor sale evreieşti.
După ocupaţia Ungariei de către Germania nazistă în martie 1944, Keleti a scăpat de deportare obţinând documente false şi luând identitatea unei tinere creştine, în schimbul tuturor bunurilor sale. Tatăl său şi mai mulţi membri ai familiei sale au fost, în schimb, deportaţi şi exterminaţi la Auschwitz, în timp ce mama şi sora sa au fost salvate de un diplomat suedez, potrivit Agerpres.
La fel ca mulţi sportivi ungari, Agnes Keleti nu a mai revenit acasă după Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956, care au avut loc la câteva săptămâni după eşecul revoltei anti-sovietice din Ungaria, şi s-a instalat în Israel.
Ea a revenit definitiv în Ungaria abia în 2015.