Părinții care ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan. Ce prevede proiectul de lege

Părinții care ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan. Ce prevede proiectul de lege
📅 2024-09-16

Specialiștii spun că în ultimii ani tratamentele de fertilitate cresc șansele de a avea gemeni. Tendința este la nivel global, astfel că, potrivit unui studiu internațional, se nasc 1,6 milioane de perechi de gemeni în fiecare an.

Oliver și Hugo vor împlini în curând doi ani. După ce a aflat că va avea gemeni, mama lor s-a gândit cum să-și împartă responsabilitatile cu soțul.

Szendi Foitos, mama gemenilor: „Ne-am dat seama foarte repede că nu e suficient să fie o singură persoană acasă cu doi copii, așa că soțul meu este cel care a luat concediul. A fost foarte costisitor, mai ales la început pentru că pătuțurile, cărucioarele, scoica în mașină, hăinuțe din orice, cel puțin două am luat”.

O altă mămică a avut o adevărată provocare când a aflat că va avea tripleți, un băiat și două fetițe.

Patricia Prața, mama tripleților: Noi am așteptat unul, la primul control ni s-a spus că sunt doi și la următorul control au găsit trei inimoare. Foarte greu, nu poți fără ajutor, să zici că stai două ore singură cu ei, dar mai mult nu, nu ai cum...
Reporter: Tot timpul este cineva care vă ajută?
Patricia Prața: Tot timpul, tata, sora mea, mama soacra vine cineva și stă cu mine, când e soțul plecat la muncă.

Medicii spun că în ultimii ani cele mai multe astfel de sarcini cu gemeni ori tripleți apar în urma tratamentelor de fertilitate sau a fertilizării in vitro.

Potrivit estimărilor la nivel internațional, rata globală a naşterilor de gemeni a crescut cu o treime, ajungând de la 9,1 la 12, la 1.000 de naşteri, în doar trei decenii.

Conf. Univ. dr. Romeo Micu, șef Secție Obstetrică Ginecologie: „Accesul la tratamentele de fertilitate este tot mai facil pentru paciente, de asta si incidența sarcinilor gemelare este tot mai mare în ultimii ani. Tratamentele de fertilitate sunt responsabile de aproximativ o treime din sarcinile gemelare la nivel mondial”.

Dacă de la începutul anului trecut, indemnizația de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți a crescut cu 50%, acum acest proiect de lege ar permite celuilalt părinte, să beneficieze de un concediu de șase luni, simultan cu cel al mamei. Părinții pot opta însă și pentru o bonă plătită cu bani de la stat.

Anul trecut, în România au fost înregistrate peste 2.000 de familii care au în grijă gemeni sau tripleți, arată datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Hidrologii privesc cu „uimire şi groază” cum previziunile lor devin realitate. Cum explică forța ciclonului Boris

Ploile torenţiale care s-au abătut începând de sâmbătă asupra Europei Centrale şi de Est anunţă inundaţii care ar putea atinge "o amploare inedită", au avertizat oamenii de ştiinţă.

Ce au simțit românii în timpul cutremurului puternic de luni după-amiază. „Aș fi zis că m-au luat palpitațiile”

Cutremurul de magnitudine 5,4 produs luni după-amiază în Buzău a fost resimțit în cea mai mare parte a țării, dar și în țările vecine.

O răfuială între clanuri s-a încheiat cu cel puțin 30 de morți. Polițiștii au primit permisiunea de a folosi forța letală

O serie de schimburi de focuri între triburi rivale, care își dispută o mină de aur, s-a soldat cu cel puțin 30 de morți în Papua Noua Guinee, a anunțat, luni, Poliția.

Horoscop 17 septembrie 2024, cu Neti Sandu. Apar niște bani care vă pot scoate dintr-o încurcătură

Horoscop 17 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi cu provocări. O să ne descurcăm frumos dacă pășim cu grijă, că e teren minat pe ici, pe colo și prudența ne prinde bine.

O minoră de 13 ani din Botoșani a dispărut de acasă. Polițiștii cer sprijinul populației pentru a o găsi

Poliţiştii din Botoşani au demarat o anchetă pentru localizarea unei fetiţe de 13 ani, din municipiul Botoşani, care în cursul zilei de luni a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..