Analiza a cuprins mai mult de 20 de ani de cercetare și a cumulat un număr mare de studii, oferind o vedere la nivel bună a cercetărilor existente pe un subiect.
Pe lângă scăderea factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi tensiunea arterială și colesterolul, analiza ”umbrelă” a găsit un „efect protector” pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv „ficat, colon, pancreas, plămân, prostată, vezică urinară, melanom, rinichi și limfom non-Hodgkin”, a declarat autorul principal dr. Angelo Capodici, un student absolvent în știința sănătății, tehnologie și management la Scuola Superiore Sant'Anna din Pisa, Italia.
Vegetarienii nu mănâncă carne de animal, în timp ce versiunea lacto-ovo a vegetarianismului permite produsele lactate și ouăle, excluzând totodată carnea, păsările și peștele.
Veganismul, forma mai strictă de vegetarianism, interzice orice produse alimentare făcute din carne, păsări și fructe de mare, precum și orice subproduse de origine animală, cum ar fi gelatina.
Cu toate acestea, natura protectoare a dietelor ar putea fi sabotată dacă s-ar face alegeri alimentare slabe, au spus autorii studiului prin e-mail.
„Dietele care pun accentul pe consumul de alimente vegetale nesănătoase, cum ar fi sucuri de fructe, cereale rafinate, cipsuri de cartofi și chiar sucuri” ar putea contracara avantajele unei diete bazate pe plante pentru sănătate, a spus coautorul studiului, dr. Federica Guaraldi, director medical al studiului.
Sucurile de fructe , care sunt „pline de zaharuri sau îndulcitori”, a spus Guaraldi, „s-a demonstrat recent că au un impact negativ asupra metabolismului la fel de mult sau chiar mai mult decât zahărul alb”.