Kelemen Hunor: Dacă Antonescu nu câştigă alegerile, se va face o schimbare de guvern. „Va crea o majoritate”

Kelemen Hunor: Dacă Antonescu nu câştigă alegerile, se va face o schimbare de guvern. „Va crea o majoritate”
📅 2025-04-17

El suaține că va exista o presiune asupra partidelor din coaliţie, iar fiecare preşedinte doreşte să aibă propria majoritate.

„Dacă nu câştigă Antonescu, se va face o schimbare de guvern, e clar. Gândiţi-vă că în România, de la Băsescu încoace, fiecare preşedinte a avut şi instrumente constituţionale, politice să-şi construiască o majoritate. Băsescu a făcut-o mai gălăgios, Iohannis a făcut mai tăcut, dar fiecare şi-a construit o majoritate, ceea ce pe undeva e în regulă, fiindcă preşedintele e cel mai legitim om. (...) Are nevoie de un guvern, nu doar de o coabitare cât de cât liniştită. Are nevoie de un guvern cu care colaborează, de o majoritate parlamentară, mai ales în această perioadă de schimbare brutală în jurul nostru şi cu noi înşine se întâmplă aceste schimbări. Şi va crea o majoritate", a declarat Kelemen Hunor la RFI.

Liderul UDMR a adăugat că, dacă va câştiga altcineva alegerile prezidenţiale, şi nu candidatul coaliţiei, va crea o altă majoritate.

„Deci, dacă va câştiga altcineva, sigur că va crea o majoritate. Plus că va exista o presiune asupra coaliţiei şi mai ales asupra celor două partide că în şase luni - e un al doilea eşec - nu se poate supravieţui politic. Gândiţi-vă şi la acest aspect. Eu, când am venit cu această idee şi cu acest argument, nu am venit în faţa electoratului nostru - vorbesc de alianţă, nu neapărat de UDMR - ca să arăt pisica. Nu, e logic. Din punct de vedere politic, e logic - ai pierdut alegerile, urmează cel care a câştigat alegerile să încerce să formeze o majoritate. Cum va arăta acea majoritate, ce formulă politică matematică se poate găsi, e o altă discuţie. Dar n-are cum să rămână în picioare coaliţia în această formă dacă nu câştigă Antonescu", a argumentat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, situaţia după ultimele alegeri a fost una foarte diferită, "fiindcă au fost anulate alegerile prezidenţiale", trebuia să fie format un guvern, iar "problema cu bugetul era una uriaşă", şi atunci nu mai era momentul pentru schimbări radicale, mai ales în contextul în care urmează alegerile prezidenţiale în primăvara anului 2025.

„Eu cred că este unul dintre motivele pentru care la cele două partide mari, cu toate pierderile lor de anul trecut, că au pierdut la alegeri, vrând-nevrând mandate, s-a ajuns la concluzia (...) să avem o majoritate cât mai funcţională şi să avem un buget la începutul anului cel târziu, să pregătim alegerile prezidenţiale corecte şi bine organizate pentru mai. De aici, sigur, şi necesitatea de a merge mai departe, dar, în acelaşi timp, trebuie o schimbare de atitudine, altfel nu va merge", a afirmat el.

Liderul UDMR a mai apreciat că politica nu trebuie abordată ca până acum, de foarte multe ori fără o responsabilitate asumată în ceea ce priveşte cheltuielile publice.

„S-a văzut - degeaba arunci bani, creşti pensiile, salariile, arunci foarte mulţi bani în investiţii, fiindcă asta nu înseamnă că vei fi votat de oameni. (...) Trebuie să găseşti modalitatea de a convinge electoratul dincolo de bani. Acolo, anul trecut, a fost o astfel de greşeală. După aceea, dacă vrei să faci reforme - avem nevoie de reforme -, nu poţi să începi reformele cu alţii, trebuie să începi cu tine însuţi. Asta înseamnă altă abordare, responsabilă. În primul rând, instituţiile centrale trebuie reformate. Trebuie să fii în stare să pui în slujba cetăţenilor toate instituţiile şi toată administraţia centrală şi locală, asta înseamnă o altă abordare, nu poţi să mergi în continuare cu această abordare - "lasă că merge şi aşa, e bine şi aşa"", a transmis preşedintele UDMR.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

UE pregătește un nou val de extindere. Statele care au cele mai mari șanse să adere la blocul comunitar

Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, afirmă că extinderea UE până în 2030 este o perspectivă realistă, inclusiv pentru Republica Moldova și Ucraina. Totuși, progresul depinde de angajamentul și reformele implementate de țările candidate.

Cum se vopsesc tradițional ouăle de Paște. Secretele gospodinelor din satele Moldovei

Sfecla roșie, foile de ceapă și urzicile sunt coloranți folosiți tradițional de gospodinele din satele Moldovei, pentru vopsirea ouălor de Paște. Procedura nu e complicată, dar cere timp și răbdare.

Statul din SUA care va contesta în instanţă tarifele vamale impuse de Donald Trump

California va contesta în instanţă tarifele vamale impuse de Donald Trump, a anunţat miercuri guvernatorul statului american, Gavin Newsom, relatează AFP.

Un bărbat a pierdut 415.000 de euro la păcănele iar o instanță i-a obligat pe patroni să îl despăgubească. Ce a urmat

Decizie controversată a judecătorilor italieni. Ei au decis că patronii unei săli de păcănele nu sunt responsabili pentru pierderile dependenților de jocuri de noroc.

Cât a costat ultima călătorie în străinătate a lui Klaus Iohannis. Cheltuielile din ultimele luni de mandat, desecretizate

Administraţia Prezidenţială a publicat achiziţiile publice pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025. Perioada cuprinde ultimele luni petrecute de Klaus Iohannis la Cotroceni, până la demisia sa de pe 12 februarie.

Stația radio apocaliptică a Rusiei a început să emită mesaje criptice. Experții bănuiesc activarea unor protocoale secrete

O stație radio apocaliptică din Rusia, numită „Soneria" a trimis patru semnale criptice în doar 24 de ore, iar misterul asupra acestei relicve sovietice s-a adâncit.

Un lider din UE o sfidează pe șefa diplomației europene și anunță că merge la Moscova: „O lipsă de respect”

Premierul slovac Robert Fico descrie ca "lipsă de respect" avertismentul şefei diplomaţiei UE de a nu merge la Moscova pe 9 mai.

Alertă la un baraj din România, vechi de peste 50 de ani. Începe să cedeze betonul

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara s-a întrunit miercuri într-o şedinţă extraordinară pentru a dispune măsuri "urgente" în vederea exploatării în siguranţă a barajului lacului de acumulare Valea de Peşti, din Valea Jiului.

Paul al României, din nou eliberat la Curtea de Apel din Paris. Justiția română îl cere să-l încarcereze

Paul al României a fost pus din nou în libertate de Curtea de Apel din Paris, deși are un mandat european de arestare emis de justiția română, pentru a executa o pedeapsă de trei ani și patru luni de închisoare.

Baza militară de la Kogălniceanu va deveni "hub strategic". Surse Agerpres: Acordurile România - SUA sunt adaptate permanent

Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezenţa militară americană în ţară, sunt în vigoare și sunt adaptate permanent la evoluţiile de securitate din mediul regional, au precizat surse din domeniul Apărării pentru Agerpres.

Good News

Only good and positive news.