Ilie Bolojan avertizează că România ar putea fi afectată de tarifele vamale ale lui Donald Trump: ”Vor avea efect negativ”

Ilie Bolojan avertizează că România ar putea fi afectată de tarifele vamale ale lui Donald Trump: ”Vor avea efect negati
📅 2025-04-17

Declarațiile șefului statului au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro.

Ilie Bolojan a avertizat că tarifele impuse de Administraţia SUA vor avea efecte negative asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei româneşti.

"Tarifele care au fost lansate de Administraţia SUA în zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei româneşti. Trebuie să fim oneşti cu cetăţenii noştri şi să le spunem aceste lucruri", a spus președintele interimar al României.

El a explicat faptul că tulburările de pe piaţa economică internaţională provocate de tarifele impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, la mărfurile importate din alte state vor avea un impact direct ”relativ scăzut” asupra economiei româneşti, afectate urmând a fi industrii precum cea a aluminiului şi oţelului şi cea farmaceutică.

Pe de altă parte, Bolojan a spus că vor fi afectate indirect companiile implicate în lanţurile economice care funcţionează la nivelul Uniunii Europene.

”Este un impact asupra pieţelor şi burselor pe care îl vedem, în aceste zile, dar cred că pe fondul a ceea ce se întâmplă, ceea ce este impredictibil va fi o reţinere generală de investiţii. (...) E foarte posibil ca în perioada următoare să avem o încetinire a acestor investiţi (străine – n.r.) până când lucrurile se vor stabiliza”, a precizat Bolojan.

El a subliniat că ”în astfel de situaţii complicate nu există soluţii rapide”.

”Vom susţine continuarea negocierilor în aşa fel încât cele două pieţe mari, piaţa Uniunii Europene şi cea a Statelor Unite, să găsească nişte soluţii în care fluxurile să continue. (...) Cred că e nevoie ca pe plan european şi naţional să acţionăm pentru o economie mai competitivă”, a adăugat Ilie Bolojan.

Sinteza declarațiilor președintelui interimar Ilie Bolojan:

În aceste zile, un subiect important sunt tarifele stabilite de administrație a Statelor Unite și efectele lor asupra economiei țării noastre. Ne confruntăm cu vremuri dificile, în care asistăm la schimbări importante în sistemul comercial global. Tarifele care au fost anunțate de Administrația Statelor Unite zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești și trebuie să fim onești cu cetățenii noștri și să spunem aceste lucruri, ce se poate întâmpla în perioada următoare.

Companiile noastre, industriile noastre care exportă produse în Statele Unite vor fi mai puțin competitive pe aceste piețe. Dar pe această linie directă, impactul asupra economiei românești este relativ scăzut, pentru că nu avem o componentă importantă de export pe relația Statelor Unite, iar afectarea este pe zona de aluminiu, pe zona de farmaceutic, în principal și pe zona de componente care includ oțel și aluminiu.

Va fi însă un impact important asupra comerțului Statelor Unite cu Uniunea Europeană, pentru că cele două piețe sunt cele mai mari piețe globale, Statele Unite fiind cel mai important partener comercial pentru Uniunea Europeană și deci indirect, companiile românești care sunt integrate în lanțurile de valoare europeană vor fi afectate, Germania fiind cel mai important partener comercial al României, iar economia germană contribuind cu o treime la exporturile către Statele Unite ale Americii din Uniunea Europeană.

Cu siguranță, companiile românești care sunt integrate în aceste lanțuri valorice vor avea foarte posibil mai puține comenzi și deci va fi o încetinire a activității acestora. Este un impact asupra piețelor și burselor pe care îl vedem în aceste zile, dar cred că foarte important, pe fondul a ceea ce se întâmplă, ceea ce este impredictibil, va fi o reținere generală de investiții și în direct, pentru că dezvoltarea țării noastre a însemnat în acești ani o componentă importantă de investiții străine.

E foarte posibil ca în perioada următoare să avem o încetinire acestor investiții până lucrurile se vor stabiliza. E greu de estimat deci, concret, care vor fi consecințele acestor măsuri într-o economie globalizată și care este interconectată ca cea actuală, iar replicile pe care unele state, unele piețe mari le dau nu vor face decât să complice și mai mult lucrurile în această situație.

Măsurile de represalii pe care Uniunea Europeană le-ar stabili în perioada următoare ar însemna, de fapt, să crească costurile escaladării, care ar putea să fie și mai mari pentru economia noastră, pentru că tarife peste tarife înseamnă inflație, înseamnă scăderea puterii de cumpărare și riscul unei recesiuni economice.

Așa cum știți, competențele privind stabilirea tarifelor, a politicilor comerciale au fost cedate de către toate țările europene Comisiei Europene. Și deci aceasta este competentă să stabilească răspunsul Europei. Și atât zilele trecute, după anunțarea acestor tarife, cât și ieri și astăzi au avut loc negocieri.

Au avut loc discuții atât între reprezentanții Uniunii Europene, cât și ai cei ai Statelor Unite ale Americii, dar și în interiorul Uniunii, privind posibile nenegocieri și răspunsul european din partea României. A participat ieri la ședință ministrul economiei, domnul Ivan, și ambasadoarea noastră la Bruxelles, doamna Matei, și în urma discuțiilor care au avut loc s-a hotărât un răspuns etapizat.

Mâine, în comitetul pentru bariere comerciale se va aproba acest prim răspuns, ceea ce înseamnă că pentru primul set de tarife, cele pentru aluminiu și oțel, va fi o răspuns în contrabalans de către Uniunea Europeană, taxând în principal produse agricole alimentare, care ar veni din Statele Unite, cu tarife care înseamnă 10-25% din acest punct de vedere, noi am fost interesați ca ceea ce se importă în Uniunea Europeană pe componenta nucleară să nu intre la acest pachet de sancțiuni, pentru că avem un contract important pentru reactoarele trei și patru și deci orice fel de replică, așa cum v-am spus, la tarif peste tarif, înseamnă costuri suplimentare care vor trebui plătite.

Deci, mâine se va aproba acest prin răspuns și vor continua apoi negocierile și sper să se ajungă la o soluție înțeleaptă în așa fel încât efectele acestor tarife asupra economiei globale, asupra stabilității economice să fie cât mai mici și să ne putem continua într-o formă predictibilă dezvoltarea.

În astfel de situații complicate nu există soluții rapide și cred că răspunsurile trebuie construite bucată cu bucată, de mai multe niveluri și vom susține continuarea negocierilor în așa fel încât ce cele două piețe mari, piața Uniunii Europene și cea a Statelor Unite, să găsească niște soluții în care fluxurile economice să continue.

Cred că e nevoie ca atât în plan european, dar și național, sancționăm pentru economie mai competitivă și ceea ce s-a aprobat la ultimul Consiliul European, politicile pe partea de energie, de a scădea prețul energiei, de a susține interconectarea, sunt politici pe care și noi trebuie să le urmărim, finalizându-ne hidrocentralele cât mai repede posibil, transformând centrale pe cărbune în centrale pe gaz și lucrând pentru a crește capacitatea de stocare pe energie în așa fel încât economia românească să fie mai competitivă.

De asemenea, prin politicile industriale pe care le putem susține, să încurajăm producția industrială în România și integrarea companiilor românești în lanțurile valori și globale la un nivel superior. De asemenea, atât în Uniunea Europeană, cât și în România, este important să simplificăm, să debirocratizăm, pentru a pune în valoare potențialul antreprenorilor, al oamenilor, pentru a descătușa economia.

Și putem face acest lucru pentru că este loc de mai bine în multe domenii și în ultimul rând, cred că este nevoie să reformăm statul. Asta pentru că, spre deosebire de alte țări unde la un deficit comercial mic, o ușoară recesiune înseamnă doar o scădere, să spunem economică, dar nu efecte foarte mari.

Într-o țară ca România cu deficite mari, orice fel de recesiune, orice fel de afectare a situației economice poate avea niște efecte foarte dure și din punctul acesta de vedere reducerea cheltuielilor statului, creșterea încasărilor la buget, accesarea fondurilor europene, derularea proiectelor cât mai rapidă înseamnă o bună guvernare și înseamnă condiții obligatorii pentru a minimiza acest impact. Putem face declarații, putem genera știri, dar nu vom ajunge la o soluție de pe o zi pe alta.

În această situație complexă, cred că aceste provocări sunt și oportunitate de a crede din noi, în noi, de a crede din nou în noi în șine și de a face ceea ce trebuie pentru ca lucrurile care depinde noi să le facem așa cum se cuvine, pentru a crea condiții pentru prosperitate în țara noastră și, sigur, să ne adaptăm la lucrurile care nu depinde noi și pe care nu le putem influența decât foarte puțin.

Și sper deci că în perioada următoare se va ajunge la o soluție în așa fel încât circuitul economic cu care ne-am obișnuit nu se va mai putea, e clar, întoarce exact acolo unde am fost, așa cum știam. Dar șocul trecerii de la o situație la alta să fie de natură a putea fi absorbit de către economiile europene și de către economia țării noastre.”

- Nu există nicio discuție și nici o informație oficială care să confirme ceea ce spuneți (legat de o posibilă retragere a trupelor SUA din estul Europei, n. red.) . Ceea ce este real este că în Pentagon se discută despre reduceri de cheltuieli, dar asta nu înseamnă că este vorba despre trupe.

- Respectarea angajamentului față de NATO nu înseamnă că în interiorul NATO nu pot fi anumite reașezări.

Uniunea Europeană (UE) a propus Statelor Unite o scutire totală şi reciprocă de taxe vamale la produsele industriale - inclusiv maşini, a anunţat luni preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, cu scopul de a evita un război comercial.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a propus impunerea unor tarife de retorsiune de 25% pentru o serie de produse americane, ca răspuns la tarifele impuse de preşedintele Donald Trump oţelului şi aluminiului, potrivit unui document consultat de Reuters.

Donald Trump a lansat o ofensivă protecţionistă fără echivalent din anii 1930, printr-o serie de creşteri ale taxelor vamale, de 20% vizând mărfurilor din UE.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

UE pregătește un nou val de extindere. Statele care au cele mai mari șanse să adere la blocul comunitar

Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, afirmă că extinderea UE până în 2030 este o perspectivă realistă, inclusiv pentru Republica Moldova și Ucraina. Totuși, progresul depinde de angajamentul și reformele implementate de țările candidate.

Cum se vopsesc tradițional ouăle de Paște. Secretele gospodinelor din satele Moldovei

Sfecla roșie, foile de ceapă și urzicile sunt coloranți folosiți tradițional de gospodinele din satele Moldovei, pentru vopsirea ouălor de Paște. Procedura nu e complicată, dar cere timp și răbdare.

Statul din SUA care va contesta în instanţă tarifele vamale impuse de Donald Trump

California va contesta în instanţă tarifele vamale impuse de Donald Trump, a anunţat miercuri guvernatorul statului american, Gavin Newsom, relatează AFP.

Un bărbat a pierdut 415.000 de euro la păcănele iar o instanță i-a obligat pe patroni să îl despăgubească. Ce a urmat

Decizie controversată a judecătorilor italieni. Ei au decis că patronii unei săli de păcănele nu sunt responsabili pentru pierderile dependenților de jocuri de noroc.

Cât a costat ultima călătorie în străinătate a lui Klaus Iohannis. Cheltuielile din ultimele luni de mandat, desecretizate

Administraţia Prezidenţială a publicat achiziţiile publice pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025. Perioada cuprinde ultimele luni petrecute de Klaus Iohannis la Cotroceni, până la demisia sa de pe 12 februarie.

Stația radio apocaliptică a Rusiei a început să emită mesaje criptice. Experții bănuiesc activarea unor protocoale secrete

O stație radio apocaliptică din Rusia, numită „Soneria" a trimis patru semnale criptice în doar 24 de ore, iar misterul asupra acestei relicve sovietice s-a adâncit.

Un lider din UE o sfidează pe șefa diplomației europene și anunță că merge la Moscova: „O lipsă de respect”

Premierul slovac Robert Fico descrie ca "lipsă de respect" avertismentul şefei diplomaţiei UE de a nu merge la Moscova pe 9 mai.

Alertă la un baraj din România, vechi de peste 50 de ani. Începe să cedeze betonul

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara s-a întrunit miercuri într-o şedinţă extraordinară pentru a dispune măsuri "urgente" în vederea exploatării în siguranţă a barajului lacului de acumulare Valea de Peşti, din Valea Jiului.

Paul al României, din nou eliberat la Curtea de Apel din Paris. Justiția română îl cere să-l încarcereze

Paul al României a fost pus din nou în libertate de Curtea de Apel din Paris, deși are un mandat european de arestare emis de justiția română, pentru a executa o pedeapsă de trei ani și patru luni de închisoare.

Baza militară de la Kogălniceanu va deveni "hub strategic". Surse Agerpres: Acordurile România - SUA sunt adaptate permanent

Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezenţa militară americană în ţară, sunt în vigoare și sunt adaptate permanent la evoluţiile de securitate din mediul regional, au precizat surse din domeniul Apărării pentru Agerpres.

Good News

Only good and positive news.