La rândul lui, Volodimir Zelenski i-a explicat trimisului special al lui Trump că tara sa are nevoie de garanții de securitate, "fiabile și clare", pentru a pune capăt conflictului. Pe de altă parte, Kremlinul anunță că au loc pregătiri intense pentru o posibila întrevedere Putin-Trump.
La Casa Albă, consilierul lui Donald Trump pe probleme de securitate națională a dat de înțeles că atacurile președintelui american la adresa lui Volodimir Zelenski au venit după ce liderul ucrainean a refuzat să semneze rapid acordul privind exploatarea metalelor rare ale Ucrainei.
Mike Waltz, consilierul lui Trump pe probleme de securitate națională: „Președintele Trump este evident foarte frustrat în acest moment de președintele Zelenski, de faptul că nu a venit la masa negocierilor, că nu a fost dispus să profite de această oportunitate pe care i-am oferit-o, dar cred că în cele din urmă se va ajunge la această etapă și sper să fie foarte repede. O anumită retorică venită de la Kiev, și, sincer, insultele la adresa președintelui Trump au fost inacceptabile”.
Reporter: Când președintele Trump îl numește pe președintele Zelenski "dictator fără alegeri", ce credeți?
Marco Rubio, secretarul de stat al SUA: Cred că președintele Trump este foarte supărat pe președintele Zelenski și, în unele cazuri, pe bună dreptate. Am discutat despre exploatarea mineralelor, i-am explicat, "iată va fi un acord joint venture, nu vrem să vă furăm resursele...".
Secretarul de stat american susține că Zelenski fusese inițial de acord cu documentul, dar apoi s-a răzgândit. Și l-a înfuriat pe Donald Trump.
Marco Rubio, secretarul american de stat: „Ucraina e pe un alt continent. Ce se întâmplă acolo nu afectează direct viețile de zi cu zi ale americanilor. Ne pasă de ea, pentru că are implicații pentru aliații noștri și, în ultimă instanță, pentru întreaga lume. Dar ar trebui să fie un pic de recunoștință aici. Și când nu o vedem, când (Zelenski) îl acuză pe președinte că trăiește într-o lume a dezinformării, e foarte neproductiv”.
Surse oficiale susțin că Trump și Zelenski sunt aproape să cadă la învoială, după ce americanii au modificat proiectul ca să fie mai pe placul Kievului.
Chiar dacă joi seară a fost anulată conferința de presă cu trimisul special american, Volodimir Zelenski vorbește acum despre o întâlnire productivă.
Volodimir Zelenski: „Generalul Kellogg – o întâlnire care restaurează speranța. Avem nevoie de acorduri puternice cu Statele Unite – acorduri care chiar vor funcționa. Cu generalul Kellogg, am discutat despre situația de pe linia frontului și despre necesitatea unui sistem fiabil și clar de garanții de securitate – unul care să asigure că acest război nu se va mai întoarce niciodată și că rușii nu vor mai distruge niciodată vieți”.
Pe de altă parte, detaliile unei discuții față în față între Donald Trump și Vladimir Putin "urmează să fie stabilite", a transmis Kremlinul.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Există o înțelegere a necesității unei astfel de întâlniri, confirmată în cadrul unei întâlniri a delegațiilor ruse și americane la Riyadh. Există voința celor doi președinți, pe care au exprimat-o, și există, de asemenea, necesitatea de a pregăti bine această întâlnire pentru a aduce cele mai bune rezultate. În timpul pregătirii, toate nuanțele vor fi discutate”.
Oricum, Moscova nu pare că se grăbește să încheie războiul, spune de la G20 din Africa de Sud, ministrul britanic de externe, unde Putin și-a trimis ministrul de Externe.
David Lammy, ministrul britanic de Externe: „Când ascult ce spun rușii și ce a spus (Serghei) Lavrov în această după-amiază în sală, nu văd o dorință reală de a ajunge la pace. Și această pace ar putea fi atinsă prin retragerea din Ucraina chiar de mâine”.
Pe de alta parte, Emmanuel Macron se va întâlni cu președintele Donald Trump luni, la Casa Albă.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Ceea ce o să-i spun este că nu poți apărea slab în fața președintelui Putin.
Astfel, nu ești tu însuți, nu este semnătura ta, nu este în interesul tău. Cum poți să fii credibil în fața Chinei dacă ești slab în fața lui Putin? Dacă lași Rusia să preia Ucraina, va fi de neoprit pentru europeni, pentru toată lumea. Este o greșeală strategică uriașă”.