Asta după ce Trump a amenințat că va impune Moscovei sancțiuni mai dure și taxe mai mari la importurile rusești, dacă Vladimir Putin nu oprește războiul din Ucraina.
De la „este probabil” să fie aplicate noi sancțiuni Rusiei, Trump a trecut la amenințări în postarea sa pe propria platformă de media socială: „Voi face Rusiei, a cărei economie eșuează, și președintelui Putin o mare favoare. Ajungeți la un acord acum și opriți acest război ridicol. Altfel, situația se va înrăutăți. Dacă nu ajungem la o înțelegere, și asta în curând, nu am de ales decât să impun taxe mari, tarife și sancțiuni pe tot ceea ce Rusia vinde Statelor Unite și diferitelor țări participante”.
Trump și-a încheiat postarea ferm: „Putem să o facem pe calea ușoară sau pe calea grea, iar calea ușoară este întotdeauna mai bună”.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Nu vedem niciun element nou aici. Știți că Trump, în primul său mandat prezidențial, a fost președintele american care a recurs cel mai des la sancțiuni. Îi plac aceste metode. Urmărim foarte atent retorica și toate declarațiile, urmărim cu atenție toate nuanțele. Rămânem pregătiți pentru dialog, un dialog egal, președintele Putin a vorbit despre asta în mod repetat”.
Și analiștii consideră că Trump pregătește terenul pentru prima convorbire cu Vladimir Putin.
John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina: „Trump realizează acum că Putin nu este interesat de un compromis adevărat, în timp ce Zelenski a declarat că e dispus să accepte cedări teritoriale”.
Rusia încă exportă în Statele Unite fertilizatori și metale prețioase, însă în cantități nesemnificative. Prin urmare, amenințarea lui Donald Trump pare să nu aibă greutatea dorită, cred analiștii.
John Sawers, fost șef al serviciilor secrete britanice: „Cred că este o declarație de intenție, astfel ca Putin să realizeze că administrația Trump va aborda chestiunea războiului de pe baze de forță. În materie de sancțiuni, pentru ca ele să funcționeze cu adevărat, ar trebui să oprești exporturile rusești de gaz către țări precum India sau China”.
Chiar dacă nu pot fi oprite exporturile de petrol din Rusia, o problemă pentru Putin - și economia rusă - ar fi prețul la care poate fi vândut.
Dacă Rusia va fi nevoită să vândă la un preț mai mic, în același timp cu costuri de livrare mai mari, s-ar reduce considerabil veniturile substanțiale - aproximativ 192 de miliarde de dolari, doar anul trecut - care ajută la finanțarea mașinăriei sale de război.
John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina: „Dacă Trump își dorește o pace rapidă și durabilă trebuie să crească substanțial presiunile asupra lui Vladimir Putin, nu doar în materie de sancțiuni. Trebuie să-i transmită lui Putin că Statele Unite vor continua să ajute Ucraina, că Rusia nu va mai putea să câștige noi teritorii în Ucraina”.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Dacă obținem un acord prost, asta ar însemna doar că îl vom vedea pe președintele Rusiei sărbătorind împreună cu liderii din Coreea de Nord, Iran și China, ceea ce nu poate fi acceptat. Ar fi o mare, mare greșeală geopolitică”.
Secretarul general al NATO a avertizat că o victorie a Rusiei împotriva Ucrainei ar submina forța de descurajare a celei mai mari alianțe militare din lume.
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Nu va fi vorba de miliarde în plus; va fi vorba de mii de miliarde în plus. Pentru că, dacă Ucraina pierde, atunci restaurarea forței de descurajare a NATO va avea un preț mult, mult mai mare decât cel pe care îl luăm în considerare acum (pentru cheltuieli militare)”.
Pe de altă parte, potrivit CNN, primul lider străin cu care a vorbit Trump de când a preluat oficial mandatul a fost prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman. Iar acesta a promis că regatul saudit va aloca 600 de miliarde de dolari pentru a extinde investițiile și comerțul cu Statele Unite în următorii patru ani.