Pentru comentatori, discursul ținut prin videoconferință liderilor de afaceri și diplomaților reuniți la Davos este o declarație de război comercial.
Trump nu se mulțumește să facă importurile mai puțin competitive decât produsele americane, ci vrea să atragă industrii și locuri de muncă în Statele Unite.
După ce în primele trei zile a transformat din temelii America, în cea de-a patra, Donald Trump și-a îndreptat atenția către restul lumii.
Donald Trump, președintele Statelor Unite: „Uniunea Europeană tratează Statele Unite foarte nedrept, foarte rău. Europenii nu cumpără produse agricole și mașini de la noi. Însă exportă milioane de autovehicule în Statele Unite”.
Trump a amenințat că va taxa importurile europene cu până la 25%. Și nu doar europene.
Donald Trump, președintele Statelor Unite: „O să determinăm celelalte națiuni să ne respecte. Avem un deficit comercial enorm și cu Canada. O să se termine cu asta. Nu avem nevoie de ei să ne fabrice mașinile. Nu avem nevoie de lemnul lor pentru că avem și noi păduri. N-avem nevoie de petrolul și gazele lor. Avem și noi, mai mult decât oricine altcineva”.
N-ar fi prima oară când Trump folosește amenințarea tarifelor vamale drept tactică de negociere.
Donald Trump, președintele Statelor Unite: „Dar dacă nu vă fabricați produsele în America, ceea ce e dreptul vostru, atunci e foarte simplu: va trebui să plătiți tarife (taxe vamale) care vor direcționa sute de miliarde de dolari și chiar trilioane de dolari în trezoreria noastră pentru a ne consolida economia și a ne plăti datoriile”.
Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International: „Discursul denotă hotărârea lui categorică de a restaura măreția Americii pe socoteala restului lumii. Favorizează afacerile și pe angajații americani în detrimentul celor din restul lumii. Asta e viziunea lui, centrată pe America. Nu are nimic de oferit restului lumii”.
David Miliband, fost ministru britanic de Externe: „(Trump) a fost ales ca perturbator. A promis că va arunca în aer ordinea actuală, atât în SUA, cât și în străinătate. A fost consecvent în campanie, în perioada de tranziție și în primele zile ale mandatului”.
Trump gândește totul printr-un filtru tranzacțional, de beneficii și pierderi.
Donald Trump: „Arabia Saudită va investi cel puțin 600 de miliarde de dolari in America. Dar o să-i cer prințului moștenitor, care e un tip fantastic, să rotunjească suma la un trilion (o mie de miliarde). Și cred ca o va face, pentru ca am fost foarte drăguți cu ei. De asemenea o să cer Arabiei Saudite să scadă prețul petrolului (crescând producția). E musai! Mă și mir că n-au făcut-o înainte de alegerile din SUA. Dacă prețul petrolului scade, războiul ruso-ucrainean ar înceta imediat”.
Republicanul a adăugat că mizează și pe ajutorul chinezilor pentru a opri urgent vărsarea de sânge în Ucraina.
Reporter: Până anul viitor, va exista un acord de pace între Ucraina și Rusia?
Trump: Ei bine, va trebui să întrebați Rusia. Ucraina este pregătită să facă o înțelegere.
Trump le-a cerut din nou europenilor creșterea investițiilor naționale în apărare.
Donald Trump, președintele Statelor Unite: „Voi cere tuturor țărilor membre NATO să-și majoreze cheltuielile de apărare până la nivelul de cinci procente din PIB, cum ar fi trebuit să se întâmple de mulți ani”.
Dintre țările europene, doar Polonia se apropie de acest nivel-țintă ambițios, cu cheltuieli pentru apărare de 4,7%incluse în bugetul pe anul acesta. În contrapondere, Germania abia a atins cifra minimă de 2% pe 2024.