Oficialii lui Trump apără cu înverșunare tarifele, în ciuda reacției volatile a burselor din toată lumea, dar și a criticilor de acasă și de peste hotare.
Una dintre companiile auto de prestigiu, Jaguar Land Rover, a suspendat livrările auto către Statele Unite la scurt timp de la introducerea tarifelor de către Statele Unite. Măsura a provocat îngrijorare printre angajații de la o fabrică din Marea Britanie.
Richard Shuttleworth,angajat Jaguar Land Rover: „Un procent foarte mare din comerțul lor este cu America. Vor pierde multe locuri de muncă dacă nu rezolvă problema”.
Statele Unite au impus tarife Europei și în timpul primului mandat al lui Donald Trump, iar republicanii spun că vor să repete succesul de atunci.
Brooke Rollins, secretar al Ministerului de Agricultură: „Pe termen lung, tarifele au funcționat. Adică, cercetările arată că am avut o creștere a productivității, o creștere a numărului de locuri de muncă, până când administrația Biden a încetat să mai aplice anumite prevederi ale acordului”.
Peter Altmaier era ministrul german al economiei în acea vreme. Spune că situația e cu totul alta acum.
Peter Altmaier, fost ministru german al Economiei: „De data aceasta, impresia mea este că asistăm la o schimbare de paradigmă. Este o perturbare gravă a întregului model de comerț liber cu tarife reduse sau zero, iar acest lucru va avea consecințe care trebuie clarificate în săptămânile următoare. Dar vor fi consecințe grave, fără îndoială”.
Și rivalii democrați ai lui Trump spun că președintele american distruge economia SUA.
Adam Schiff: „Cred că oamenii și-au văzut economiile pentru pensie distruse, în timp ce (Trump) era pe terenul de golf. Imaginea președintelui într-un cărucior de golf în timp ce pensiile oamenilor ard s-ar putea dovedi a fi imaginea cea mai durabilă a președinției Trump”.
Republicanii sunt, însă, optimiști.
Scott Bessent, secretar trezorier: „Nu este obligatoriu să urmeze o recesiune. Cine știe cum va reacționa piața peste o zi sau peste o săptămână? Ceea ce ne propunem este să construim o bază economică pe termen lung pentru prosperitate. În opinia mea, administrația anterioară ne pusese pe drumul spre un dezastru financiar”.
Unele state au cedat deja în fața presiunii. Taiwanul, care se bazează pe americani să îi garanteze securitatea în fața Chinei, a anunțat că nu are de gând să răspundă cu propriile tarife la mărfurile americane.
William Lai Ching-te, președinetele Taiwanului: „Vom extinde achizițiile din SUA pentru a reduce deficitul comercial. Guvernul a întocmit o listă de produse agricole, industriale, petroliere pentru a le achiziționa masiv de la SUA. Ministerul Apărării a întocmit, de asemenea, o listă de produse pentru achiziție. Vom cumpăra agresiv”.
O poziție nuanțată are și șefa executivului de la Roma.
Giorgia Meloni, premierul Italiei: „Nu am fost de acord cu decizia Statelor Unite, dar suntem pregătiți să folosim toate instrumentele, negocieri și măsuri economice, necesare pentru a sprijini afacerile și sectoarele care vor fi penalizate”.
Pe de altă parte, șeful Departamentului pentru Eficiența Guvernului american, Elon Musk, a declarat că speră ca Europa și Statele Unite să găsească o cale de mijloc pentru a păstra alianța intactă.
Elon Musk, șeful DOGE: „Sper că suntem de acord că atât Europa, cât și Statele Unite ar trebui să se îndrepte, în mod ideal, către o situație cu tarife zero și să creeze de facto o zonă de comerț liber între Europa și America de Nord”.
Totuși, singurul care știe dacă tarifele vamale sunt temporare, permanente sau doar o metodă de presiune e Donald Trump, iar președintele SUA a anunțat că e dispus să negocieze.