Atacul reprezintă un semnal că ucrainenii și occidentalii caută să escaladeze conflictul din Ucraina - a declarat ministrul rus de Externe, care susține că experții americani sunt implicați direct.
Un cont de Telegram afiliat Armatei ucrainene a postat imagini cu momentul în care o rachetă americană cu rază lungă de acțiune este lansată către teritoriul rus.
Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, Ucraina a atacat Rusia nu cu una, ci cu șase ATACMS. Cinci au fost doborâte, iar una a fost avariată și a căzut în apropierea unei instalații militare, fără a face victime sau pagube materiale - după cum spun oficialii ruși. Însă pe internet au apărut filmări cu un incendiu și explozii secundare, la un depozit de muniție din regiunea Briansk.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: „Dacă rachetele cu rază lungă de acțiune vor fi lansate din Ucraina spre teritoriul Rusiei, asta presupune implicarea experților militari americani. Vom vedea acest lucru ca fiind o nouă fază a războiului occidental împotriva Rusiei și vom reacționa în consecință”.
Președintele Biden a dat undă verde forțelor Kievului pentru astfel de lovituri. Răspunsul lui Vladimir Putin nu s-a lăsat așteptat. Ieri, in ziua atacului, liderul de la Kremlin a semnat decizia de a modifica doctrina nucleară oficială a Rusiei, care era în proces de evaluare de câteva luni.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Moscova afirmă acum că, dacă Rusia este atacată de o țară non-nucleară, precum Ucraina, folosind arme cu rază lungă de acțiune, de tipul celor despre care rușii susțin că au fost deja utilizate, și dacă este sprijinită de o națiune nucleară, cum ar fi Statele Unite, acest lucru ar putea declanșa un răspuns nuclear din partea Rusiei. Se pare că rușii avertizează că, dacă ucrainenii vor lansa rachete adânc pe teritoriul rus, acest lucru ar putea pune Statele Unite și NATO în confruntare directă cu Rusia”.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: „Sper că oficialii din Occident vor citi textul doctrinei cu atenție, și nu în felul în care citesc Carta ONU, văzând doar ceea ce le convine, ci doctrina în toată plenitudinea ei”.
Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Schimbarea de politică denotă ipocrizia rușilor. Nu am văzut motive pentru ajustarea doctrinei nucleare a Statelor Unite. Vom continua să cerem Rusiei să oprească această retorică belicoasă și iresponsabilă”.
Șeful diplomației europene l-a acuzat pe Vladimir Putin de „iresponsabilitate”, întrucât periodic aduce în discuție vastul arsenal nuclear al Rusiei.
Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE: „Nu este prima dată când Putin joacă la cacealma cu amenințarea nucleară. Condamnăm orice referire la utilizarea armelor nucleare”.
Pe de altă parte, Suedia și Finlanda au deschis anchete de sabotaj după ce două cabluri de telecomunicații au fost avariate în Marea Baltică, duminică și luni. Unul lega Finlanda de Germania şi celălalt Suedia de Lituania. „Nimeni nu crede că aceste cabluri au fost tăiate accidental”, a spus ministrul Apărării din Germania - țară care participă la cercetari, dând de înțeles că incidentele fac parte din războiul hibrid declanșat de Moscova în contextul conflictului din Ucraina.