Reacția Rusiei după planul lui Trump asupra Groenlandei. „Urmărim foarte îndeaproape evoluţia dramatică a situaţiei”

Reacția Rusiei după planul lui Trump asupra Groenlandei. „Urmărim foarte îndeaproape evoluţia dramatică a situaţiei”
📅 2025-01-10

"Arctica este o zonă a intereselor noastre naţionale, suntem prezenţi acolo şi vom continua să fim. Dorim să menţinem pacea şi stabilitatea în această regiune şi suntem pregătiţi să interacţionăm cu toate părţile pentru aceasta", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP.

"Urmărim foarte îndeaproape evoluţia destul de dramatică a situaţiei care, slavă Domnului, este încă la nivel de declaraţii", a adăugat Peskov.

Rivalităţile în regiunea arctică sunt în creştere din cauza importanţei sale strategice şi a presupuselor sale resurse minerale.

SUA deţin deja o bază militară în Groenlanda.

Într-o conferinţă de presă de marţi, Donald Trump a refuzat să excludă recurgerea la forţă pentru anexarea acestui teritoriu autonom al Danemarcei. El declarase deja că controlul Groenlandei este "o necesitate absolută" pentru "securitatea naţională şi libertatea în întreaga lume".

Aceste declaraţii au suscitat un val de condamnări din partea capitalelor europene, care au cerut respectarea suveranităţii Danemarcei asupra acestui teritoriu, în timp ce Marea Britanie a refuzat să "condamne" afirmaţiile "celui mai apropiat aliat" al său.

Ca reacţie la comentariile europene, Dmitri Peskov a încercat să facă o paralelă forţată cu cele patru regiuni ucrainene anexate în septembrie 2022 de Moscova în urma războiului declanşat la 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, pretinzând că Moscova a organizat referendumuri în teritoriile respective - Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud), care între altele se află sub controlul armatei ruse. Aceste simulacre de referendumuri nu au fost recunoscute nici măcar de marea majoritate a aliaţilor Moscovei.

"Dacă vorbim despre necesitatea de a ţine cont de părerea oamenilor, poate că trebuie să ne amintim şi de cea a locuitorilor celor patru noi regiuni ale Federaţiei Ruse. Şi de a manifesta acelaşi respect pentru dorinţa populaţiei Groenlandei", a spus Peskov, citat de AFP.

În acelaşi timp, Kremlinul a negat joi contactele cu echipa preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, şi a cerut să se aştepte învestirea acestuia la 20 ianuarie pentru a discuta despre viitoarele discuţii şi întâlniri, potrivit EFE.

"Nu, nu au fost solicitări. Dar, din motive evidente, ar fi cu siguranţă mai convenabil să aşteptăm ca el să preia funcţia", a declarat Peskov în prima sa conferinţă de presă din 2025.

El a adăugat că, "dacă, după preluarea mandatului, se va menţine voinţa politică pentru reluarea contactelor, atunci, desigur, preşedintele Vladimir Putin nu va face altceva decât să o salute". Vladimir Putin "şi-a exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea pentru dialog şi necesitatea unui astfel de dialog", a adăugat acesta.

Recent, Trump însuşi a considerat inoportună o întâlnire cu Putin înainte de inaugurarea sa, fapt pe care a spus că îl regretă, argumentând că în fiecare zi mulţi tineri mor în războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, Donald Trump şi-a exprimat convingerea că se va putea întâlni cu preşedintele rus în primele luni ale mandatului său pentru a ajunge la o soluţionare a conflictului.

La sfârşitul lunii decembrie, Trump a afirmat că Putin i-a cerut să se întâlnească cu el cât mai curând posibil, după ce liderul rus şi-a exprimat această dorinţă în timpul conferinţei sale de presă anuale.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat dorinţa de a purta negocieri cu Trump cât mai curând posibil pentru a discuta despre garanţii de securitate pentru ţara sa, după care s-ar întâlni cu Putin pentru a pune capăt războiului, de la declanşarea căruia de către Rusia se vor împlini trei ani în februarie.

Pe de altă parte, Kremlinul a refuzat din nou joi să recunoască responsabilitatea Rusiei pentru prăbuşirea unui avion al Azerbaijan Airlines la sfârşitul lunii decembrie, în pofida insistenţelor autorităţilor de la Baku că aeronava a fost doborâtă de tiruri ruseşti, potrivit AFP.

Moscova nu a dezminţit şi nici nu a confirmat această versiune a evenimentelor, alimentând furia Azerbaidjanului, o ţară din Caucaz aliată Rusiei. Catastrofa a costat viaţa a 38 de persoane.

Întrebat joi despre aceste acuzaţii ale Azerbaidjanului, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse le-a ocolit, spunând că speră doar la o "anchetă obiectivă şi imparţială". "Suntem interesaţi într-o anchetă complet obiectivă şi imparţială pentru a stabili cauzele acestui dezastru", a afirmat Peskov, adăugând că specialişti ruşi oferă "asistenţa necesară" anchetei.

Avionul efectua un zbor de la Baku la Groznîi, capitala republicii ruse Cecenia (din Caucaz), la 25 decembrie, dar s-a prăbuşit lângă Aktau în Kazahstan, departe de destinaţia sa iniţială.

Preşedintele azer Ilham Aliev a afirmat la sfârşitul lunii decembrie că avionul a fost vizat de "tiruri" deasupra teritoriului rus. El a acuzat Moscova că încearcă să-şi ascundă responsabilitatea, solicitându-i să prezinte scuze publice şi plata unor despăgubiri.

Aliev şi-a reiterat acuzaţiile în această săptămână, insistând că "responsabilitatea pentru moartea cetăţenilor azeri revine unor reprezentanţi ai Rusiei".

La sfârşitul lunii decembrie, Vladimir Putin i-a transmis scuze lui Ilham Aliev şi a recunoscut că în ziua accidentului au fost efectuate tiruri de apărarea antiaeriană rusă din cauza unui atac al unei drone ucrainene. Preşedintele rus nu a recunoscut însă că Moscova este responsabilă pentru catastrofă.

Parchetul azer a afirmat că Rusia a promis să-i identifice şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi de accident.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Airbus, fără rival de șase ani. Producătorul european rămâne pe primul loc la livrările de avioane

Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru al şaselea an poziţia de lider în industria de fabricare a avioanelor, în condiţiile în crizei de la Boeing, transmite Reuters.

Președintele anti-NATO al Croației, ajutat de ruși să câștige un nou mandat. A fost aproape de o victorie din primul tur

Boţii ruşi au contribuit la lansarea unei „campanii de dezinformare pro-Kremlin” pe social media pentru a sprijini candidatul prezidenţial anti-NATO din Croaţia, a anunţat miercuri un grup de experţi, relatează POLITICO.

Protest uriaș în Austria. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă: „Nu vrem un cancelar de extremă dreapta”. VIDEO

Zeci de mii de persoane au manifestat joi la Viena pentru a spune „nu” unui cancelar de extremă dreapta, în condiţiile în care liderul Partidului Libertăţii (FPÖ), Herbert Kickl, negociază cu conservatorii formarea unui guvern, relatează AFP.

O nouă minivacanță de 4 zile. Bugetarii vor avea liber și pe 2 mai. Proiectul va fi aprobat vineri de Guvern

Ziua de 2 mai va fi liberă pentru bugetari, care vor face „punte” în weekend cu 1 mai, deja sărbătoare legală. Un proiect de hotărâre se află pe ordinea ședinței de guvern de vineri.

Reacție rară a unui fost președinte al României: „Vemurile dificile creează oameni puternici”

Fostul preşedinte Emil Constantinescu mărturiseşte că al 39-lea preşedinte al SUA, Jimmy Carter, ale cărui funeralii se desfăşoară joi, constituie modelul său de preşedinte democrat, datorită statutului său moral.

POLITICO: România sfidează legislaţia UE prin aprobarea pesticidelor interzise. Apicultorii trag un semnal de alarmă

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele.

Primele reduceri de personal la stat. Un minister anunță că 20% din posturi vor dispărea în următoarele luni

Anul 2025 aduce restructurări în Ministerul Energiei și în companiile din subordinea instituției. Un proiect prezentat de Sebastian Burduja prevede o reducere a schemei de personal care acum include 280 de persoane.

Horoscop 10 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Zodia pentru care se conturează un business care i-ar aduce profit

Horoscop 10 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. Rectificări azi. Probleme din trecut se rezolvă din mers și o să putem face progrese, să-ncepem proiecte noi ca să ne dezvoltăm pe mai multe planuri.

Unde va construi România patru noi poduri peste Prut. Proiectantul care a câștigat licitația

Patru noi poduri peste Prut vor face legătura dintre România și Republica Moldova. A fost finalizată procedura de evaluare a ofertelor pentru contractul de proiectare, a comunicat compania de drumuri și autostrăzi.

A început livrarea pensiilor. Când vor intra banii pentru cei care îi primesc în cont

Casa Naţională de Pensii Publice anunţă, joi, că a început plata pensiilor şi a altor drepturi care se achită de casele teritoriale de pensii prin intermediul Poştei Române, iar pentru cei care primesc banii în cont, pensiile vor intra vineri.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.