ONU: Peste 2.200 de imigranţi şi-au găsit sfârşitul în Marea Mediterană în 2024. Bilanţul include sute de copii

ONU: Peste 2.200 de imigranţi şi-au găsit sfârşitul în Marea Mediterană în 2024. Bilanţul include sute de copii
📅 2025-01-08

Bilanţul, citat într-un comunicat a Reginei De Dominicis, director regional pentru Europa şi Asia Centrală al agenţiei ONU pentru copii, Unicef, deja nu mai este actual după ce, în ajunul Anului Nou, 20 de persoane au căzut în mare şi au fost date dispărute după ce o barcă a început să ia apă pe o mare agitată, la aproximativ 20 de mile de coasta Libiei.

În ciuda valurilor, şapte persoane, inclusiv un băiat sirian în vârstă de opt ani, au reuşit să continue călătoria pe ambarcaţiunea care se înclina, înainte de a fi găsite de o navă de patrulare a poliţiei italiene marţi seara, în apropiere de insula Lampedusa din sud.

Ambarcaţiunea de 6 metri părăsise Zuwara, în Libia, luni, la ora 22.00, şi a început să ia apă aproximativ cinci ore mai târziu, creând panică şi determinând 20 de pasageri să cadă peste bord, potrivit declaraţiilor martorilor furnizate de cei şase supravieţuitori adulţi.

Luni, într-un incident separat, două persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au murit şi 17 au supravieţuit după ce ambarcaţiunea pe care se aflau s-a defectat în largul coastei nordice a Tunisiei în timpul unei încercări de a ajunge în Europa.

„Bilanţul morţilor şi numărul persoanelor dispărute în Marea Mediterană în 2024 au depăşit acum 2 200, cu aproape 1.700 de vieţi pierdute numai pe ruta centrală a Mediteranei. Acest număr include sute de copii, care reprezintă una din cinci persoane care migrează prin Marea Mediterană. Majoritatea fug de conflicte violente şi de sărăcie”, a spus Regina de Dominicis.

În decembrie, o fetiţă în vârstă de 11 ani, purtând o simplă vestă de salvare şi agăţându-se de o pereche de camere de cauciuc, a fost salvată în largul Lampedusei. Ea le-a spus salvatorilor că a petrecut trei zile pe mare după un naufragiu în care se presupune că au pierit 40 de persoane.

Cu o lună înainte, ONG-ul german Sea-Watch a depus o plângere penală la procurorii din Sicilia, acuzând paza de coastă italiană de neglijenţă şi omor prin imprudenţă în legătură cu un naufragiu în largul Lampedusei în care au murit 21 de persoane. ONG-ul a declarat că a notificat autorităţile italiene cu privire la barca aflată în pericol la 2 septembrie, dar a susţinut că paza de coastă nu a trimis o navă de salvare decât două zile mai târziu.

Cel puţin patru ambarcaţiuni s-au răsturnat în Mediterana centrală începând de marţi, potrivit Alarm Phone, o organizaţie care gestionează o linie telefonică de urgenţă pentru persoanele aflate în pericol pe mare.

Italia este unul dintre principalele puncte de debarcare pentru persoanele care încearcă să ajungă în Europa, ruta centrală a Mediteranei fiind considerată una dintre cele mai periculoase din lume.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a ONU a înregistrat cel puţin 25.500 de decese şi dispariţii în timpul traversării Mediteranei începând din 2014. Majoritatea deceselor sau dispariţiilor sunt atribuite ambarcaţiunilor care au plecat fie din Tunisia, fie din Libia.

Oamenii încearcă în continuare această călătorie cu risc ridicat, în ciuda acordurilor încheiate între Italia şi UE cu Tunisia şi Libia pentru a opri plecarea ambarcaţiunilor cu migranţi.

Potrivit Ministerului de Interne italian, 66.317 persoane au reuşit să ajungă în Italia în 2024, mai puţin de jumătate din numărul din 2023. Politicile dure ale guvernului Giorgia Meloni sunt cel puţin parţial creditate pentru această scădere.

În octombrie a intrat în vigoare un acord în valoare de 670 de milioane de euro pentru transportul în Albania a 3.000 de persoane interceptate în apele italiene în fiecare lună. Aici, li s-ar procesa cererile de azil, ceea ce ar trebui să acţioneze, de asemenea, ca un factor de descurajare. Însă planul a eşuat până acum din cauza problemelor juridice.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Trump vrea din nou Groenlanda - De ce este atât de interesat de cea mai mare insulă din lume

Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurse naturale importante.

Trump ”urăște” că nu se poate întâlni cu Putin: ”Știu că și-ar dori”. Președintele SUA ”înțelege sentimentele” Rusiei

Donald Trump a declarat că înţelege poziţia Rusiei conform căreia Ucraina nu ar trebui să facă parte din NATO, exprimându-şi totodată regretul că nu se va putea întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin înainte de învestirea sa.

Trump s-a sucit. Nu mai crede că poate încheia războiul din Ucraina în 24 de ore, din cauza lui Biden. „E mult mai complicat”

Trump crede acum că războiul din Ucraina ar putea escalada, după ce promisese că îl va încheia „în 24 de ore”, dar dă vina pe Biden pentru faptul că pacea ar putea să nu mai fie obținută atât de ușor.

Lovitură pentru Dacia. Sebastien Loeb, nevoit să abandoneze la Raliul Dakar. A distrus mașina într-un accident. VIDEO

Pilotul francez Sébastien Loeb a fost implicat într-un accident la startul etapei a treia a Raliului Dakar şi, deşi a reuşit să ajungă la sosire, nu a făcut mai mult: bara Daciei sale a fost prea deteriorată pentru a-i permite să continue.

Trump avertizează Hamas că „iadul se va dezlănțui” dacă ostaticii din Gaza nu sunt eliberați înainte de învestirea sa

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi-a reiterat cu forţă ameninţarea privind situaţia ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza într-o conferinţă de presă la reşedinţa sa din Mar-a-Lago din Florida.

Tragedie într-un caz medical rar. Un pacient a murit din cauza unui „transplant de cancer”. Explicațiile doctorilor

O intervenție care ar fi trebuit să îi salveze viața a fost cea care, în cele din urmă i-a adus moartea. Un beneficiar de transplant a murit de cancer după ce a luat o boala de la persoana de la care a fost prelevat organul.

Aliatul preferat al lui Putin a găsit metoda pentru a se răzbuna pe Occident. Cum vrea să pedepsească țările din UE

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat marţi că nu va apăra ţările occidentale împotriva afluxului de migranţi, unul dintre principalele puncte de divergenţă dintre Minsk şi Uniunea Europeană, relatează EFE.

Vrea pregătire militară obligatorie pentru românii de 18-20 de ani dacă ajunge președinte. Anunțul unui posibil candidat

Daniel Funeriu susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru băieți, dar care să cuprindă și recrutarea fetelor, dacă își doresc. Fostul ministru al Educației vrea echipament militar de top fabricat în România.

Surse Reuters: Germania va primi gaze românești din proiectul Neptun Deep. OMV a încheiat un acord pe cinci ani, din 2027

Primele gaze extrase din proiectul românesc Neptun Deep vor ajunge în Germania, din 2027. OMV a încheiat un acord de livrare cu firma nemțească Uniper, urmând să fie onorat imediat ce exploatarea va deveni operațională, susțin surse apropiate companiei.

Horoscop 8 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Pentru o zodie se anunță bani, poate chiar dă un tun financiar

Horoscop 8 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi cu răscoliri interioare. Să ne scrutăm, adânc, sufletul să vedem ce ne lipsește și cum am putea obține acele lucruri să nu ne-așteptăm să pice din cer.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.