Fotografii din satelit arată că Rusia planifică să-şi extindă producţia de rachete

Fotografii din satelit arată că Rusia planifică să-şi extindă producţia de rachete
📅 2024-11-18

Acest lucru ar putea constitui un indiciu că Kremlinul intenţionează să crească semnificativ producţia de rachete în timp ce îşi continuă războiul în Ucraina, potrivit unui cercetător european, citat luni de Reuters.

Fabian Hinz, un cercetător cu biroul la Berlin, de la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) din Londra, un think tank în domeniul securităţii globale, a identificat complexele pe baza unor relatări media din Rusia şi a unor documente CIA declasificate din perioada Războiului Rece, care enumerau instalaţiile în care Uniunea Sovietică producea motoare de rachetă cu combustibil solid.

New blog post: Russia is significantly expanding its solid-propellant production and development sites. The expansions are likely part of a larger push to increase missile production rates. https://t.co/vVEgti2whx

— Fabian Hinz (@fab_hinz) November 18, 2024


Siturile se află în Republica Altai (Siberia), Rostov pe Don (sudul Rusiei), lângă Moscovei şi Sankt Petersburg, precum şi în Perm (vestul Rusiei). Fotografiile din satelit realizate de Maxar Technologies în iulie, septembrie şi octombrie, analizate de Reuters, arată vegetaţie defrişată şi construcţii noi extinse lângă clădirile pe care Hinz le-a identificat ca facilităţi de cercetare şi de producţie de combustibil solid în cele cinci complexe.

În urma invaziei în Ucraina în 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o creştere a finanţării pentru extinderea producţiei de apărare. "Imaginile din satelit sugerează că această capacitate de producţie a motoarelor de rachetă cu combustibil solid pare să fie un obiectiv al acestui efort", a scris Hinz în raportul său, care a fost publicat în Military Balance Plus, un blog IISS.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o cerere de comentarii din partea Reuters. Guvernul lui Putin intenţionează să majoreze cheltuielile pentru apărarea naţională anul viitor la 6,3% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai ridicat nivel de după Războiul Rece.

Un purtător de cuvânt al NSC (National Security Council) a refuzat să confirme dacă Statele Unite erau la curent cu extinderile, dar a declarat că SUA vor aplica sancţiuni suplimentare entităţilor şi instituţiilor financiare ruseşti pentru a reduce capacitatea acestora de a produce material de apărare.

Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii americane a declinat o solicitare de comentarii pentru Reuters.

Descoperirile lui Hinz vin în contextul în care, potrivit oficialilor americani, Rusia a fost nevoită să apeleze la Coreea de Nord şi Iran pentru a-şi reface stocurile de rachete epuizate de conflictul de aproape trei ani.

Forţele Moscovei au lansat peste 9.600 de rachete de la începutul războiului, a declarat în august un general de top ucrainean.

Extinderea producţiei de motoare de rachetă cu combustibil solid ar putea ajuta Kremlinul să facă faţă cerinţelor războiului fără a trebui să se bazeze pe furnizori externi precum Coreea de Nord, ale cărei rachete s-au defectat frecvent, potrivit oficialilor ucraineni.

Rachetele cu combustibil solid sunt adeseori mai uşor şi mai sigure de utilizat, în special pe câmpul de luptă, decât armele cu combustibil lichid. De asemenea, acestea nu trebuie pregătite în mod special pentru lansare, sunt mai ieftine, pot fi stocate timp îndelungat şi necesită mai puţin sprijin logistic.

Pavel Podvig, un analist în domeniul apărării cu sediul la Geneva, a admis, după ce a analizat fotografiile, că extinderile indică faptul că Rusia intenţionează să crească producţia de rachete cu combustibil solid pentru armamentul de care are nevoie în Ucraina, cum ar fi rachetele sol-sol. Podvig, expert în problemele legate de armata rusă, a spus că ştia că mai multe dintre aceste situri au fost folosite pentru fabricarea motoarelor cu combustibil solid.

Expertul a spus că nu crede că Rusia intenţionează să crească producţia de rachete cu combustibil solid pentru forţele sale nucleare strategice, deoarece ritmul lor de producţie este "destul de bine stabilit".

În mai, însă, un înalt diplomat rus a spus că Rusia ar trebui să-şi consolideze întregul arsenal de rachete, deoarece Moscova se află într-o confruntare deschisa cu Statele Unite şi aliaţii acestora.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un tiktoker a ajuns după gratii, după ce ar fi insultat un președinte. „Este ilegal”

Un tânăr de 21 de ani a devenit cel mai recent TikToker ugandez care a fost trimis la închisoare după ce a creat un videoclip despre care se spunea că îl insultă pe președintele Yoweri Museveni.

Fotografii din satelit arată că Rusia planifică să-şi extindă producţia de rachete

Imagini din satelit arată extinderi majore la cinci complexe în care Rusia fabrica altădată motoare de rachete cu combustibil solid.

Actorul Sebastian Stan i-a dat replica lui Donald Trump, care i-a criticat filmul: ”Probabil pentru că adevărul doare”

Numeroase vedete de la Hollywood s-au reunit la ultimul eveniment important din lumea filmului, înaintea începerii sezonului premiilor. 

Rămăşiţe umane din preistorie, descoperite pe şantierul Spitalului Regional de Oncologie din Iași

Rămăşiţe umane şi vestigii arheologice datând din preistorie au fost descoperite în timpul lucrărilor la şantierul Spitalului Regional de Oncologie (SRU) Iaşi.  

O echipă de cercetători din Iași a inventat cea mai mică inimă artificială din lume. Aparatul este inspirat din ”Iron Man”

O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină din Iași susține că a inventat cea mai mică inimă artificială din lume, dezvoltată pentru a salva viețile copiilor cu insuficiență cardiacă.

Două sate din România au intrat pe lista destinațiilor turistice de top ale lumii. ”Sunt foarte mulți care nu mai pleacă”

Două sate din România au fost incluse pe lista Organizației Mondiale a Turismului şi urmează să fie ajutate să devină destinații turistice de top.

Motivul pentru care românii din Italia și Spania nu își mai cumpără case acolo. ”Foarte mulți au făcut un pas înapoi”

Românii plecați în Italia și Spania au început să se gândească de două ori înainte să își mai cumpere o locuință acolo.  

Rezidențiat 2024: Aproape două mii de candidați nu au prins un loc la concurs. La medicină au fost 4317 de locuri

Aproape două mii de candidați nu au prins un loc la concursul de rezidențiat organizat în această sesiune.

Fără un anunț oficial în prealabil, Nicolae Ciucă a fost primit la Viena de Karl Nehammer, cancelarul Austriei

La începutul ultimei săptămâni de campanie, liderii PSD și PNL au plecat din țară. Marcel Ciolacu a fost la Bruxelles, unde a discutat cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte despre probleme de securitate.

Cât de mult i-ar putea ajuta de fapt pe ucraineni faptul că pot ataca Rusia cu rachetele americane

Putin este cel care a ridicat deja miza prin aducerea nord-coreenilor pe front și prin urmare nu mai are motive de o escaladare a războiului.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.