Actualul reşedinte american, Joe Biden, l-a omagiat pe „prietenul său drag”, Jimmy Carter, într-o lungă declaraţie publicată, duminică, la scurt timp după decesul fostului preşedinte, relatează CNN.
Biden l-a numit pe Carter un „lider extraordinar, om de stat şi activist umanitar”.
„De-a lungul a şase decenii, am avut onoarea de a-l numi pe Jimmy Carter un prieten drag”, a scris preşedintele Biden. „Dar, ceea ce este extraordinar totuşi la Jimmy Carter este că milioane de oameni din America şi din lume care nu l-au întâlnit niciodată l-au considerat, de asemenea, un prieten drag”, a continuat Biden.
Cu „compasiune şi claritate morală”, Carter a lucrat pentru „eradicarea bolilor, făurirea păcii, avansarea drepturilor civile şi a drepturilor omului, promovarea alegerilor libere şi corecte, găzduirea celor fără adăpost şi întotdeauna a pledat pentru cei mai mici dintre noi”, a arătat şeful Casei Albe.
„El a salvat, a ridicat şi a schimbat vieţile oamenilor din întreaga lume”, a adăugat preşedintele.
Biden a onorat, de asemenea, „marele caracter şi curajul, speranţa şi optimismul” lui Carter şi a vorbit despre lunga sa căsătorie cu Rosalynn Carter.
„Ne vor lipsi amândoi foarte mult, dar ne consolăm ştiind că sunt din nou împreună şi vor rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”, a scris Biden.
El a mulţumit familiei Carter şi personalului şi i-a îndemnat pe tinerii americani şi pe oricine care este în căutarea a ceea ce înseamnă să trăieşti o viaţă cu un scop şi un sens - o viaţă bună - să îl studieze pe Jimmy Carter, „un om principial, de credinţă şi plin de respect”.
Preşedintele Biden, care se află în St. Croix, în Insulele Virgine americane, pentru săptămâna dintre Crăciun şi Anul Nou. a anunţat că a ordonat ca funeraliile de stat să aibă loc la Washington.
La rândul său, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, deşi critic cu alte ocazii la adresa lui Jimmy Carter, a declarat că naţiunea are faţă de fostul preşedinte Jimmy Carter „o datorie de recunoştinţă”.
„Tocmai am auzit ştirea despre decesul preşedintelui Jimmy Carter. Aceia dintre noi care am avut norocul de a fi fost preşedinte înţelegem că acesta este un club foarte exclusivist şi doar noi ne putem raporta la responsabilitatea enormă de a conduce cea mai mare naţiune din istorie”, a scris Trump duminică într-o postare pe reţelele sociale.
„Provocările cu care s-a confruntat Jimmy în calitate de preşedinte au venit într-un moment crucial pentru ţara noastră şi el a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a îmbunătăţi viaţa tuturor americanilor. Pentru asta, toţi îi datorăm recunoştinţă”, a continuat el.
„Melania şi cu mine ne gândim cu afecţiune la familia Carter şi la cei dragi lor în aceste momente dificile. Îi îndemnăm pe toţi să îi poarte în inimile şi rugăciunile lor”, a scris cel de-al 45-lea preşedinte SUA despre cel de-al 39-lea preşedinte.
În 2019, Carter a pus la îndoială legitimitatea republicanului Donald Trump ca preşedinte, spunând că „a fost pus în funcţie pentru că ruşii au intervenit în numele său”. Trump a răspuns numindu-l pe Carter „un preşedinte groaznic”.
Decesul fostului preşedinte Jimmy Carter va genera un eveniment rar în America: funeralii de stat.
În Atlanta şi Washington vor avea loc ceremonii publice în onoarea activităţii lui Carter, urmate de o înmormântare privată în Plains, Georgia, locul său natal, potrivit Centrului Carter.
Aranjamentele finale pentru funeraliile sale de stat sunt încă în aşteptare, a declarat Centrul.
Ultimul preşedinte care a murit a fost George H.W. Bush în 2018. O parte din funeraliile sale de stat au avut loc la Catedrala Naţională din Washington, unde 3.000 de lideri politici şi membri ai familiei s-au adunat pentru a-şi lua rămas bun de la cel de-al 41-lea preşedinte. Au fost prezenţi Carter însuşi, fiul lui Bush, fostul preşedinte George W. Bush, şi ceilalţi foşti comandanţi supremi în viaţă: Bill Clinton, Barack Obama şi preşedintele de atunci Donald Trump.
Programul funeraliilor de stat ale lui Carter va fi publicat de Joint Task Force - National Capital Region, care a detaliat istoria şi tradiţiile funeraliilor de stat. Joint Task Force spune că „o înmormântare de stat este un eveniment de 7 până la 10 zile şi constă în trei etape", care includ ceremonii în statul de origine al fostului preşedinte, ceremonii în Washington, DC, şi ceremonii în statul în care fostul preşedinte ar dori să fie înmormântat - în cazul lui Carter, în Plains, Georgia.
„Pentru a onora un mare american, voi dispune ca funeraliile oficiale de stat să aibă loc la Washington D.C.”, a declarat duminică preşedintele Joe Biden în comunicatul care l-a omagiat pe Carter.
După ce actualul preşedinte anunţă decesul unui fost preşedinte, acesta desemnează Departamentul Apărării să organizeze funeraliile, potrivit Joint Task Force. Lanţul de comandă îl însărcinează apoi pe comandantul Joint Task Force National Capital Region să conducă ceremoniile, la care vor veni probabil lideri din întreaga lume.
În timp ce armata oferă orientări pentru funeraliile de stat, „de obicei, dorinţele familiei determină numărul, locaţia şi ordinea ceremoniilor private şi publice, în conformitate cu reglementările militare", potrivit Joint Task Force. Toţi preşedinţii supervizează planurile pentru propriile funeralii.