Ministerul nostru de Externe a confirmat, oficial, doar un singur deces, însă cei stabiliți în regiune spun că ar fi 4 conaționali pe lista morților.
Vorbim despre o familie stabilită de 20 de ani în cartierul Torre de la marginea Valenciei. O viitură de peste 2 metri i-a înghițit în timp ce încercau să-și scoată mașinile din garajul subteran.
16 români sunt încă dispăruți, potrivit MAE.
Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional!
Imaginile surprinse la fața locului arată forța viiturii care a măturat cartierele de la marginea Valenciei și a luat zeci de vieți. Cei care au filmat imaginile locuiau în același bloc cu familia de români. Spun că apele au năvălit într-o clipă, chiar în momentul în care mai mulți oameni coborâseră în garajul subteran cu două etaje ca să-și salveze masinile. Printre ei erau Dana, Gabi, și fiica lor, Alexandra, în vârstă de 26 de ani.
În zona în care a murit familia de români apa a ajuns până la o înălțime de aproximativ 2 metri. Viitura a fost atât de puternică încât a luat cu ea mașini de pe stradă și alte resturi și le-a introdus într-un garaj. Românii prinși în interior nu au mai avut nicio șansă.
Cei doi soți și fetița lor se mutaseră în Spania în urmă cu mai bine de 20 de ani. Adunaseră cu greu banii cu care își cumpăraseră apartamentul. Gabriel lucra la o firmă de transport, Dana era vânzătoare iar Alexandra studentă. Înainte să coboare în parcare erau la masă. Tocmai vorbiseră cu rudele de acasă, din judetul Dolj.
Victor si Iuliana locuiesc pe aceeasi stradă. Coșmarul pe care l-au trăit în acea seară i-a marcat profund.
Români din Spania: "Când am ieșit afară și ne-am uitat, apa era deja până la genunchi. Totul inundat. A început să urce, în 10 minute era până la brâu".
Român din Spania: "Dimineața am citit știrea că era o familie de români, nu știam cine erau. Aceast garaj e comunitar și pentru blocul din spate".
Reporter: "Câți oameni au fost în garajul ăsta?".
Român din Spania: "La știri spun că 7. Iar ăsta e un garaj care la orice ploaie se inundă partea de jos".
Totuși, Ministerul român de Externe a confirmat că autoritățile din Spania au identificat în mod oficial un singur român decedat. 16 sunt declarați dispăruti. Mulți dintre cei care au supraviețuit tragediei spun că autoritățile spaniole i-au prevenit prea târziu.
Român stabilit în Spania: "Că nu i-au anuntat la timp ca se scot mașinile și nu se știe dacă în ele sunt morți. Se sparg geamurile, care au geamuri fumurii, să vadă dacă e cineva înăuntru".
Român stabilit în Spania: "Că a fost ca un tsunami. Ca în localitatea... Sunt oameni morți pe stradă, că unii au coborât în garaje să-și scoată mașinile și au murit acolo".
Într-o zonă în care era un camping, mulți oameni erau în mașini când a venit viitura. De aceea Poliția caută acum în fiecare autoturism să vadă dacă sunt persoane decedate
În apropiere l-am întâlnit și pe Adrian. Un român de 37 de ani, din Baia Mare, care lucrează în construcții. Povestește că s-a salvat în ultima clipă.
Adrian, român stabilit în Spania: "Aici, în spate, e un om mort acolo. Dar nu poate să-l ia nimeni, nici Poliția. Au mult de muncă și spun că nu au timp.
N-am văzut așa ceva în viața mea! N-am știut pe unde să o iau, ce să fac. Am luat câinele și m-am dus. Am urcat. Dacă nu... Nici câinele, nici eu, nici nimic".
Drama sinistraților a impresionat și a mobilizat întreaga Spanie. Mii de oameni cu provizii, unelte ori utilaje încearcă să ajungă pe jos în zonele afectate, pentru a ajuta cum pot. Printre ei sunt și românii stabiliți acolo.