Cât de mult i-ar putea ajuta de fapt pe ucraineni faptul că pot ataca Rusia cu rachetele americane

Cât de mult i-ar putea ajuta de fapt pe ucraineni faptul că pot ataca Rusia cu rachetele americane
📅 2024-11-23

Este părerea unui expert militar care consideră că utilizarea de către ucraineni a rachetelor cu rază lungă de acțiune nu va schimba dramatic cursul războiului.

Teoretic, Ucraina poate de acum să utilizeze rachetele americane pentru a lovi ținte aflate până la 300 de km în interiorul Rusiei. Dacă presupunem că aceste rachete ar urma să fie lansate din apropierea graniței, atunci ele ar putea ajunge până la obiective militare aflate adânc pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Ar putea lovi cu ușurință regiunea Briansk sau Smolensk, dar și mai la sud până la Rostov pe Don. În felul acesta, ucrainenilor le-ar fi ușor să atace baze militare precum cea de la Millerovo sau Yeisk și de ce nu, locul de lansare a dronelor Shahed de la Primorsko-Akhtarsk.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Am convingerea că ucrainenii au o cantitate limitată de rachete ATACMS, deci vor trebui să prioritizeze extrem de bine țintele pe care urmează să le lovească asta în consolidarea apărării și o rezistență de lungă durată în Kursk.”

Chiar și cu acest nou pas în evoluția conflictului, raportul de forțe este încă dezechilibrat câtă vreme Rusia folosește fără nicio restricție rachete de croazieră Kalibr sau rachete balistice Iskander, care pot lovi ținte îndepărtate situate de la 500 până la 2.500 de km.

Și totuși, în trecut, când au apărut discuțiile privind utilizarea rachetelor occidentale pentru a lovi ținte din Rusia, Kremlinul a reacționat ferm amenințând chiar cu lovituri împotriva unor baze NATO inclusiv din România și Polonia. Experții cred că e puțin probabil să se întâmple asta.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Nu cred într-o asemenea escaladare pentru că nu putem crede într-un conflict direct între Federația Rusă și NATO pornind de la această aprobare. Nu este decât o mutare din punct de vedere operativ într-un alt spațiu și anume în spațiul Kursk, iar pe de altă parte, Putin a internaționalizat conflictul adică prezența nord-coreenilor. Să sperăm că va fi și dovedită prin luarea de prizonieri, demonstrează că este un conflict internațional, dar nu unul mondial.”

În plus, specialiștii militari consideră că Vladimir Puțin nu va lua o decizie radicală care să pericliteze relația cu viitoarea administrație americană.
 

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

INSP: Peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii, în săptămâna 11-17 noiembrie, mai multe faţă de cea anterioară

Peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost înregistrate în săptămâna 11-17 noiembrie, cu 14,6% mai multe faţă de săptămâna anterioară, arată raportul publicat pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

A murit Marius Bațu. Artistul de muzică folk, cunoscut pentru formațiile Poesis și Pasărea Colibri, avea 65 de ani

Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani.

Amenințările cu asasini la nivel înalt într-o țară marcată de revoluții. Vicele a angajat un criminal să ucidă președintele

Amenințările cu asasini vin la nivel înalt în Filipine, unde vicepreşedintele Sara Duterte a declarat, sâmbătă, că a comandat asasinarea preşedintelui Ferdinand Marcos Jr. dacă ea însăşi ar fi ucisă.

Pericol de avalanșe pe Valea Prahovei. S-au format „plăci” de zăpadă

E pericol de avalanșe pe Valea Prahovei, avertizează salvamontiștii, în urma căderilor de zăpadă din ultimele zile. Vântul a contribuit la formarea unor „plăci” de zăpadă.

Sondaj rusesc: 79% dintre ruși sunt în favoarea unui acord de pace cu Ucraina - maximul absolut de la începutul războiului

Numărul rușilor în favoarea negocierilor de pace sau a unui acord de pace imediat cu Ucraina a atins cel mai înalt nivel de la începutul războiului pe scară largă, potrivit unui sondaj realizat de grupul de cercetare Russian Field.

Alimentația optimă la vârsta a treia. Aspectele esențiale pentru o nutriție sănătoasă

Fiecare vârstă vine cu provocările ei, inclusiv în materie de mâncat. La vârste mai înaintate sunt unele lucruri de care trebuie să ținem cont.

Angela Merkel, „profund îngrijorată” de rolul lui Elon Musk în guvernul SUA

Angela Merkel, şi-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la rolul exagerat pe care îl va juca Elon Musk în administraţia lui Trump, relatează The Guardian.

Secretarul general al NATO s-a întâlnit cu Donald Trump în Florida. Ce au discutat cei doi

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit vineri cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, la Palm Beach, în Florida, a anunţat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice, Farah Dakhlallah, relatează AFP şi Reuters.

Preşedinta Parlamentului European: Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, sprijină folosirea de rachete cu rază lungă de acţiune de către Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei şi consideră că Berlinul ar trebui să livreze rapid rachete Taurus.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.