Lansarea de luni - prima efectuată de Phenian în ultimele două luni - a avut loc în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken se afla la Seul pentru discuţii cu unii dintre principalii lideri ai Coreei de Sud. Armele hipersonice sunt mai greu de urmărit şi de doborât, deoarece sunt capabile să se deplaseze cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului.
Coreea de Nord susţine că racheta sa a zburat de 12 ori mai repede decât viteza sunetului, pe o distanţă de aproximativ 1 500 km.
Armata Coreei de Sud a declarat anterior că racheta a zburat 1 100 km înainte de a cădea în mare, adăugând că „condamnă ferm” acest „act clar de provocare”.
Coreea de Nord a testat anterior rachete hipersonice.
Imaginile publicate de KCNA au arătat că racheta de luni seamănă cu una lansată în luna aprilie a anului trecut, însă Pyongyangul susţine că cea recentă dispune de un nou „sistem de control al zborului şi de ghidare” şi de un nou motor fabricat din fibră de carbon.
Liderul ţării, Kim Jong Un, a declarat că lansarea de luni „a arătat în mod clar rivalilor ce facem şi că suntem pe deplin pregătiţi să folosim chiar orice mijloace pentru a ne apăra interesele legitime”, a declarat marţi agenţia de presă de stat KCNA.
Ankit Panda, specialist în arme nucleare la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că lansarea unei noi arme este „nesurprinzătoare”. „Ştim de mai mulţi ani că Coreea de Nord lucrează cu materiale compozite pentru utilizarea în rachete.
„Atracţia acestor materiale este de a îmbunătăţi în general performanţa şi fiabilitatea încărcăturii utile... Materiale mai bune pot creşte şansele de supravieţuire a acestora până la ţintă”, a declarat el pentru BBC. Luni, Blinken s-a întâlnit cu preşedintele interimar Choi Sang-mok, unde a descris alianţa dintre Washington şi Seul drept „piatra de temelie a păcii
şi stabilităţii în peninsula coreeană”. Armata Coreei de Sud a declarat că a consolidat supravegherea pentru viitoarele lansări de rachete ale Nordului şi că „împărtăşeşte îndeaproape informaţii” privind lansarea cu SUA şi Japonia.