Cine va apăra Groenlanda în cazul în care Trump va invada insula arctică autonomă. Ce prevede articolul 42.7 din tratatul UE

Cine va apăra Groenlanda în cazul în care Trump va invada insula arctică autonomă. Ce prevede articolul 42.7 din tratatu
📅 2025-01-09

Comisia Europeană a cerut miercuri respectarea suveranităţii statelor membre ale UE şi a susţinut că Groenlanda, insula arctică autonomă dependentă de Danemarca, este protejată de apărarea colectivă a UE, după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit cu o veche idee a sa ca SUA să cumpere această insulă şi nu a exclus posibilitatea de a recurge la forţa militară pentru a prelua acel teritoriu, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Din fericire, aceasta este o întrebare foarte teoretică. În termeni legali, dacă s-ar aplica articolul 42.7 (din Tratatul UE, asupra apărării colective), s-ar aplica în cazul Groenlandei", a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, întrebată la conferinţa zilnică de presă a acestei instituţii despre declaraţia lui Trump asupra posibilităţii de a folosi forţa pentru a aduce Groenlanda sub controlul SUA.

Aceeaşi purtătoare de cuvânt a subliniat însă că "discutăm despre ceva extrem de teoretic asupra căruia nu dorim să elaborăm" un răspuns şi a cerut în plus "să nu se compare situaţia (Groenlandei) cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina", adică invazia rusă. "Nu vedem nicio necesitate în acest moment de a merge mai departe faţă de ceea ce am spus deja", a insistat ea.

Articolul 42.7 din tratatul UE face referire la solidaritatea ţărilor membre în materie de apărare atunci când una dintre ele este ţinta unui atac armat şi este în esenţă similar articolului 5 al Tratatului NATO.

La rândul ei, o altă purtătoare de cuvânt comunitară, Anitta Hipper, a subliniat că suveranitatea statelor membre trebuie să fie respectată şi blocul comunitar doreşte relaţii transatlantice puternice.

Cât despre cererea lui Trump ca statele membre ale NATO să-şi crească bugetele Apărării la 5% din PIB, ea a precizat că UE nu are un asemenea obiectiv (bugetul Apărării pe ansamblul UE este în prezent de numai 1,9% din PIB), dar a apreciat că "atunci când vedem toate ameninţările - războiul Rusiei contra Ucrainei, ameninţarea pe care Rusia o reprezintă pentru noi toţi -, Europa trebuie să-şi sporească toate eforturile" în materie de apărare, potrivit Agerpres.

De asemenea, purtătorul de cuvânt comunitar pentru comerţ, Olof Gill, întrebat despre o altă ameninţare a lui Trump legată de Groenlanda, aceea că SUA vor impune UE taxe vamale consistente dacă Danemarca refuză să negocieze cu Washingtonul vânzarea acestei insule, s-a limitat să spună că este vorba despre "o chestiune ipotetică privind o administraţie care încă nu a sosit", referindu-se la administraţia Trump, care va fi instalată pe 20 ianuarie.

Şi în precedentul său mandat prezidenţial Trump a spus că Groenlanda ar trebui să fie cumpărată de SUA. Guvernul danez a respins de fiecare dată categoric ideea acestuia.

Din 2009, Groenlanda are dreptul să-şi declare independenţa faţă de Danemarca, dar nu a făcut niciodată acest pas. Această insulă vastă, dar care numără doar aproximativ 56.000 de locuitori, are o economie dependentă de pescuit şi este finanţată masiv de guvernul danez, deşi dispune de mari resurse naturale, inclusiv petrol şi gaze naturale.

Cu baza sa aeriană Pituffik, Groenlanda este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA şi pentru sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Airbus, fără rival de șase ani. Producătorul european rămâne pe primul loc la livrările de avioane

Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru al şaselea an poziţia de lider în industria de fabricare a avioanelor, în condiţiile în crizei de la Boeing, transmite Reuters.

Președintele anti-NATO al Croației, ajutat de ruși să câștige un nou mandat. A fost aproape de o victorie din primul tur

Boţii ruşi au contribuit la lansarea unei „campanii de dezinformare pro-Kremlin” pe social media pentru a sprijini candidatul prezidenţial anti-NATO din Croaţia, a anunţat miercuri un grup de experţi, relatează POLITICO.

Protest uriaș în Austria. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă: „Nu vrem un cancelar de extremă dreapta”. VIDEO

Zeci de mii de persoane au manifestat joi la Viena pentru a spune „nu” unui cancelar de extremă dreapta, în condiţiile în care liderul Partidului Libertăţii (FPÖ), Herbert Kickl, negociază cu conservatorii formarea unui guvern, relatează AFP.

O nouă minivacanță de 4 zile. Bugetarii vor avea liber și pe 2 mai. Proiectul va fi aprobat vineri de Guvern

Ziua de 2 mai va fi liberă pentru bugetari, care vor face „punte” în weekend cu 1 mai, deja sărbătoare legală. Un proiect de hotărâre se află pe ordinea ședinței de guvern de vineri.

Reacție rară a unui fost președinte al României: „Vemurile dificile creează oameni puternici”

Fostul preşedinte Emil Constantinescu mărturiseşte că al 39-lea preşedinte al SUA, Jimmy Carter, ale cărui funeralii se desfăşoară joi, constituie modelul său de preşedinte democrat, datorită statutului său moral.

POLITICO: România sfidează legislaţia UE prin aprobarea pesticidelor interzise. Apicultorii trag un semnal de alarmă

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele.

Primele reduceri de personal la stat. Un minister anunță că 20% din posturi vor dispărea în următoarele luni

Anul 2025 aduce restructurări în Ministerul Energiei și în companiile din subordinea instituției. Un proiect prezentat de Sebastian Burduja prevede o reducere a schemei de personal care acum include 280 de persoane.

Horoscop 10 ianuarie 2025, cu Neti Sandu. Zodia pentru care se conturează un business care i-ar aduce profit

Horoscop 10 ianuarie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. Rectificări azi. Probleme din trecut se rezolvă din mers și o să putem face progrese, să-ncepem proiecte noi ca să ne dezvoltăm pe mai multe planuri.

Unde va construi România patru noi poduri peste Prut. Proiectantul care a câștigat licitația

Patru noi poduri peste Prut vor face legătura dintre România și Republica Moldova. A fost finalizată procedura de evaluare a ofertelor pentru contractul de proiectare, a comunicat compania de drumuri și autostrăzi.

A început livrarea pensiilor. Când vor intra banii pentru cei care îi primesc în cont

Casa Naţională de Pensii Publice anunţă, joi, că a început plata pensiilor şi a altor drepturi care se achită de casele teritoriale de pensii prin intermediul Poştei Române, iar pentru cei care primesc banii în cont, pensiile vor intra vineri.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.