Cea mai faimoasă caricatură a lui Mahomed din Danemarca a fost vândută la licitaţie pentru 445.000 de euro

Cea mai faimoasă caricatură a lui Mahomed din Danemarca a fost vândută la licitaţie pentru 445.000 de euro
📅 2024-04-12

Desenul original A4 a fost vândut cu 445.000 de euro. Casa de licitaţii Kurt Westergaard original icons a estimat-o între 600.000 şi 1 milion de euro.

Licitaţia, care a fost deschisă online la kwicons.com la 25 februarie, s-a încheiat la ora 16.00, ora Franţei, potrivit Le Figaro.

Publicată împreună cu alte 11 desene la 30 septembrie 2005 de cotidianul conservator danez Jyllands-Posten sub titlul "Chipul lui Mahomed", caricatura realizată de Kurt Westergaard îl înfăţişează pe profet cu un turban în formă de bombă.

"Acest desen original şi emblematic, pe care domnul Westergaard a ales să îl păstreze în colecţia sa privată în 2005, este pus acum pe piaţă pentru prima dată", a precizat casa de licitaţii, al cărei nume înseamnă "Kurt Westergaard Icons". Ilustratorul a murit în 2021, la vârsta de 86 de ani, după ce a trăit mai bine de 15 ani sub protecţia poliţiei la o adresă secretă. La începutul anului 2010, poliţia daneză a arestat în casa lui Kurt Westergaard un somalez în vârstă de 28 de ani înarmat cu un cuţit, care intenţiona să îl ucidă.

În 2005, caricaturile au trecut iniţial neobservate, dar după 15 zile a avut loc o demonstraţie la Copenhaga, urmată de proteste din partea ambasadorilor ţărilor musulmane din Danemarca. Furia a degenerat apoi în violenţe antidaneze în lumea musulmană în februarie 2006, ceea ce a fost considerat în Danemarca drept cea mai gravă criză diplomatică a ţării de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Violenţele legate de caricaturi au culminat în 2015 cu atacul care a ucis 12 persoane la săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo din Paris, care retipărise caricaturile în 2012. Kurt Westergaard lucra la Jyllands-Posten de la mijlocul anilor 1980 ca ilustrator şi, potrivit cotidianului danez Berlingske, desenul în cauză fusese deja tipărit o dată, fără a provoca prea multe controverse. În Franţa, Samuel Paty, profesor de istorie şi geografie, a fost înjunghiat şi apoi decapitat în 2020 în apropierea liceului său din Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines), după ce le-a arătat elevilor săi caricaturi cu Mahomed în timpul lecţiilor despre libertatea de exprimare.

Alte caricaturi ale profetului, realizate de Kurt Westergaard, sunt în continuare scoase la licitaţie pe site-ul kwicons.fr, cu preţuri de pornire cuprinse între 1.000 şi 200.000 de euro.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Oficial american: China ajută Rusia să realizeze „cea mai importantă expansiune militară de după epoca sovietică”

China ajută Rusia să realizeze "cea mai importantă expansiune militară de după epoca sovietică şi într-un ritm mai crescut decât credeam că este posibil" la începutul războiului din Ucraina, a avertizat vineri un înalt oficial american, relatează AFP.

Biden se aşteaptă ca Iranul să atace Israelul „în curând”: „Vom ajuta Israelul să se apere şi Iranul va eşua”

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat vineri, ca răspuns la o întrebare despre ameninţările iraniene cu represalii împotriva Israelului, că se aşteaptă ca Iranul treacă "în curând" la acţiune şi a lansat un apel Teheranului să nu atace, scrie AFP.

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București din cauza unei amenințări cu bombă

Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la București, vineri seara, din cauza unei amenințări cu bombă.

Cadavrele a patru femei au fost găsite pe o barcă în derivă, în largul coastei Spaniei, în apropiere de Cartagena

Serviciile de salvare au anunţat vineri că au localizat o ambarcaţiune aflată în derivă în apropierea coastei de sud-est a Spaniei, la bordul căreia se aflau patru cadavre de femei.

Muzica lui Taylor Swift revine pe TikTok, chiar dacă casa de discuri se luptă pentru compensarea artiştilor

Muzica lui Taylor Swift a revenit pe TikTok, în ciuda faptului că casa de discuri a cântăreţei Universal Music, şi aplicaţia chineză de videoclipuri scurte rămân în conflict.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..