Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Nimeni în lume nu are o asemenea armă. Este necesar să începem producția de serie.”
Oreșnik, folosită pentru prima dată într-un atac asupra unei fabrici de armament din Dnipro, Ucraina, poate transporta șase focoase – convenționale sau nucleare – fiecare având la rândul lor submuniții. Putin susține că racheta nu poate fi interceptată de niciun sistem antiaerian.
SINC, Gen. Sergei Karakayev, șeful Forțelor Militare Strategice ruse:
„Ținând cont de raza de acțiune, această rachetă poate lovi ținte de oriunde din Europa. Folosirea masivă a acestei rachete este comparabilă cu folosirea unei arme nucleare.”
Cu o rază de acțiune cuprinsă între 3.000 și 5.000 de kilometri, Oreșnik ar putea atinge ținte din Europa și chiar coasta de vest a Statelor Unite. Deși racheta a fost notificată preventiv către SUA înaintea testului, pentru a evita o escaladare, analiștii consideră că utilizarea sa reprezintă o intensificare gravă a conflictului din Ucraina.
Cosmin Stan, corespondent PROTV: „Oreșnik intră în categoria armelor nucleare strategice. Deși nu este încadrată oficial ca rachetă intercontinentală, capacitățile sale și notificarea preventivă a SUA arată că Rusia tratează acest dispozitiv ca pe o armă de descurajare.”
Kievul a reacționat ferm, cerând aliaților occidentali sisteme avansate de apărare antirachetă.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „La indicațiile mele, ministrul apărării participă la întrevederi cu partenerii noștri, discutând despre noi sisteme antiaeriene. Când un stat nu doar că terorizează altă țară, dar o folosește și pentru a-și testa armele, e clar vorba de o crimă împotriva umanității.”
Ucraina afirmă că Rusia dispune de mai puțin de zece prototipuri ale rachetei Oreșnik, dar le consideră suficiente pentru a provoca pagube semnificative.
De partea cealaltă, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a reacționat ironic.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: „Din câte înțeleg, Volodimir Zelenski s-a speriat și a început să-i acuze pe stăpânii lui că l-au lăsat lipsit de apărare. Este totuși util să fii cât mai aproape de realitate.”
Lansarea Oreșnik vine pe fondul utilizării de către Ucraina a unor rachete cu bătaie lungă furnizate de SUA și Marea Britanie, care au lovit ținte în interiorul Rusiei. Analiștii avertizează că Moscova escaladează conflictul prin utilizarea unei rachete balistice capabile să transporte încărcături nucleare, un tip de armament rezervat în trecut pentru descurajare strategică.