Industria prelucrătoare din România a scăzut în luna februarie. Sectoare unde se văd însă creșteri

Industria prelucrătoare din România a scăzut în luna februarie. Sectoare unde se văd însă creșteri
📅 2024-07-27

Extrem de important pentru investitorii străini, arată starea de sănătate a economiei din peste 45 de țări.

Noul indice este calculat cu date din industria prelucrătoare. România are în luna februarie un indice de 47,1, pe o scară de la 0 la 100, un pic mai puțin decât în ianuarie. Oricum, în ultimele 6 luni țara noastră a stat sub 50 - ceea ce arată că industria s-a contractat. Ce este sub 50 înseamnă o scădere față de luna precedentă, ce e peste - creștere.

Sunt 5 elemente care intră în componența acestui indice. Comenzile noi ale fabricilor cântăresc cel mai mult, adică 30% din total. Și este elementul care ne-a tras cel mai mult în jos în februarie, pentru că cele mai multe fabrici au raportat mai puține comenzi noi. Producția e importantă, ocuparea forței de muncă și apoi termenele de livrare ale furnizorilor și stocurile de achiziții.

Cum stăm față de alte țări? Un pic mai bine, față de Polonia sau Germania, care a avut industria puternic afectată în timpul crizei energetice, dar Spania și Italia au un indice mai mare, însă tot sub 50. O evoluție serioasă a industriei se poate observa însă în Asia - India, Indonezia și China sunt în fruntea clasamentului. Totuși, vin vești bune și din Europa, spun reprezetanții Standars&Poor's, compania de rating americană, care dezvoltă acest indice.

Luke Thompson, director general la S&P Global Market Intelligence: „Un lucru încurajator este că, în multe cazuri, datele din ianuarie sunt mai bune decât media din ultimele 6 luni, deci cred că sunt semne că am ajuns la bottom... și începem să vedem schimbări în ceea ce privește performanța economiilor prelucrătoare europene.”

Sunt și elemente îngrijorătoare în România, cum ar prețurile de producție, afectate și de măsurile fiscale, spun antreprenorii. Sunt câteva sectoare unde se văd creșteri.

Florin Jianu, președinte Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România: „Vor afecta diverse categorii sociale. De exemplu, am văzut o creștere consistentă de peste 21% în producția produselor farmaceutice, creșteri pe care le-am simțit cu toții în zona autovehiculelor, în câteva zone manufacturiere, reparații mașini, echipamente.”

Indicele va fi de acum publicat în fiecare lună de BCR și va putea fi analizat de antreprenori, investitori, dar și de decidenți.

Ciprian Dascălu, economist șef BCR: „Din păcate, răspunsul, dacă vrem să creștem economia în același ritm, să o dublăm odată la 10-15 ani, înseamnă forță de muncă, educarea forței de muncă trebuia să se întâmple...acum 10-15 ani.”

Indicele PMI este calculat în România în baza răspunsurilor de la peste 400 de companii din industria prelucrătoare. Colectarea datelor a început în iulie 2023.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Orașe istorice fascinante pentru pasionații de cultură. Unde să mergi în vacanță dacă îți place istoria

Dacă ești pasionat de istorie și îți plac destinațiile în care cultura este peste tot, aceste orașe istorice te vor fascina.

Un francez și-a schimbat complet înfățișarea pentru a deveni „un extraterestru”. Ce probleme întâmpină

Un dependent de tatuaje care își supune corpul unor modificări extreme pentru a deveni un „extraterestru negru” a povestit care sunt consecințele.  

De ce a fost schimbat numele unei piețe din Moscova și ce spune asta despre Rusia

Piața Europa din capitala Rusiei nu mai există: primarul a semnat decizia de schimbare a numelui acestui loc în Piața Eurasia.  

Plante de grădină „periculoase” care vă pot devaloriza casa cu mii de euro. Unele pot provoca probleme uriașe

Atunci când ne amenajăm grădina, adesea ne gândim la frumusețea și diversitatea plantelor pe care le alegem.

Patru copii dispăruți din Constanța sunt de negăsit. Poliţiştii îi caută în toate staţiunile de pe litoral

Patru copii dispăruţi din judeţul Constanţa – trei fraţi şi un văr de-al lor – sunt de negăsit, iar, sâmbătă, poliţiştii îi caută în toate staţiunile de pe litoral.  

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..