Va trebui totuși să reducem deficitul bugetar uriaș față de 2024 cu aproape două procente, prin măsurile de reducere a cheltuielilor statului, dar și prin cele care afectează mediul privat, adoptate după Crăciun.
Au fost anunțate proteste în mai multe domenii. "Este anul solidarității", a transmis responsabilul de la Finanțe.
Bugetul pentru anul 2025 va fi prezentat Guvernului și coaliției cel târziu pe 27 ianuarie, pentru ca apoi să intre în Parlament pentru aprobare, a spus ministrul Finanțelor.
Încheiem anul 2024 cu un deficit uriaș, de aproximativ 8,7%, arată datele Ministerului de Finanțe și ne pregătim de un efort uriaș anul acesta, pentru că ținta de deficit bugetar este de 7%.
Pe de altă parte, ministrul promite că nu vor fi tăiate investițiile în drumuri, educație, școli și alte domenii importante, care sunt motor pentru creșterea economică prognozată de 2,5%.
Sunt așteptări ca și intrarea totală în Schengen să ajute economia. De asemenea, estimarea pentru inflație este de 5%. Dar să nu uităm că multe companii au anunțat că ultimele măsuri luate de Guvern se vor reflecta în creșterea prețurilor.
Tánczos Barna, ministrul Finanțelor: ”Sper să fie pe termen scurt și piața să regleze aceste probleme. Posibilitățile de export, intrarea în Schengen, vor aduce și companiilor românești un avantaj. Vorbim de un an al solidarității, pentru că anul electoral 2024 și-a pus amprenta pe toate cheltuielile statului într-un mod negativ”.
Însă TVA rămâne la același nivel, a declarat ministrul Finanțelor.
Tánczos Barna, ministrul Finanțelor: ”Cele mai simple soluții, cel puțin la prima vedere, tot timpul au fost în istorie creșterile de taxe și impozite ca să acoperim câte o gaură în buget. Nu cred în aceste măsuri. Voi face tot posibilul ca aceste creșteri să nu vină în 2025. Bugetul îl construim pe acest principiu: fără creșteri de TVA”.
După construirea bugetului, coaliția de guvernare va relua discuțiile despre impozitarea marilor averi. În programul de guvernare s-a mai stabilit ca pentru salarii cota unică să rămână în vigoare timp de 4 ani.