Târg cu mâncare tradițională și produse bio la poalele munților Gurghiu: „Toate sunt deosebite, le-am gustat pe toate”

Târg cu mâncare tradițională și produse bio la poalele munților Gurghiu: „Toate sunt deosebite, le-am gustat pe toate”
📅 2024-09-13

Producători străini și români și-au dat întâlnire acolo ca să-și prezinte preparatele cu atestat tradițional.

Iar produsele bio - apreciate mai mult în străinătate - au început să le stârnească și românilor interesul. Statisticile arată că vânzările de alimente certificate bio au crescut cu aproape 20%.

Gospodine îmbrăcate în straie populare au pus la bătaie borcane cu magiun de prune, pregătit în fața pofticioșilor.

Tunde Grama, producător de miere: „Avem de pildă mierea de negruș, o miere de fânață, se cheamă de fânță pentru că vine din zona montană, de la flori de la munte”.

Însă la mare căutare a fost mâncarea gătită.

Participant la festival: „Toate sunt deosebite,le-am gustat pe toate, cel mai mult m-a tentat o ciorbă bio cu afumătură care seamănă foarte mult cu ciorba țărănească de la noi”.

Pe lângă gospodarii români, la Ibănești au venit și producători din mai multe părți ale Europei, să se laude cu preparatele lor.

Wawrzyniec Maziejuk, vicepreședintele asociației producătorilor bio din Polonia: În Polonia avem peste 230.000 de producători de mâncare bio, cei mai mulți sunt fermieri. Ei lucrează aproximativ 600 de hectare de teren.//Avem peste 760 de procesatori care prelucrează mâncarea organică”.

Abraham Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România: „În Polonia interesul este mult mai mare decât la noi, ei au peste 700 de buticuri, magazine specializate. La noi, din ce în ce mai mult găsim produse bio, marea majoritate sunt de import, iar produsele românești nu prea le putem vinde în magazinele din România”.

După ce și-au răsfățat papilele gustative, oamenii și-au delectat și privirile, cu o colecție de haine lucrate manual, din in și cânepă.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Cod portocaliu de averse torenţiale în localităţi din judeţul Argeş

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting Cod portocaliu de averse torenţiale valabilă până la ora 22:30 în localităţi din judeţul Argeş.

România conduce China cu 2-0 după prima zi a Cupei Davis, la Craiova

Echipa României conduce formaţia Chinei cu 2-0 în Grupa Mondială II a Cupei Davis, după ce tenismanul Gabi Adrian Boitan l-a întrecut pe Yi Zhou cu 7-6 (7/4), 6-2, vineri, în Sala Polivalentă din Craiova.  

A fost descoperit dinozaurul cu sprâncene. Ce dimensiuni avea prădătorul necunoscut până acum oamenilor de știință

Rămăşiţele unei noi specii de dinozaur au fost descoperite de paleontologi germani şi kârgâzi în sudul Kârgâzstanului, transmite vineri agenţia Xinhua.

Horoscop 14 septembrie 2024, cu Neti Sandu. Cine poate să își cunoască viitorul partener de viață

Horoscop 14 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi frumoasă. O să avem grijă și de noi și de ai noștri, să ne simțim cu toții bine și să profităm de timpul liber, să-l valorificăm la maximum.

DN 7 - Valea Oltului, blocat la Brezoi în urma unei viituri care a adus aluviuni pe carosabil. Trafic deviat pe DN1

Circulaţia rutieră este oprită, vineri seară, pe DN 7 - Valea Oltului, în zona localităţii Brezoi din judeţul Vâlcea, din cauza unor aluviuni alunecate de pe versant, anunţă Centrul Infotrafic.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..