Sute de nereguli au fost descoperite de ANPC la magazinele de panificație. Unele aveau insecte. 12 tone de pâine, retrase

Sute de nereguli au fost descoperite de ANPC la magazinele de panificație. Unele aveau insecte. 12 tone de pâine, retras
📅 2025-05-09

Ei au dat amezi de peste 2,6 milioane de lei, iar printre neregulile găsite au fost produse cu insecte sau expirate.

Controalele au avut loc în perioada 10 – 21 iunie la nivel naţional la 745 operatori economici.

644 dintre aceştia nu respectau prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor. Totodată, au fost verificate circa 40 tone de pâine şi produse de panificaţie.

Potrivit News.ro, în urma neregulilor constatate au fost date 560 de amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 2,6 milioane de lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare aproximativ 12 tone de pâine şi produse de panificaţie în valoare de peste 80.000 de lei.

De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare a 2,7 tone de pâine şi produse de panificaţie până la remedirea deficienţelor de etichetare.

Principalele abateri constatate au fost: comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători; lipsa inscripţionării sau înscrierea eronată, pe etichetă, a datei durabilităţii minimale; comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate; comercializarea unor produse care nu se încadrează în cantitatea netă declarată; deficienţe de etichetare prin care nu erau oferite consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit; lipsa informării consumatorilor referitor la ingredientele din care sunt compuse produsele comercializate, aditivii alimentari utilizaţi, valorile nutriţionale.

Totodată, alte nereguli au fost:

- nerespectarea afişării denumirii furnizorului de pâine, a denumirii produselor livrate şi a preţului de vânzare cu amănuntul al acesteia, exprimat în lei/kg şi lei/bucată

- comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare; lipsa afişării componentelor cu efecte alergene la locul de comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, în vrac sau sub formă ambalată; lipsa inscripţionării cantităţii nete şi a listei ingredientelor sau înscrierea eronată a acesteia;

- lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare-caracterizare; folosirea unor produse şi proceduri nesigure în cadrul serviciilor prestate;

- inscripţionarea unor informaţii care puteau induce în eroare consumatorii;

- nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare, producere şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie;

- nerespectarea temperaturii de păstrare indicată de producător; lipsa afişării preţurilor sau neafişarea acestora în mod vizibil şi lizibil;

- nerespectarea regimului promoţiilor; utilizarea unor mijloace de măsură şi control neverificate metrologic; lipsa autorizaţiilor de funcţionare.

Reprezentanţii ANPC au mai precizat că în ceea ce priveşte produsele de morărit, au fost controlaţi 184 operatori economici la 112 dintre aceştia înregistrându-se nereguli, şi au fost verificate circa 32 tone produse de morărit.

În urma abaterilor constatate, au fost date 94 de amenzi contravenţionale în valoare de peste 500.000 lei, au fost oprite definitiv de la comercializare cinci tone de produse şi temporar – 1,2 tone de produse pentru deficienţe de etichetare.

Printre cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost:

- comercializarea produselor infestate cu insecte;
comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători;

- comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate; deficienţe de etichetare prin care nu erau oferite consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit, inclusive a ţării de provenienţă a produsului;

- comercializarea produselor fără niciun element de identificare-caracterizare;

- lipsa informării consumatorilor referitor la ingredientele din care sunt compuse produsele comercializate, precum şi a valorilor nutriţionale.

Comisarii ANPC au mai descoperit că nu erau respectate condiţiile de transport, depozitare, producere şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie, nu erau afişate preţurile sau afişarea acestora nu era în mod vizibil şi lizibil şi nu era respectat regimul promoţiilor.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Mii de oameni au ieșit în stradă în marile orașe ale țării, pe 9 Mai: „România nu uita, Europa-i casa ta”. FOTO

Câteva mii de persoane au participat, vineri seara, la manifestaţii pro Europa, în mai multe oraşe din ţară, cu prilejul sărbătorii de 9 mai.

Mexicul dă Google în judecată din cauză că a schimbat numele Golfului Mexic în „Golful Americii” pe Maps

Mexicul a dat în judecată Google din cauză că a schimbat numele Golfului Mexic în ”Golful Americii” pe aplicaţia Google Maps, în Statele Unite, aliniindu-se astfel unei decizii a lui Donald Trump.  

Horoscop 10 mai 2025, cu Neti Sandu. O zi cu surprize și momente speciale. Zodiile care astăzi primesc vești promițătoare

Horoscop 10 mai 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi chiar frumoasă. Vrem să facem și treabă, să ne și distrăm, să ne și odihnim, pe cât posibil și dacă ne economisim ca lumea timpul.  

Orban îl susține public pe Simion și declară că ”împărțim un destin istoric”. Paradoxal, UDMR îl susține pe Nicușor Dan

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis vineri, 9 mai, un mesaj de solidaritate față de România, subliniind legătura istorică și culturală dintre cele două țări în lupta pentru creștinism și suveranitate.

Ucraina expulzează doi diplomaţi ungari, după o decizie similară a Budapestei şi arestarea a doi agenţi ai Ungariei

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat vineri expulzarea a doi diplomaţi ungari, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat mai devreme că a descoperit o reţea de spionaj ungară.

Ce i-a transmis Papei Leon al XIV-lea patriarhul rus care a binecuvântat războiul lui Putin

Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, i-a transmis vineri un mesaj de felicitare papei Leon al XIV-lea, al cărui predecesor, papa Francisc, a criticat susţinerea acordată de Kiril invaziei ruse în Ucraina, informează Reuters.  

Legislator german, membru al Comisiei de informaţii, în centrul unei controverse după o întâlnire cu apropiații lui Putin

Un deputat social-democrat din Comisia Bundestagului, care supraveghează serviciile de informaţii, este vizat de critici după ce a avut discuţii confidenţiale cu apropiaţi ai lui Vladimir Putin. Parlamentarii germani îi cer explicaţii oficiale.

Mark Rutte a propus statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru cheltuieli militare şi de securitate până în 2032

Mark Rutte le-a propus celor 32 de ţări membre ale alianţei să aloce cel puţin 5% din produsul lor intern brut (PIB) pentru cheltuieli militare şi de securitate până în 2032, a anunţat vineri premierul olandez, Dick Schoof, relatează AFP.

Vucic şi Fico au fost catalogați drept eroi pentru că au participat la Moscova la parada lui Putin de Ziua Victoriei

Kremlinul a descris drept un "act de eroism" decizia premierului slovac Robert Fico şi a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic de a participa vineri la Moscova la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste.

Facturile la electricitate s-ar putea dubla, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie

Vara s-ar putea să ne prindă cu facturi mai mari la electricitate. De la 1 iulie, schema de sprijin pentru plata energiei va fi eliminată, iar toți consumatorii trebuie să fie informați de către furnizori cu privire la noile tarife pe kilowatt.

Good News

Only good and positive news.