De la obiceiuri precum purtarea unor haine de culoare roșie, la ritualuri mai elaborate legate de bani, mâncare sau relații, fiecare gest poate deveni o declarație simbolică pentru un viitor mai bun.
Chiar dacă nu ești o persoană superstițioasă, aceste superstiții pot deveni idei sau activități distractive de făcut în noaptea Revelion.
Îți cureți casa înainte de a primi musafiri de Anul Nou? Folosești artificii și zgomote pentru a întâmpina noul an? Dacă da, atunci înseamnă că respecți superstițiile pentru a avea noroc în anul ce vine. Iată câteva superstiții pe care le regăsești în România și altele puțin mai neobișnuite pe care le fac străinii.
1. Treisprezece cercuri
În Grecia, să spargi o rodie pe podea de Revelion aduce noroc. Fiecare membru al familiei lovește fructul cu o lingură, apoi îl sparge în 13 cercuri, care simbolizează cele 12 luni ale anului plus unul suplimentar pentru prosperitate.
2. Săritul de pe scaun
Vrei să alungi spiritele rele și să atragi norocul? Inspiră-te din tradiția daneză: săritul de pe un scaun/mobilă la miezul nopții. Ce mod mai bun de a sări în noul an?
3. Primul musafir („First-Footing”)
În Scoția, prima persoană care îți intră în casă după miezul nopții este considerată aducătoare de noroc pentru anul ce vine. Se spune că este cu atât mai norocos dacă această persoană este un bărbat înalt, cu păr închis la culoare.
4. Sparge o sticlă
În anumite părți ale lumii, spargerea sticlelor sau farfuriilor de Anul Nou alungă spiritele rele și simbolizează un nou început. În Danemarca, oamenii aruncă farfurii în pereții caselor celor dragi. Cu cât ai mai multe cioburi în fața casei de Anul Nou, cu atât vei avea mai mult noroc.
5. Mănâncă haggis
Din Scoția vine o altă tradiție norocoasă: consumarea acestui preparat tradițional făcut din organe de oaie. Haggisul este asociat cu sărbătoarea Hogmanay, echivalentul Revelionului în Scoția.
6. Trezeste-te devreme
Potrivit tradiției poloneze, trezitul devreme în prima zi a anului te va ajuta să te trezești ușor dimineața pe tot parcursul anului. Așadar, pune-ți ceasul să sune devreme ca să fii tot anul o persoană matinală.
7. Pune vâsc sub pernă
Pe lângă tradiția de Crăciun a sărutului sub vâsc, există și o credință irlandeză legată de Anul Nou: dacă pui o crenguță de vâsc (sau ilex ori iederă) sub pernă, vei visa despre viitoarea ta dragoste.
8. Nu mânca pui
Știai că puiul este considerat un aliment care aduce ghinion de Anul Nou? Deoarece puiul are aripi, se spune că, mâncându-l, tot norocul tău va zbura. Poate ar fi mai bine să sari peste acest preparat anul acesta. În România, se spune că puiul scurmă înapoi, iar consumul de păsări cu aripi nu este recomandat, deoarece se crede că norocul ar putea „zbura” departe.
9. Sari peste șapte valuri
Brazilienii cred că vei avea noroc pe tot parcursul anului dacă sari peste șapte valuri de Anul Nou. Pentru fiecare val, îți poți pune o dorință.
10. Lovește pereții cu pâine
În Irlanda, familiile cred că lovirea pereților și a ușilor cu pâinea de Crăciun alungă spiritele rele și pavează calea spre un an nou sănătos și prosper.
11. Poartă buline
În Filipine, purtarea acestui imprimeu distractiv de Anul Nou aduce prosperitate. Bulinele, asemănătoare monedelor, simbolizează bogăția.
12. Aruncă lucruri pe fereastră
În Italia, la miezul nopții, oamenii aruncă pe fereastră obiecte vechi, precum vase, haine sau chiar mobilier, pentru a simboliza renunțarea la trecut și pregătirea pentru un an plin de noroc.
13. Nu plânge
Indiferent cât de dificil ar fi, reține-ți lacrimile pe 1 ianuarie! În multe culturi, se spune că plânsul atrage un ton negativ pentru noul an. În schimb, distrează-te și gândește-te la lucruri pozitive.
14. Mănâncă alimente în formă de cerc
Consumul alimentelor în formă de cerc, precum gogoșile sau covrigii, aduce noroc. În Grecia se servește vasilopita, o pâine dulce cu o monedă ascunsă în aluat. Cel care găsește moneda va avea noroc tot anul.
15. Pășește cu piciorul drept în casă
În Argentina, tradiția spune că trebuie să pășești cu piciorul drept exact la miezul nopții pentru a-ți aduce noroc. Această tradiție este respectată în diverse forme și în alte culturi.
16. Fă zgomot!
Artificiile și zgomotele puternice nu sunt doar distractive. Superstițiile spun că alungă spiritele rele, așa că dă volumul tare playlistului de Revelion!
17. Sărută persoana iubită la miezul nopții
Potrivit folclorului, sărutul persoanei iubite la miezul nopții îți aduce noroc. Obiceiul poate fi urmărit până la festivitățile romane dedicate lui Saturn și la Hogmanay-ul viking, conform thepioneerwoman.
18. Mănâncă 12 struguri
În Spania, tradiția presupune să mănânci câte un strugure pentru fiecare bătaie a ceasului la miezul nopții, simbolizând norocul pentru fiecare lună a anului. Și în România se respectă această tradiție, cu mențiunea că trebuie să o faci sub masă și trebuie să îți pui câte o dorință pentru fiecare dintre cele 12 boabe.
19. Curăță-ți casa
În China și America Latină, legenda spune că o casă curată înainte de Anul Nou îți mătură toate energiile negative din viață. Această tradiție se păstrează și în România, când toată lumea își curăță casa pentru ca Anul Nou să fie unul curat.
Alte superstiții din România include să porți neapărat ceva roșu pentru a atrage norocul și dragostea, să porți ceva nou pe tine, ca simbol al unui nou început, să ai curățenie în casă și să te prindă anul nou cu bani în buzunar. Se spune că dacă ai bani la tine la trecerea dintre ani, așa va fi și anul care vine, plin de bani. Totodată, anul nou se întâmpină cu artificii și zgomote, pentru a alunga spiritele rele, iar la miezul nopții se deschide ușa pentru ca toate cele rele să iasă și toate cele bune să intre.
În România este binecunoscut faptul că de Revelion se mănâncă pește, fiind simbolul abundenței și al prosperității. În plus, peștele se mișcă lin prin apă, așa cum vor să o facă și oamenii în noul an. Iată ce mâncăruri sunt considerate norocoase de Revelion:
• Peștele, în special cel cu solzi argintii, simbolizează banii. De exemplu, în Polonia, heringul murat este nelipsit la miezul nopții de Revelion.
• Legumele verzi, de obicei varza, sunt asociate cu banii și, prin urmare, se consideră că aduc noroc. Consumul de varză murată a devenit parte din tradițiile de Anul Nou, deoarece varza este o recoltă de toamnă târzie, iar cea mai bună metodă de conservare pentru iarnă era murarea. Procesul de fermentare durează, de obicei, șase-opt săptămâni, fiind perfectă pentru a fi consumată de Anul Nou. În plus, firele lungi ale verzei murate simbolizează o viață lungă.
• Leguminoasele, cum ar fi lintea și mazărea, simbolizează, de asemenea, banii, deoarece aspectul lor seamănă cu monedele.
• Semințele de mac sunt considerate mâncare norocoasă în Polonia și se regăsesc în multe preparate, mai ales de Crăciun și Revelion.
• Carnea de porc, cu conținutul său bogat de grăsime, simbolizează bogăția și prosperitatea. Porcul este, de asemenea, un simbol al progresului, deoarece râmă înainte. Porcul la proțap, friptura de porc, cârnații și alte preparate din porc sunt frecvente pe mesele de Revelion. Tradiția consumului de carne de porc are probabil legătură cu perioadele de sacrificare, mai degrabă decât cu aducerea norocului.
• Mâncărurile în formă de inel, cum ar fi colacii, simbolizează ciclul complet al anului și eternitatea.
• Homarul și crabul sunt considerate aducătoare de ghinion, deoarece se mișcă înapoi, ceea ce ar putea semnifica regres.
• Puiul este, de asemenea, evitat, deoarece scurmă înapoi și consumul de păsări cu aripi nu este recomandat, deoarece se crede că norocul ar putea „zbura” departe.
În România, cina de Anul Nou este întotdeauna bogată, deoarece se crede că dacă masa este îmbelșugată, tot așa va fi și noul an.