Seceta amenință viitoarele culturi. Pământul este complet uscat, iar fermierii tot așteaptă ploile

Seceta amenință viitoarele culturi. Pământul este complet uscat, iar fermierii tot așteaptă ploile
📅 2024-09-16

Mulți dintre ei stau cu semintele de grâu și rapiță în depozite în speranța că mai vin niște ploi. Alte țări au reușit să rezolve problema lipsei apei cu un sistem național de management al apelor uzate și din mare astfel încât să poată iriga ori de câte ori au nevoie.

În vestul țări, praful care se ridică în urma tractoarelor este asemenea unui nor de fum. Privit de sus, terenul pare cuprins de un incendiu. Este, de fapt, semnul că în pământ nu e strop de apă.

În zona unde Nicolae Apopi lucrează peste 2.000 de hectare de teren nu a mai plouat din 2 iulie. A semanat totuși rapiță, fără să are, dar și-a făcut asigurare suplimentară pentru situația în care nu va răsări nimic.

Alți fermieri, în schimb, au amânat începerea campaniei de semănat de toamnă. Constantin Buzatu are de plantat 600 de hectare de rapiță, grâu și orz dar stă cu semințele în magazie în așteptarea ploii.

Constantin Buzatu, fermier: „Nu se îndeplinesc condițiile necesare unei răsăriri unitare și uniforme. Aproape că nu intră plugul în pământ, ca să rupem sculele și să fie un consum de motorină exagerat, nu ne apucăm să facem treaba asta”.

În majoritatea regiunilor, solul este complet uscat și este secetă puternică și extremă - după cum se vede pe această hartă întocmită de Administrația Națională de Meterologie.

La „România, te iubesc!” am arătat încă de acum 6 ani cum alte țări reușesc să facă agricultură fără precipitații. Israelul - de pildă - are un sistem de management al apei prin care aceasta este adusă din mare, desalinizată și folosită apoi de fermieri. Iar apa uzată din canalizare este tratată și folosită până la ultima picatură.

Marinel Horoblaga, director Stațiunii de Cercetare și Dezvotare Lovrin: „Soluțiile sunt pe hârtie. În primul rând vorbim de un management integrat al apei, adică apa când plouă ea chiar dacă e în perioada când noi nu avem nevoie, ea ar trebui să fie reținută în munții noștri de acolo să fie dirijată fie către canale colectoare, fie către canalele acestea cu dublă funcțiune de desecare și irigare”.

Specialiștii susțin că este foarte important cum este lucrat pământul după o perioadă cu secetă.

În momentul de față este exces de umiditate doar în Dobrogea, regiune lovită weekendul trecut de un ciclon format pe Marea Neagră.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Hidrologii privesc cu „uimire şi groază” cum previziunile lor devin realitate. Cum explică forța ciclonului Boris

Ploile torenţiale care s-au abătut începând de sâmbătă asupra Europei Centrale şi de Est anunţă inundaţii care ar putea atinge "o amploare inedită", au avertizat oamenii de ştiinţă.

Ce au simțit românii în timpul cutremurului puternic de luni după-amiază. „Aș fi zis că m-au luat palpitațiile”

Cutremurul de magnitudine 5,4 produs luni după-amiază în Buzău a fost resimțit în cea mai mare parte a țării, dar și în țările vecine.

O răfuială între clanuri s-a încheiat cu cel puțin 30 de morți. Polițiștii au primit permisiunea de a folosi forța letală

O serie de schimburi de focuri între triburi rivale, care își dispută o mină de aur, s-a soldat cu cel puțin 30 de morți în Papua Noua Guinee, a anunțat, luni, Poliția.

Horoscop 17 septembrie 2024, cu Neti Sandu. Apar niște bani care vă pot scoate dintr-o încurcătură

Horoscop 17 septembrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi cu provocări. O să ne descurcăm frumos dacă pășim cu grijă, că e teren minat pe ici, pe colo și prudența ne prinde bine.

O minoră de 13 ani din Botoșani a dispărut de acasă. Polițiștii cer sprijinul populației pentru a o găsi

Poliţiştii din Botoşani au demarat o anchetă pentru localizarea unei fetiţe de 13 ani, din municipiul Botoşani, care în cursul zilei de luni a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..