Seceta a făcut ravagii în România. Guvernul vrea să încheie polițe de asigurare pentru terenurile agricole

Seceta a făcut ravagii în România. Guvernul vrea să încheie polițe de asigurare pentru terenurile agricole
📅 2024-09-14

Iar pentru dezvoltarea sistemelor de irigații, fermierii vor primi în total 400 de milioane de euro.

Oficialii au mers în Mehedinți, unde, cu Dunărea lângă ei, fermierii suferă din cauza secetei prelungite.

Vasile Neagoe, președintele Organizației Utilizatorilor de Apă și Irigații Țigănaș: „Degeaba e canalul, degeaba dotezi stația de pompare dacă nu faci și rețeaua de distribuție în teritoriu”.

Leonard Cicic, fermier: „În momentul de față noi discutăm de producție de 2-3 tone de porumb la hectar sau de floare, pe când cu posibilitatea de a iriga e clar că cel puțin undeva la 8-10 tone puteam spera”.

Peste 70 de șantiere, deschise în toată țara

În acest moment, în țară există peste 70 de șantiere pentru reabilitarea sistemelor de irigații. A mai fost o încercare în 2004, dar ce s-a construit atunci a fost distrus în anii următori.

Dumitru Barbu, fost șef al ANIF Mehedinți: „Toate stațiile de la Țigănaș până la Vânju Mare au fost puse în funcțiune și acum o luăm de la capăt pentru că toate stațiile au fost devalizate, nu au mai fost sub pază strictă, au fost furate, sparte”.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „În primăvară, începând cu martie aprilie toată zona aceasta canalul va fi plin cu apă, asta ne dorim, ca fermierii să aibă acces la apă. Am alocat pentru fermieri 400 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigații”.

După finalizarea primelor lucrări, România va fi capabilă să irige 1,6 milioane de hectare de teren agricol. Ținta este de 2,7 milioane de hectare, spune ministrul Agriculturii.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ploile fac prăpăd în Bacău. Mai multe case și o grădiniţă au fost inundate. Trei localităţi au rămas fără electricitate

Un muzeu, o grădiniţă, subsolurile mai multor blocuri de locuinţe şi gospodării din municipiul Bacău au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultimele ore.  

Rămășițele mutilate ale unui copil din secolul XIII, descoperite în Polonia. Cum explică arheologii ce s-a întmplat cu el

Arheologii au dezgropat rămășițele a ceea ce se crede a fi un „vampir” în grădina unui episcop din Polonia secolului al XIII-lea. Oamenii de știință au rămas uimiți de modul în care copilul a fost înmormântat.

Nicole Scherzinger a întors toate privirile în New York. Cum și-a făcut apariția la o petrecere | GALERIE FOTO

Nicole Scherzinger a întors toate privirile în New York, după ce și-a făcut apariția la o petrecere din West Village. Vedeta și-a sărbătorit rolul principal în musicalul ''Sunset Boulevard'', scrie Daily Mail.

Holeră la granița României. Este primul caz după 103 ani

Un caz importat de holeră a fost confirmat în Bulgaria, marcând primul astfel de caz în 103 ani.  

Accident tragic în Cluj. O autoutilitară care transporta cai, răsturnată. Un bărbat a decedat

Un bărbat de 55 de ani a murit şi doi cai au fost răniţi, într-un accident rutier care a avut loc, sâmbătă, în localitatea Tureni.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..