Secretarul de stat a subliniat că reducerea consumului în orele de vârf este o necesitate stringentă pentru a preveni majorările de tarif şi deconectările din reţea, notează IPN.
Constantin Borosan a explicat că în zilele lucrătoare, atunci când există activitate economică, cetăţenii trebuie să reducă din consum în orele de vârf, întrucât pentru acest interval energia este fie indisponibilă, fie extrem de scumpă.
„Consumul de energie depinde mult de activitatea economică şi de condiţiile climaterice. Aceştia sunt doi factori care determină consumul şi preţurile de pe bursă. În vacanţă, în zilele nelucrătoare, consumul e mai mic şi, cu certitudine, avem acoperire comercială, cantitate suficientă de energie pe bursă şi capacitate suficientă de import. În zilele lucrătoare consumul creşte. De aceea, trebuie să reducem vârfurile de consum, în caz contrar există riscul să nu fie capacitatea de import disponibilă, însă dacă energia este disponibilă, atunci este mai scumpă”, a concretizat Constantin Borosan în cadrul emisiunii „Spaţiul public” de la Radio Moldova.
Potrivit demnitarului, în ultima perioadă, cetăţenii demonstrează responsabilitate şi solidaritate în faţa provocărilor energetice, respectiv reducerea consumului în orele de vârf contribuie nu doar la menţinerea stabilităţii sistemului energetic, ci şi la reducerea costurilor.
„De la introducerea stării de urgenţă şi a campaniei de informare, observăm că vârfurile de consum nu mai sunt atât de ascuţite, iar consumul este sub graficul planificat. Observăm o reducere a consumului, este şi timpul de afară favorabil, dar este şi contribuţia consumatorilor, iar pentru asta le mulţumim”, a conchis secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.
Vineri, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a decis majorarea tarifelor la energia electrică. Astfel, 4,10 lei/kWh (fără TVA) este noul tarif la energia electrică livrat de Premier Energy. Iar locuitorii din nordul Moldovei vor plăti 4,68 lei/kWh (fără TVA) pentru curentul furnizat de FEE Nord.
Aproape 60% din consumul de energie electrică de vineri, 3 ianuarie 2025, al Republicii Moldova de pe malul drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, a fost asigurat prin importuri din România, reprezentând în principal tranzacții încheiate pe piețele spot operate de OPCOM, precum și un contract bilateral cu un producător român, relevă datele oficiale analizate de Profit.ro.
Consumul Basarabiei a crescut cu 8,3% față de ziua anterioară, la aproape 15,1 milioane MWh.
Centrala MGRES de la Cuciurgan, din Transnistria, care asigura 80% din necesarul de energie al Moldovei, și-a oprit întreaga producție pe gaze după ce Kremlinul a refuzat să mai livreze gaze Republicii Moldova.
În prezent, sute de mii de oameni din teritoriul controlat de Tiraspolul prorus suferă de frig, în timp ce oficialii refuză să primească ajutor de la Chișinău sau din Uniunea Europeană.