Rămânem, însă, codași la capitolul piste pentru biciclete, deși există numeroase fonduri europene pentru a le dezvolta. În consecință, o bună parte din producție merge în alte țări.
Am mers în fabrica celui mai mare producător de biciclete de la noi din țară. Acolo prind viață peste 700 de mii de biciclete pe an.
Raul Buzgar, directorul de producție al companiei: „România este în continuare un centru important de producție în Europa, mai ales pentru asamblarea bicicletelor, și asta pentru că are un mediu destul de bun și potrivit ca distanță față de piețele de desfacere, costuri și forță de muncă.”
De altfel, România se mândrește cu locul doi în rândul celor mai mari producători de biciclete din Uniunea Europeană. Doar anul trecut, în țara noastră au fost fabricate 1 milion și jumătate de bucăți.
Și dacă vă întrebați ce se întâmplă cu multitudinea de biciclete produse în România, pentru că, dacă ne uităm pe străzile de la noi, nu prea le vedem, ei bine, mare parte din producția noastră merge la export. O bicicletă care iese pe porțile fabricilor românești ajunge să se plimbe pe străzile din Germania, Olanda, Italia sau Franța, de exemplu!
Acolo, infrastructura este mai prietenoasă, iar oamenii ies de drag cu bicicletele pe străzi, fără să se teamă de gropi sau de mașinile din trafic. Deși pistele pentru biciclete nu lipsesc niciodată din promisiunile autorităților românești, în teren nu se văd îmbunătățiri, deși există bani pentru acest sector.
Numai prin PNRR, România beneficiază de 250 de milioane de euro pentru a amenaja peste 3.000 de kilometri de piste cicloturistice. Cu toate acestea, ne remarcăm printr-o infrastructură construită la întâmplare, haotică și ineficientă. Drumurile rămân extrem de periculoase: în România, un biciclist moare la fiecare două zile.
Se conturează astfel și un nou profil al biciclistului român. Cei care ajung în magazine caută variante cu dotări care să facă față provocărilor de pe șosele.
O bicicletă, de exemplu, poate costa 9.000 de lei.
Alexandru Ciocan, reprezentantul unui magazin de biciclete: „Înainte de pandemie, cel mai vândut model al nostru era undeva pe la trei-patru mii de lei. Nu era cel mai ieftin, dar era cel mai bun raport calitate-preț. După pandemie, a crescut pretenția cumpărătorului, iar cei mai mulți se duc undeva între șase și zece mii de lei.”
Cumpărătorii sunt, însă, mai puțini decât în alți ani. Drept urmare, și producția a mai scăzut.