România are termen până în 2030 să reducă la jumătate poluanții din aer, conform unei directive UE

România are termen până în 2030 să reducă la jumătate poluanții din aer, conform unei directive UE
📅 2025-04-04

O directivă a Parlamentului European şi a Consiliului trebuie transpusă în legislaţia din România, până la 11 decembrie 2026, iar în acest an am putea exista deja o primă formă a legii, pregătită de Ministerul Mediului, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Directiva (UE) 2024/2881 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2024, privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa (reformare), a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi a intrat în vigoare în 10 decembrie 2024, având doi ani pentru transpunerea în legislaţia de la noi din ţară, arată un comunicat de presă transmis de ANPM.

Ce prevede documentul 

Documentul aduce mai multe modificări importante directivelor anterioare privind calitatea aerului, reducând foarte mult valorile limită zilnice ale poluanţilor din aer, precum şi numărul depăşirilor permise.

„Valorile-limită pentru protecţia sănătăţii umane de atins până la 1 ianuarie 2030 au fost reduse la jumătate, faţă de cele din prezent şi au fost introduse noi categorii de intervale de măsurare. Situaţia va fi foarte complexă, având în vedere faptul că de multe ori nu reuşim să ne încadrăm nici în prezent în limitele impuse”, a declarat Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Preşedintele ANPM a subliniat că răspunderea cea mai mare în aplicarea legii prin care va fi transpusă această directivă revine primarilor şi că aceştia trebuie să înţeleagă că vor avea de făcut, periodic, foi de parcurs, dacă într-o zonă sau o unitate administrative-teritorială nivelurile poluanţilor depăşesc orice valoare limită.

„Pentru poluantul PM 2,5 este prevăzută, în prezent, o limită maximă pe an calendaristic de 25 de micrograme pe metru cub, însă odată cu intrarea în vigoare a noii directive apare o valoare zilnică maximă de 25 de micrograme pe metru cub, iar valoarea anuală scade la doar 10 micrograme/metru cub. Şi la PM 10, valoarea anuală va fi redusă la jumătate, de la 40 de micrograme pe metru cub, la 20, iar numărul maxim al depăşirilor permise a scăzut la 18, de la 35”, a explicat Corina Lupu, directorul Direcţiei Generale Monitorizare a ANPM.

Modificări apar şi în cazul măsurătorilor pentru dioxidul de azot, unde se introduce o medie zilnică de maximum 45 de micrograme/metru cub, iar limita anuală scade, de la 40, la 20 de micrograme/metru cub. De asemenea, la dioxidul de sulf media zilnică va fi redusă, de la 125, de la 50 de micrograme/metru cub, şi se introduce o medie anuală de doar 20 de micrograme/metru cub.

Potrivit ANPM, aceste foi de parcurs care urmează să fie întocmite de autorităţile locale trebuie să releve clar măsurile pe care le-au implementat primăriile pentru reducerea poluanţilor din unităţile administrativ-teritoriale pe care le conduc, progresul făcut în timp şi să identifice măsuri suplimentare faţă de ce au inclus în prezent în Planurile Integrate de Calitate a Aerului (PICA). Respectivele planuri privind calitatea aerului se elaborează cât mai curând posibil şi în termen de cel mult doi ani de la anul calendaristic în care s-a înregistrat depăşirea, se arată în Directiva 2881.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Bercea Mondialu şi 3 membri ai familiei acestuia, arestaţi preventiv pentru 30 de zile în dosarul de camătă şi şantaj

Bercea Mondialu şi 3 membri ai familiei acestuia au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile în dosarul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj.

Bloomberg: Miliardarii au pierdut într-o singură zi 208 miliarde de dolari, după ce Trump a impus noile taxe vamale

Cei mai bogaţi 500 de oameni au pierdut joi, în mod colectiv, 208 miliarde de dolari din averea lor, după ce noile taxe vamale anunţate de preşedintele Donald Trump au dus la turbulenţe severe pe pieţele financiare mondiale, conform unui raport Bloomberg

Jennifer Lopez și-a făcut o intrare spectaculoasă pe Broadway, într-o rochie de poveste. FOTO

Jennifer Lopez a impresionat joi într-o rochie neagră cu decolteu adânc și o capă lungă până la podea, la seara de deschidere a piesei „Good Night, and Good Luck”, în New York.

Un bărbat a murit după ce și-a deschis o nucă de cocos și a băut o ”cantitate mică”. I-a provocat leziuni cerebrale severe

Un bărbat care a luat o gură de apă de cocos și apoi a aruncat-o pentru că era „alterată” a murit ulterior din cauza unei ciuperci.

Wall Street a înregistrat la închidere cea mai proastă zi a sa din iunie 2020, după ce Trump a declanșat războiul comercial

După ce Donald Trump a anunţat miercuri tarife de cel puţin 10 la sută pentru aproape toate ţările din lume, bursa din New York a încheiat joi cea mai proastă zi a sa de tranzacţionare începând din iunie 2020.

Un tânăr şi o fată de 15 ani, în stare foarte gravă după un accident de motocicletă petrecut în Prahova

Un tânăr în vârstă de 21 de ani şi o fată de 15 ani care se aflau pe o motocicletă au fost grav răniţi în urma unui accident produs, vineri dimineaţă, pe Drumul Judeţean 101F, în localitatea prahoveană Ciupelniţa.

„Aș putea trăi încă 30 de ani – dar vreau să mor”: Moartea asistată este un fenomen care se extinde rapid

April Hubbard stă pe scena unui teatru unde plănuiește să moară mai târziu în acest an.

Românii cred că e prea scump să se îngrijească de dinții copiilor. O treime nu au fost niciodată la stomatolog

Unul din doi copii din România are carii dentare, spun alarmați reprezentanții Institutului de Sănătate Publică. Asta în condițiile în care o treime dintre părinții susțin că nu au fost niciodată cu cei mici la stomatolog.  

Cursuri pentru bunicii din Oradea care vor să învețe cum să folosească smartphone-urile. ”Vorbim cu nepoții pe Skype”

Vârstnicii din Oradea vor să fie în ton cu noile tehnologii. Așa că merg la cursuri, unde învață cum să utilizeze telefonul.  

Postul ne poate ajuta să și slăbim. Ce greșeli trebuie evitate și care sunt alimentele recomandate pentru consum

Putem să și slăbim în post! Dacă e vineri e zi de post! Și mai e și Postul Paștelui! Ce greșeli trebuie evitate în post?

Good News

Only good and positive news.