RAPORT. În caz de război, jumătate dintre adăposturile civile din România nu pot fi utilizate. Câți oameni s-ar putea salva

RAPORT. În caz de război, jumătate dintre adăposturile civile din România nu pot fi utilizate. Câți oameni s-ar putea sa
📅 2025-04-04

 Instituţia atrage atenţia asupra lacunelor din legislaţie privind reglementarea unei astfel de situaţii, în condiţiile în care auditorii au constatat că nu se cunoaşte numărul total al adăposturilor de protecţie civilă, iar autorităţile nu au realizat în ultimii ani, un inventar al locurilor în care civilii pot fi adăpostiţi în caz de război.

Câte adăposturi are România

Numărul adăposturilor destinate protecţiei populaţiei civile din România în caz de război a scăzut cu peste 31% într-un deceniu. Dacă în anul 2013 existau 7424 de adăposturi, numărul acestora ajunsese la 5072 la finalul anului 2023, arată raportul de audit al Curţii de Conturi.

În România, doar 3,21% din populație se poate adăposti în caz de conflict armat, adică 611.922 ede persoane. Din totalul de 5072 de adăposturi de protecţie civilă, publice şi private, 2543 sunt neoperaţionale (50,14%), mai arată documentul.

„Întrucât nu au existat situaţii de conflict armat pe teritoriul României, adăposturile nu au fost utilizate în scopul pentru care au fost construite. În prezent, multe dintre acestea sunt insalubre, impracticabile sau transformate de proprietari în depozite, în timp ce altele au suferit modificări, astfel încât spaţiile respective nu mai corespund normativelor de adăpostire. În România, capacitatea de adăpostire a populaţiei în caz de atac aerian este de 3,21% (611.922 persoane) în adăposturi special construite, respectiv de 5,19% (989.507 persoane), dacă luăm în considerare şi alte spaţii de adăpostire identificate (spaţii de la metrou, parcări, pasaje şi galerii subterane, tuneluri etc.), raportat la totalul populaţiei rezidente (19.053.815 persoane). Din totalul de 5.072 de adăposturi de protecţie civilă, publice şi private, 2.543 sunt neoperaţionale (50,14%). Fondul de adăpostire este vechi, 73% din adăposturi, respectiv 3.711, sunt construite înainte de anul 1990”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Auditul realizat de Curtea de Conturi pe tema situaţiei adăposturilor de protecţie civilă s-a desfăşurat pe parcursul anului trecut şi a vizat perioada 2021-2023, auditorii evaluând eficienţa managementului activităţii de adăpostire în situaţie de conflict armat şi căutând să vadă situaţia adăposturilor de protecţie civilă care sunt funcţionale şi pot fi utilizate în situaţie de conflict armat.

După ce au colectat date de la entităţi ale administraţiei publice centrale, locale şi din mediul universitar, auditorii Curţi de Conturi a constatat deficienţe în ceea ce priveşte măsurile luate de autorităţi pentru protecţia populaţiei civile în caz de război.

Localitățile nu știu dacă au adăposturi civile

„Adăpostirea, ca parte componentă a protecţiei civile în România, este insuficient reglementată, iar legislaţia existentă trebuie adaptată contextului actual, menţionează auditorii. Nu a fost definit riscul de conflict armat, asociat cu adăpostirea populaţiei şi nu a fost stabilită o autoritate cu rol principal pentru activitatea de pregătire a adăpostirii populaţiei în astfel de situaţii excepţionale. În prezent nu se cunoaşte numărul total al adăposturilor de protecţie civilă şi al adăposturilor simple care se pot amenaja în astfel de situaţii, întrucât cele mai multe autorităţi publice locale nu au inventariat spaţiile de adăpostire”, sunt concluziile Curţii de Conturi, date publicităţii joi.

Auditorii au constatat că reglementările privind activitatea de adăpostire a populaţiei în caz de război şi dotarea majorităţii adăposturilor de protecţie civilă şi a punctelor de comandă sunt rămase la nivelul anilor 1970. 

Pentru renovarea adăposturilor ar fi nevoie de aproape 300 de milioane de lei.

„Una dintre măsurile dispuse a fost stabilirea necesarului de fonduri pentru operaţionalizarea adăposturilor de protecţie civilă. Atât în urma implementării măsurii dispuse prin HCJSU emise în anul 2022, cât şi a celor emise în anul 2024, din datele colectate, o parte din UAT-uri (exemplu: Galaţi, Constanţa, Timişoara, Braşov, Craiova) au stabilit necesarul de finanţare pentru aducerea în stare de operativitate a adăposturilor de protecţie civilă de la nivelul zonelor de competenţă. Din datele centralizate la nivelul IGSU, au fost estimate fonduri în sumă de 278 milioane lei necesare pentru operaţionalizarea adăposturilor de la nivelul UAT-urilor din 25 de judeţe”, sunt concluziile auditului.

Centralizarea efectuată la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, „în perioada 2022-2024 au fost remediate doar 458 de adăposturi de protecţie civilă, ceea ce arată faptul că demersurile întreprinse la nivel judeţean nu au fost suficiente astfel încât să se asigure un grad de operaţionalizare ridicat”, sunt alte concluzii ale auditului.

De cele mai multe ori, motivul invocat de administratorii sau proprietarii de adăposturi pentru a justifica faptul că nu întreţin adăposturile de protecţie civilă este de ordin financiar. Amenzile pentru nemenţinerea adăposturilor publice de protecţie civilă în stare bună de utilizare sunt cuprinse 1.000 şi 2.000 de lei.

Recomandările instituției

În acest context, instituţia recomandă autorităţilor responsabile să elaboreze o Concepţie naţională a adăpostirii populaţiei în situaţie de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populaţiei, arătând că „actuala organizare a Sistemului naţional de adăpostire din România nu asigură o protecţie suficientă a populaţiei în situaţia unui conflict”.

„Curtea apreciază că sunt necesare demersuri pentru organizarea şi actualizarea evidenţei adăposturilor de protecţie civilă şi a adăposturilor simple, precum şi o analiză a fondului de adăpostire existent şi stabilirea criteriilor de selectare a adăposturilor care urmează să fie reabilitate”, se mai arată în comunicatul Curţii de Conturi.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) este instituţia abilitată să verifice atât fondul de adăpostire existent, cât şi adăposturile care se construiesc, în baza avizelor aprobate şi a autorizaţiilor de construcţie emise.

„Potrivit raportului de audit, reprezentanţii ISU au remarcat, cu prilejul controalelor desfăşurate, că aplicarea amenzilor pentru deficienţele constatate nu constituie un instrument coercitiv destul de puternic pentru ca dezvoltatorii imobiliari care au în sarcină construcţia de noi adăposturi să respecte în totalitate legislaţia şi să solicite la recepţia finală a lucrării şi autorizarea pentru construcţia adăpostului de protecţie civilă, aşa cum a fost prevăzut în documentaţia tehnică şi în avizul acordat iniţial”, sunt alte concluzii ale auditului privind adăposturile de protecţie civilă.

Adăposturi civile România - RAPORT [pdf]

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Totul este atât de rău pentru Franţa. Eliberaţi-o pe Marine Le Pen. Trump şi JD Vance critică justiţia franceză

Preşedintele american Donald Trump a cerut joi seară „eliberarea” lui Marine Le Pen, considerând condamnarea sa la ineligibilitate o „vânătoare de vrăjitoare” - expresie pe care o folosea şi în cazul său.

Avertizare ANM. Vremea se răceşte accentuat în cea mai mare parte a ţării. Se anunță ploi, vânt şi îngheţ la sol. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de vânt, valabilă de sâmbătă după-amiaza în peste jumătate de ţară.

Bercea Mondialu şi 3 membri ai familiei acestuia, arestaţi preventiv pentru 30 de zile în dosarul de camătă şi şantaj

Bercea Mondialu şi 3 membri ai familiei acestuia au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile în dosarul penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj.

Bloomberg: Miliardarii au pierdut într-o singură zi 208 miliarde de dolari, după ce Trump a impus noile taxe vamale

Cei mai bogaţi 500 de oameni au pierdut joi, în mod colectiv, 208 miliarde de dolari din averea lor, după ce noile taxe vamale anunţate de preşedintele Donald Trump au dus la turbulenţe severe pe pieţele financiare mondiale, conform unui raport Bloomberg

Jennifer Lopez și-a făcut o intrare spectaculoasă pe Broadway, într-o rochie de poveste. FOTO

Jennifer Lopez a impresionat joi într-o rochie neagră cu decolteu adânc și o capă lungă până la podea, la seara de deschidere a piesei „Good Night, and Good Luck”, în New York.

Un bărbat a murit după ce și-a deschis o nucă de cocos și a băut o ”cantitate mică”. I-a provocat leziuni cerebrale severe

Un bărbat care a luat o gură de apă de cocos și apoi a aruncat-o pentru că era „alterată” a murit ulterior din cauza unei ciuperci.

Wall Street a înregistrat la închidere cea mai proastă zi a sa din iunie 2020, după ce Trump a declanșat războiul comercial

După ce Donald Trump a anunţat miercuri tarife de cel puţin 10 la sută pentru aproape toate ţările din lume, bursa din New York a încheiat joi cea mai proastă zi a sa de tranzacţionare începând din iunie 2020.

Un tânăr şi o fată de 15 ani, în stare foarte gravă după un accident de motocicletă petrecut în Prahova

Un tânăr în vârstă de 21 de ani şi o fată de 15 ani care se aflau pe o motocicletă au fost grav răniţi în urma unui accident produs, vineri dimineaţă, pe Drumul Judeţean 101F, în localitatea prahoveană Ciupelniţa.

„Aș putea trăi încă 30 de ani – dar vreau să mor”: Moartea asistată este un fenomen care se extinde rapid

April Hubbard stă pe scena unui teatru unde plănuiește să moară mai târziu în acest an.

Românii cred că e prea scump să se îngrijească de dinții copiilor. O treime nu au fost niciodată la stomatolog

Unul din doi copii din România are carii dentare, spun alarmați reprezentanții Institutului de Sănătate Publică. Asta în condițiile în care o treime dintre părinții susțin că nu au fost niciodată cu cei mici la stomatolog.  

Good News

Only good and positive news.