Incendiu de vegetaţie, scăpat de sub control și ameninţă trei sate din Maramureș. Au fost cerute aeronave de la MApN | FOTO

Incendiu de vegetaţie, scăpat de sub control și ameninţă trei sate din Maramureș. Au fost cerute aeronave de la MApN | F
📅 2024-09-16

Pompierii şi jandarmii evacuează persoanele din mai multe locuinţe aflate în zona de pericol. Flăcările au ajuns la şapte locuinţe, fără a fi înregistrate persoane rănite.

A fost solicitat sprijinul MApN pentru a trimite aeronave care să ajute la stingerea focului, întrucât elicopterele Black Hawk intervin la incendii în judeţul Mehedinţi. Traficul pe DN 1C este oprit, în zona localităţii Lăpuşel, pentru a permite intervenţia pompierilor. A fost emis mesaj Ro-Alert, din cauza degajărilor mari de fum.

„În aceste momente, pompierii salvatori maramureşeni intervin pentru limitarea si localizarea unui incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure produs între localităţile Lăpuşel, Coltău şi Arieşu de Pădure. Conform informaţiilor de la faţa locului, arderea se manifestă violent, cu flacără deschisă şi degajare de fum şi s-a extins la 7 locuinţe fără a fi înregistrate victime”, a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru gestionarea optimă a situaţiei de urgenţă, s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, pentru a veni în sprijinul forţelor ISU MM, în zona fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, numărul total de personal operativ fiind în creştere.

Totodată, în sprijinul echipajelor operative, un operator economic a pus la dispoziţia pompierilor 3 cisterne cu apă pentru o bună autonomie în timpul misiunii de stingere.

„Dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în Mehedinţi în scopul limitării incendiilor de vegetaţie din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost luată măsura de solicitare de sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naţionale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii focarelor şi în alte zone”, a adăugat IGSU.

Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia comunităţilor a fost transmis un mesaj prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Incendiul de vegetaţie a izbucnit în apropierea localităţilor Arieşu de Pădure, Lăpuşel şi Coltău.

„Intervin 75 de pompieri militari şi s-a solicitat sprijin din judeţele limitrofe. Este pericol ca focul să se extindă la case. Arde pe o suprafaţă foarte mare, în trei localităţi”, au transmis reprezentanţii ISU Maramureş.

Jandarmii îi ajută pe pompieri să evacueze locuinţele din zona de pericol.

„În aceste momente acordăm sprijin colegilor pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş pentru evacuarea unor locuinţe care sunt puse în pericol de incendiul de vegetaţie izbucnit la Arieşul de Pădure. Un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil aflat la o acţiune în colaborare cu Ocolul Silvic Şomcuta Mare s-a deplasat de urgenţă în zona indicată. Totodată au fost solicitate în sprijin forţe suplimentare din cadrul Jandarmeriei Maramures care se deplasează în zonă”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Maramureş.

Reprezentanţii Jandarmeriei Maramureş au declarat pentru News.ro că, până la ora transmiterii acestei ştiri, jandarmii au evacuat 12 persoane din două locuinţe. De asemenea, jandarmii au intervenit şi la un restaurant aflat în apropierea incendiului, însă nu a fost nevoie de evacuare, localul fiind gol. La acţiune participă 27 de ofiţeri şi subofiţeri jandarmi.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Viktor Orbán și-a amânat toate vizitele internaționale din cauza inudațiilor. Trebuia să ajungă la Bruxelles, Vatican și ONU

Din cauza condiţiilor meteorologice extreme şi a inundaţiilor care afectează Ungaria, prim-ministrul Viktor Orbán îşi amână toate angajamentele internaţionale, anunţă MTI.

Un muncitor român a murit în timpul unor teste efectuate la un rollercoaster la festivalul Oktoberfest, în Germania

Un muncitor român a murit, luni, în Germania, în timpul unor teste efectuate la un rollercoaster din zona în care se desfăşoară Oktoberfest, transmite agenţia DPA.  

Hidrologii privesc cu „uimire şi groază” cum previziunile lor devin realitate. Cum explică forța ciclonului Boris

Ploile torenţiale care s-au abătut începând de sâmbătă asupra Europei Centrale şi de Est anunţă inundaţii care ar putea atinge "o amploare inedită", au avertizat oamenii de ştiinţă.

Ce au simțit românii în timpul cutremurului puternic de luni după-amiază. „Aș fi zis că m-au luat palpitațiile”

Cutremurul de magnitudine 5,4 produs luni după-amiază în Buzău a fost resimțit în cea mai mare parte a țării, dar și în țările vecine.

O răfuială între clanuri s-a încheiat cu cel puțin 30 de morți. Polițiștii au primit permisiunea de a folosi forța letală

O serie de schimburi de focuri între triburi rivale, care își dispută o mină de aur, s-a soldat cu cel puțin 30 de morți în Papua Noua Guinee, a anunțat, luni, Poliția.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..