Barista: „O voi face din trei turnări, după care așteptăm 30 de secunde. Va rezulta o cafea la filtru, notele vor fi mult mai deschise decât la espresso și e mai ușor de înțeles pe gustul tuturor.”
Publicul a fost încântat de metodele rafinate de preparare și de aromele sofisticate.
Reporter: Îți place cafeaua?
Tânără: „Foarte mult. Nu este zi în care să nu beau cafea. În general, să fie cu lapte de migdale sau de orez, că am intoleranță la lactoză, și să fie dulce.”
Vizitatorii au luat parte și la sesiuni de degustare, unde specialiștii le-au explicat subtilitățile aromelor.
-Care e diferența între cele două?
-Asta e mult mai dulce, îmi merge în zona de caramel, cu un corp mediu și o aciditate ușor scăzută
Băiat: „Se folosește lingurița ca să putem să servim cafeaua. În momentul în care sorbi, cafeaua se împrăștie pe tot Palatul gurii.”
Peste 100 de kilograme de cafea au fost utilizate doar în prima zi a evenimentului.
Femeie: „O cafea de specialitate, sută la sută arabică. Este o combinație între Brazilia și Columbia, care are note de ciocolată amăruie și nuci pecan. Noi cel mai des o pregătim cu lapte.”
Aspectul cafelei nu a fost neglijat. La standurile cu cești, vizitatorii au aflat cum să își adapteze băutura preferată la stilul de viață.
Expert: „Pentru savuratul cafelei, depinde de cât de repede te trezești. Dacă te trezești mai târziu, bei un espresso pe fugă. Dacă stai sau lucrezi de acasă, savurezi liniștit un cappuccino, într-o ceașcă mai mare.”
Festivalul include și competiții importante, unde cei mai talentați participanți câștigă șansa de a ne reprezenta la nivel internațional.
Carmen Manea Varga, organizator: „Campionatul de prăjire, campionatul de preparare a cafelei la filtru și partea de degustare, cup testers. Aici, componenta principală este cafeaua, totul gravitează în jurul ei.”
Festivalul Cafelei din Iași se va încheia mâine, lăsând în urmă o aromă de neuitat.