Ceremonia de la Los Angeles a fost organizată de Consiliul Guvernatorilor Academiei de Film, iar printre invitații de seamă s-au numărat nominalizații la Oscar.
Cel mai emoționant moment al galei a fost omagiul postum pentru Quincy Jones.
Starurile au strălucit la gala denumită Academy Governors Awards: Nicole Kidman și Demi Moore.
Jennifer Lawrence, care așteaptă al doilea copil și-a etalat cu mândrie burtica; Angela Jolie a venit cu fiul său de 16 ani, iar mulți au văzut o asemănare și cu tatăl său, Brad Pitt, în tinerețe.
La 57 de ani, Pamela Anderson a mizat pe un look natural, fără machiaj.
Anul acesta, gala denumită a onorat doi producători importanți de film, un scenarist remarcabil și un director de casting veteran.
Dar cel mai emoționat moment, în fața unui public înțesat de vedete, a fost omagiul pentru celebrul producător muzical şi trompetist american Quincy Jones, recompensat, postum, cu un Oscar onorific.
Fiica sa, actriţa Rashida Jones, l-a acceptat, în numele tatălui.
Rashida Jones: ”Spunea adesea: „trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima, iar într-o zi chiar vei avea dreptate. El chiar așa a făcut, a trăit cea mai frumoasă viață, plină de dragoste, zi de zi, cât a fost printre noi. Așa că, în onoarea tătălui nostru, sper ca și voi să faceți la fel, să trăiți în iubire și să aduceți iubirea în tot ceea ce faceți.”
Pe de altă parte, starurile care au luat parte la gala de la Los Angeles au vorbit despre rolul pe care arta îl poate avea în particular în climatul politic din Statele Unite.
Actorul de origine română Sebastian Stan îl interpretează pe Donald Trump în tinerețe, ca magnat imobiliar la New York, în filmul „The Apprentice - Povestea originii lui Trump".
În campania electorală, președintele ales a amenințat că va lua măsuri legale împotriva producătorilor, descriind filmul drept "fals și lipsit de clasă".
Sebastian Stan, actor: ”Venind dintr-o țară comunistă, unde am văzut oameni trăind în frică și reduși la tăcere, mă gândesc la asta, în raport cu venirea mea în această țară. Mă gândesc la libertatea de exprimare, la adevărata libertate de exprimare, nu doar la cea selectivă, care pare să aibă loc acum. Este vorba de „poți spune orice, atâta timp cât îmi convine mie”. Cred că, dacă ataci arta, așa cum a făcut el (Trump) cu filmul, atunci asta ar trebui să ne spună ceva. Pentru că, dacă nu vrea să fie văzut, atunci de ce îl atacă? Probabil pentru că adevărul doare.”
Daniel Craig, actor: ”Ce avem noi de făcut: este să continuăm să creăm și să facem artă. Arta este întotdeauna politică. Întotdeauna va transmite un mesaj despre ceva. Oricare ar fi acel mesaj individual, sperăm că va ieși la iveală, iar oamenii îl vor putea vedea și vor avea libertatea de a-l vedea.”