Profesorii de istorie, geografie, chimie și latină nu sunt de acord ca disciplinele lor să piardă statutul obligatoriu

Profesorii de istorie, geografie, chimie și latină nu sunt de acord ca disciplinele lor să piardă statutul obligatoriu
📅 2025-02-03

Noua abordare presupune aceleași nucleu de materii în clasele a IX-a și a X-a, urmând ca până la absolvire elevii să poată alege o treime din obiectele de studiu.

Dar pentru asta, profesorii trebuie să se reinventeze, atrag atenția ministrul și specialiștii în educație.

Schimbarea programei pentru ultimii doi ani de liceu a pornit de la câteva colegii centenare, care au cerut autonomia de a jongla cu materiile. Ministerul Educației vrea să impună același model în toate liceele. Prima noutate ar fi eliminarea istoriei și geografiei dintre materiile obligatorii, în clasele a XI-a și a XII-a. Fiecare elev ar putea alege însă - fără a fi ”legat” de restul clasei- să ia aceste cursuri - și altele - ca opționale.

După reacția profesorilor de istorie și de latină - materii care ar deveni opționale inclusiv la uman - și cei de geografie vin își arată dezacordul cu noile planuri, care au scindat deja sistemul în două tabere - elevii susținuți de părinți, care cer șansa de a alege o treime din discipline, înainte de a absolvi liceul. La fel ca cei din școlile pilot.

La polul opus, profesorii disciplinelor vizate de schimbare se tem că nu vor mai avea cui să predea.

Marian Staș, fondator proiect EDU: Toată lumea o vede ca pe drobul de sare de fapt... Aoleu, rămân pe drumuri profesorii! Nici pe departe nu rămân profesorii pe drumuri. Să pună să citească legea ca lumea și să-și depășească prejudecățile și fricile! Este o clipă colosală, un moment astral extraordinar, distructiv, inconfortabil, dar o clipă de învățare fabuloasă pentru sistem pentru a trece dintr-o paradigmă centralizată într-o paradigmă autentică europeană.”

Și ministrul Educației Daniel David le amintește profesorilor că nu ei, ci interesele copiilor sunt obiectul sistemului de învățământ: ”Mă uit în jur și văd prea mulți copii care nu vorbesc corect limba română, se plictisesc de clasicii literaturii noastre, au teorii istorice pseudoștiințifice, fac confuzii grosolane în geografia țării, latina devine subiect de ironii etc. Acum avem oportunitatea să regândim sistemul care a generat acest risc și această problemă.”

Specialiștii în științele educației atrag atenția că profesorii ar trebui să se reinventeze, ca să devină atractivi, fără a coborî standardele.

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, director Departamentul de Formare: ”Ca să-ți aleagă opționalul copilul s-ar putea să dai note mai bune, să-l evaluezi mai ușor, mai simplu... de aceea întreb! Elevul nostru știe să aleagă, l-am construit să știe să aleagă?”

Reprezentanții ministerului spun că, în parte, reticența unei părți a corpului profesoral în privința proiectului pentru noi planuri cadru vine din rezistența la schimbare- unii dascăli s-au obișnuit să predea aceeași materie și să primească automat un număr de ore, la fiecare nivel de studiu. Totuși, norma didactică poate include activități remediale pentru examene, pregătire pentru olimpiade, inclusiv opționalele la alegerea elevului.

Într-un colegiu, profesorii au creat de la zero materii noi, propuse acum pentru preluare națională. Filosofia lui Yung, La pas prin București, Psihologia adolescentului și Scriere creativă.

Noile planuri cadru vor atrage o nouă programă și manuale pentru materiile noi. Primii care vor învăța după un sistem complet nou vor fi cei care sunt acum în clasa a șaptea.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Românii dependenți de jocuri de noroc cer să fie interziși în cazinouri. „Am pierdut mai bine de un apartament”

Crește îngrijorător numărul românilor care cer să fie excluși din sălile de joc sau cazinouri. În ultima jumătate de an, aproape 12.000 au solicitat acest lucru, de la 2.500 până atunci, conform Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Tragedia de la Natisone, unde 3 români au murit. Dacă autoritățile din Italia ar fi acționat prompt, tinerii ar fi trăit azi

Rudele tinerilor români care au pierit în vara anului trecut în apele crescute brusc ale râului Natisone, din Italia, îi plâng și acum.

O mare companie din România se pregătește să concedieze o treime din angajați. Industria, afectată de dificultăți economice

Sute de români sunt concediați din industria componentelor auto, care se confruntă cu mari dificultăți economice.

Cum a pornit cearta dintre David Popovici și vecinul care s-a ales cu ordin de protecție. „A zis să îl trimit la adăpost”

David Popovici a convins judecătorii să emită un ordin de protecție împotriva unui vecin. Acesta l-ar fi amenințat acum două săptămâni că îi va incendia mașina pe care tocmai și-a cumpărat-o.

Profesorii de istorie, geografie, chimie și latină nu sunt de acord ca disciplinele lor să piardă statutul obligatoriu

Noile planuri cadru pentru elevii de liceu sunt intens dezbătute. Profesorii de istorie, geografie, chimie și latină nu sunt de acord ca disciplinele lor să piardă statutul obligatoriu, în ultimii doi ani de liceu.

Cum să îți dezinfectezi corect locuința după gripă și răceală: ghid complet pentru un mediu sigur și sănătos

Gripa și răceala sunt afecțiuni extrem de comune, în special în sezonul rece, dar și în perioadele de tranziție dintre anotimpuri.

Simona Halep și Ana Bogdan, eliminate din primul tur la Transylvania Open. Turneul este LIVE pe VOYO și Pro Arena

Simona Halep şi Ana Bogdan au fost eliminate, luni, în primul tur al probei de dublu de la Transylvania Open, cu premii de 275.094 de dolari.  

Codul Rutier 2025. Schimbări importante pe care trebuie să le știe șoferii din România legate de Codul Rutier

Codul Rutier 2025 vine cu schimbări importante pentru șoferi, inclusiv majorarea punctului de amendă și o serie de proiecte de lege menite să modifice legea cu reglementări care pot afecta toți șoferii, dacă sunt aprobate.

Vlad Oprea a pierdut apelul la Tribunalul București. Restricțiile impuse de DNA primarului din Sinaia rămân în vigoare

Tribunalul Bucureşti a respins luni plângerea primarului oraşului Sinaia, Vlad Oprea, împotriva ordonanţei DNA prin care a fost plasat sub control pe cauţiune în dosarul în care este acuzat că a primit mită de la patronul companiei Nordis.

Bărbat din Republica Moldova, prins în Timiș cerșind într-un scaun cu rotile, deși era sănătos tun. Câștiga zilnic o avere

Un bărbat din Republica Moldova a fost reținut de poliţiştii din Timiş, pentru că cerșea, într-un scaun cu rotile, deși este perfect sănătos. Şi alte persoane sunt vizate de anchetă.

Good News

Only good and positive news.