Pentru prima dată, politicienii nu au ținut discursuri, după cum a cerut și primarul orașului. Dar la Focșani, președintele Senatului Ilie Bolojan, prezent la ceremonii, a fost huiduit.
La Focșani, tensiunile au apărut în momentul în care Ilie Bolojan a dat onorul gărzii de onoare. La Iași, Hora Unirii, în care oamenii s-au prins cu mic-cu mare, a fost momentul culminant al sărbătorii.
Incidentele n-au lipsit nici aici. În mulțime, o femeie a leșinat. Salvatorii au ajuns la femeie și i-au acordat primul ajutor. După câteva minute au scos-o pe picioarele ei din mulțime.
Unii dintre cei prezenți i-au huiduit pe cei de pe scena festivă, când au luat cuvântul preoții. La fel și când s-a intonat imnul național.
Oamenii din piață au asistat apoi la defilarea celor 250 de militari și polițiști.
Un bărbat are 96 de ani participă de când avea 8 ani la manifestația de la Iași.
Bătrân: „Mă simt foarte fericit și e o zi măreață, cu speranță pentru un viitor mai bun pentru tineret, în special”.
Femeie: „Sunt încălzită sufletește, că am băiat care defilează în armată. Nu vă imaginați, îmi vine să plâng”.
La masa populară de la final s-au împărțit plăcinte poale-n brâu și ceai. Oamenii au stat în liniște la coadă.
Pe de altă parte, înainte de manifestările din piață, membrii AUR au organizat un Marș al Unirii până la Palatul Culturii. Manifestările de la Iași se vor încheia în seara de vineri cu ceremonialul militar al retragerii cu torțe.
Și în Galați, 20 de tineri sportivi au încins vineri hora unirii la punctul de trecere cu Republica Moldova, după un cros de 20 de kilometri.