Declarația vine după ce un vânzător anonim a încercat să vândă online șuvițe din părul lui Acutis. Ofertele au ajuns la 2.200 de dolari înainte ca lotul să fie retras după ce arhiepiscopul Domenico Sorrentino, care conduce dieceza de Assisi, unde este păstrat trupul lui Acutis și unde erau scoase la licitație presupusele relicve, a apelat la ajutorul poliției, notează CNN.
Carlo Acutis, care a murit de leucemie în 2006, la vârsta de 15 ani, a fost renumit pentru că și-a folosit abilitățile informatice pentru a răspândi catolicismul și a câștigat porecla de „influencerul lui Dumnezeu”. El urmează să fie canonizat în următoarea perioadă.
Recunoașterea ca sfânt în Biserica Catolică poate dura zeci de ani, dar „dosarul” lui Acutis a evoluat rapid, adolescentul stângând un public devotat în întreaga lume. Reprezentat adesea purtând blugi și adidași, povestea sa este considerată utilă pentru Biserica Catolică, care încearcă să se conecteze mai bine cu generația tânără în era digitală, și a devenit populară în rândul grupurilor de tineri catolici.
Relicvele, de la șuvițe de păr la fragmente osoase, au fost mult timp obiecte de devoțiune importante pentru credincioșii catolici, iar Biserica încurajează rugăciunea în fața relicvelor sfinților și viitorilor sfinți, însă legea canonică interzice vânzarea lor, potrivit lui Sorrentino.
Ele pot fi date de proprietarul lor sau de episcopi, în timp ce relicvele semnificative, precum inimile și organele, nu pot fi date fără permisiunea Vaticanului. Dar acest lucru nu poate fi niciodată în schimbul unei compensații financiare, a declarat Sorrentino într-un videoclip postat pe site-ul eparhiei.
„După ce am verificat licitația pe internet, am decis să depunem o plângere. La ce poate duce idolul banilor... Mă tem că e mâna Satanei”, a spus el.
Sorrentino a depus o plângere la poliția din Perugia, care investighează vânzarea presupuselor relicve. „Am cerut confiscarea lor”, a declarat Sorrentino pe site-ul diecezei. „Nu știm dacă relicvele sunt reale sau false, dar chiar dacă totul ar fi inventat, dacă ar exista înșelăciune, am fi în prezența nu numai a unei escrocherii, ci și a unei insulte la adresa sentimentului religios”.
„Comercializare relicvelor este răspândită”, a adăugat Sorrentino. „Pe internet există o piață a relicvelor cu diverși sfinți, cum ar fi Franciscul (n.r. de Assisi), cu o listă de prețuri. Ceva imposibil de acceptat”, a adăugat acesta.