Celelalte date, cum ar fi 9 martie în România sau 11 mai pentru Ziua Tatălui, sunt specifice fiecărei țări și au o semnificație culturală sau religioasă aparte.
Deși nu există o recunoaștere oficială universală a zilei de 9 martie ca Ziua Bărbatului, există câteva motive pentru care această dată este asociată cu sărbătorirea bărbaților, în special în România.
Suprapunerea cu sărbătoarea religioasă a celor 40 de Mucenici: În calendarul ortodox, 9 martie este ziua în care sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiția populară a asociat această zi cu bărbăția și curajul, iar în unele zone există obiceiul ca bărbații să bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de sfinți, scrie Onixbox.ro.
Ziua Deținuților Politici Anticomuniști: 9 martie este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, o zi care onorează sacrificiul și rezistența bărbaților (și femeilor) care s-au opus regimului comunist.
Deși propusă încă din 1992 de profesorul Thomas Oaster, ideea unei zile dedicate bărbaților a întâmpinat inițial rezistență. Cu timpul însă, Ziua Internațională a Bărbatului a câștigat teren și se sărbătorește oficial pe 19 noiembrie, în apropierea Zilei Drepturilor Copilului, subliniind astfel rolul important al bărbaților în viața celor mici.
Această zi oferă un prilej de reflecție asupra provocărilor specifice cu care se confruntă bărbații. Statisticile arată că bărbații au o speranță de viață mai scăzută și sunt mai predispuși la afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare, cancerul de prostată și problemele de sănătate mintală, scrie Internationalmensday.com.
Ziua Internațională a Bărbatului este o platformă pentru promovarea sănătății masculine și încurajarea unui stil de viață sănătos. Totodată, se adresează stereotipurilor de gen, promovând o masculinitate sănătoasă.
Ziua Internațională a Bărbatului este recunoscută în peste 80 de țări, inclusiv în România. Iată câteva dintre țările care serbează bărbații pe 19 noiembrie:
· Australia
· Statele Unite ale Americii
· India
· China
· Africa de Sud
· România
· Ungaria
· Malta
· Irlanda
Ziua Internațională a Bărbatului a devenit o ocazie de a promova sănătatea fizică și mentală a bărbaților, prin evenimente informative, consultanță medicală și campanii de conștientizare. Se pune accent pe prevenirea bolilor și adoptarea unui stil de viață sănătos, conform Equality.leeds.com.
De asemenea, această zi este un prilej de a discuta despre stereotipurile de gen și impactul lor asupra bărbaților, abordând subiecte precum sănătatea mentală și comportamentul social.
Totodată, se celebrează contribuțiile pozitive ale bărbaților în societate și familie. Se încurajează discuțiile despre relații sănătoase, modele pozitive de masculinitate și importanța căutării ajutorului atunci când este nevoie.